Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne odustaju

Srbi će i na američki Vrhovni sud zbog Oluje

Knin,Oluja
Hrvoje Jelavić/Pixsell
29.09.2014.
u 10:55

Kako javljaju mediji u Srbiji, sudac John Lee je obrazložio kako pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio neka se obrate sudu u Hrvatskoj

Iako je Federalni sud u Chicagu odbacio tužbu američkih Srba porijeklom iz Hrvatske protiv američke tvrtke MPRI koja je, kako navode u tužbi, pripremala i obučavala hrvatske vojne snage za operaciju Oluja početkom kolovoza 1995., Srbi ne odustaju i najavljuju da će i do Vrhovnog suda.

Kako javljaju mediji u Srbiji, sudac John Lee je obrazložio kako pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio neka se obrate sudu u Hrvatskoj. Neizbježni Savo Štrbac, direktor Veritasa, uvjeren je da će sve tri odvjetničke tvrtke, koje s oko 80 odvjetnika zastupaju tužbu, nastaviti postupak do krajnje, najviše instance.

- Sudac Lee je u odluci naveo kako se većina umiješanosti MPRI u događaje iz srpske tužbe dogodila izvan američkog teritorija, kao i da poslovi koje je MPRI obavljala u svom sjedištu u Virginiji, u vezi s pripremama Oluje, nisu dovoljni da bi se proglasila nadležnost američkog suda. Naši zastupnici imaju pravo žalbe i vjerujem da će nastaviti pravnu bitku. Više od 80 odvjetnika iz tri tvrtke zastupa tužbu i oni će, ako ustreba, ovaj postupak nastaviti i u Hrvatskoj. Jer, sudac Lee je u odluci također naveo da podržava podnositelje tužbe protiv MPRI i preporučio neka podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, obzirom da u tužbi stoji kako su "hrvatske snage sistematski pljačkale i uništavale domove, poslove i usjeve, a neke kuće su i prisvojili".

A onda će hrvatski sudovi morati osuditi MPRI, koja bi trebala isplatiti Srbima odštetu - mudruje Štrbac dodajući kako je u igri veliki novac jer u tužbi se navodi kako Srbi traže obeštećenje od 10,4 milijarde dolara uz kamate od 1995. a odvjetnicima pripada trećina dosuđenog iznosa i to im je "jak motiv da proces dobiju".

>> UŽIVO Tužitelj: Karadžićev plan je bio uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH

Ključne riječi

Komentara 7

AF
ante.francetic.7
11:44 29.09.2014.

možda i al qaida tuži ameriku jer ih bombarduju. srpska glupost nema granica,

DO
downunder
11:27 29.09.2014.

Ako se dobro sjećam tužbu su podnijeli srpski teroristi koje je Oluja otpuhala preko oceana u SAD. Samo se nadam da ih Ameri neće deportirat u RH kad im teroristi dosade.

Avatar MK
MK
12:01 29.09.2014.

...a jesu li Srbi vec podnjeli tuzbu protiv USA radi "NATO-bombardovanja"?! ...mi jos trazimo preko tisucu "nestalih" - a Savo Strbac Hrvatsku tuzi radi "usjeva". ...bolje da Srbi u Hrvatskoj tuze Mileta Novakovica za to sto je gazio drzavljane Republike Hrvatske (srpske nacionalnosti) sa svojim tenkovima kada je bjezao pred HV-om - to bi onda imalo smisla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije