Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak umjetnina

Srbija do kraja 2015. mora vratiti više od 1000 kulturnih dobara

25.06.2013., Islam Grcki, Zadar - Otvorenje filmskog i umjetnickog festivala pod nazivom Zimsko Ljetovanje u Islamu Grckom u Kuli Stojana Jankovica. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/2
17.04.2015.
u 15:56

Do sada je iz Srbije i Crne Gore vraćeno više od 25.000 pokretnih kulturnih dobara u hrvatske muzeje, galerije i crkve

Ove bi godine Srbija trebala vratiti Hrvatskoj posljednja kulturna dobra otuđena u Domovinskom ratu. Tu je riječ o 1065 dobara koja su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, privatnoj zbirci obitelji Desnica iz kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, manjoj arheološkoj zbirci iz Kninskoga muzeja, inventarnim knjigama i muzejskom građom iz Muzeja Benkovac te arhivskim gradivom iz Državnog arhiva u Vukovaru. Riječ je o dobrima koja su popisana i točno se zna gdje se nalaze. Dio je tih predmeta, ističu u hrvatskom Ministarstvu kulture, u dobrom stanju, dio je restauriran i još se restaurira, a dio je u lošem stanju, pa prije transporta iziskuju preventivnu zaštitu.

O terminima povrata pregovaralo se nedavno u Osijeku na sastanku međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara. Hrvatska je od Srbije potraživala povrat 22.829 muzejskih predmeta i 3097 kulturnih dobara iz 151 manastira, crkava te privatnih zbirki; knjižničnu građu i arhivsko gradivo.

Crna Gora službeno je izvijestila da se u tamošnjim ustanovama kulture, nakon povrata dijela kulturnih dobara, više ne nalaze kulturna dobra iz Hrvatske. Ukupno su iz Srbije i Crne Gore do studenog 2013. vraćena 25.262 pokretna kulturna dobra u hrvatske muzeje, galerije i crkve.

Prema srpskim medijima, prva pošiljka krajem svibnja kreće iz Narodnog muzeja u Beogradu put Knina sa 533 predmeta iskopanih, među ostalim, i u Burnumu.

U Srbiji tvrde da postoji problem s povratom blaga Pravoslavne crkve jer u Srbiji ne žele da to crkveno blago nakon povrata bude u privremenim depoima. Inzistiraju da se te umjetnine vrate u crkve i manastire gdje su se i nalazile prije rata.

>> Direktiva EU olakšava povrat ukradenih kulturnih dobara, ne i onih opljačkanih iz RH prije 1993.

Komentara 9

DE
demokršćanin
18:08 17.04.2015.

Nadamo se da će to moći ostvariti novi ministar kulture.Prisjetimo se da je za prijašnju ministricu kulture glazbeni domet bila muzika Đorđa Balaševića.

DU
Deleted user
17:42 17.04.2015.

Bekrija ,,,Da nisu Ikone odnešene u Srbiju bile bi nažalost popaljene kao mnoge koje su ostale u lijepoj našoj.

Avatar PrincipGavrilo
PrincipGavrilo
16:02 17.04.2015.

Pravo u srpske manastire i crkve.Ko ce kome ako ne svoj svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije