Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokirana spremačica

'Kad sam vidjela da je dr. skalpelom zarezao pacijenta, obuzela me nesvjestica'

Lidija Mraz
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
27.08.2014.
u 18:42

Prozvana spremačica Lidija Mraz potvrdila je da se u sali nije srušila, no da joj je ipak pozlilo

Dotična spremačica nije sudjelovala ni na koji način u operacijskom postupku, nije asistirala ni instrumentirala i ni na koji način nije mogla vidjeti krv, gole kosti ili tako nešto. Napustila je salu prije samog operacijskog zahvata, nije se srušila u sali nego je samo signalizirala da joj nije dobro i ispraćena je iz sale – kazao je dr. Stjepan Grabovac, sanacijski upravitelj bjelovarske Opće bolnice, očitujući se na konferenciji za medije o skandalu koji je dan prije zgrozio javnost.

Zamračilo joj se

Ističući da se u medijima pojavila gomila neistina, Grabovac ipak priznaje da je spremačica Lidija Mraz u sali pripomogla, ali samo u pripremi prije operacije.

– Ne bježimo od odgovornosti i od toga da je instrumentarka koja priprema nogu pacijenta pozvala spremačicu u operacijsku salu. Tijekom pripreme noga se mora podići u određeni položaj i, ako je ona podigla nogu, instrumentarka je završila pripremu i to je bio kraj uloge spremačice u tom postupku – ističe Grabovac potvrđujući da se spremačica ipak nije trebala naći u toj ulozi. Ističe da će bolnica očitovanje poslati Ministarstvu, koje će utvrđivati odgovornost, ali i da će prema spremačici koja je, tvrdi, istupajući u medijima narušila ugled bolnice, poduzeti sve zakonom predviđene mjere.

Prozvana spremačica Lidija Mraz potvrdila je da se u sali nije srušila, no da joj je ipak pozlilo.

– Tog dana sam prema rasporedu trebala biti popodnevna smjena na urologiji i prema tom rasporedu sam i došla na posao. No glavna sestra koja je zadužena za nas čistačice rekla mi je da ću taj dan raditi na ortopediji u sali. Rekla sam joj da na ortopediji nikada nisam radila u operacijskoj sali na što mi je ona odgovorila da ću raditi sve što rade njihove čistačice i ja sam otišla. Kada sam došla tamo zvali su me u operacijsku salu. Pacijent je bio unutra i već je bio pod anestezijom. Dr. Kesić Valpotić je već bila u sali i njen pomoćnik koji s njom radi na anesteziji. Unutra su još bile dvije instrumentarke i dr. Mikulandra koji je trebao operirati pacijenta. Rekao mi je da si izaberem neku od zelenih uniformi koja mi paše, a koje su tamo bile obješene. Kada sam se obukla i ušla u salu bila sam sva van sebe jer mislila sam da ću ja samo čistiti i nikada prije nisam bila u sali za vrijeme operacije – priča Mraz te nastavlja:

"Od uzbuđenja mi je počelo lupati srce i osjetila sam da mi se i tlak povisio. Tada su mi počeli govoriti - "pridržite ovu nogu, dajte molim vas ovo omotajte"… ja krenem ne znam što trebam učiniti. Druga instrumentarka me vuče i kaže nemojte tamo, tamo je sve sterilno. Pridržavala sam nogu kako su mi rekli, no bila sam sva van sebe pa mi je ova prva instrumentarka rekla da se maknem da će to ona. Gledala sam kako dr. Mikulandra pere nogu i već mi je bilo loše. Kada je uzeo skalpel i zarezao pacijenta osjetila sam nesvjesticu i sve mi se zamračilo.  Osjetila sam slabost i nekako sam se na nešto naslonila i onda su me izveli van. Bar su mi tako kasnije cure rekle da su me izveli iz sale, a ja se svega toga sjećam kao kroz maglu. Da mi nije pozlilo ostala bih u sali cijelu operaciju jer je to kod njih praksa i to svi u bolnici znaju. Na ortopediji imaju dvije čistačice koje su stalno na rasporedu u sali i ništa drugo ne rade na odjelu. U sali su cijelo vrijeme tijekom operacije i rade sve što im se kaže. Ja sam sve to prijavila ministarstvu i sada su u bolnici ljuti i pokušavaju sve to ublažiti. Još sam na bolovanju ali ne zbog toga što ih se bojim. Da se osjećam dobro odmah bi se vratila na posao. Svjesna sam da se oni drže zajedno i da će demantirati sve što ja kažem ali ja iza svega što sam rekla stojim – kazala je čistačica Lidija Mraz.

Inspekcija na terenu

Inspekcija Ministarstva zdravlja danas je bila u bjelovarskoj bolnici.

– Neka se u bolnici ne šale i ne prijete Lidija Mraz. Na TV snimkama govorili su da je takva ispomoć uobičajena. Ugled bolnice narušili su oni, da se to dogodilo u Njemačkoj, svi bi dobili otkaz – ljutito poručuje Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

>> Čistačici dali otkaz jer se pokušala ubiti pa nije očistila sud

Komentara 32

AN
AnkaAnka
15:27 27.08.2014.

Sad će teta čistačica nakon bolovanja dobiti otkaz. Već će joj nešto naći da je se riješe.

Avatar gadogadni
gadogadni
14:59 27.08.2014.

A pa nece valjda Dr. priznati...svali lijepo na zenu , ono...laze... i pojeo vuk magare

CL
ClinOr
18:58 27.08.2014.

Zasto je gospodja cistacica pristala sudjelovati u time? Jel joj netko prijetio oruzjem pa nije mogla reci ne hvala, ja samo radim svoj posao, cistim. Zovite nekog drugog da drzi nogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije