Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevencija od najmlađe dobi

Splićanke Petra, Jasminka i Ivana pomažu djeci sa skoliozom

hrabre žene
Foto: ScolioPoint
1/5
29.07.2016.
u 21:35

Udruga Scolio point osnovana je ponajprije da bi pomogla djeci koja imaju skoliozu ili ostale deformacije kralježnice

Skolioza, iskrivljenje kralježnice koje pogađa velik broj djece, mladih i odraslih, nije samo estetski problem. Ako se ne liječi, može prouzročiti druge ozbiljne zdravstvene probleme, što je potaknulo Splićanke Petru i Ivanu Kožuh te Jasminku Dedović da osnuju udrugu Scolio point i to ponajprije da bi pomogle djeci koja imaju probleme sa skoliozom i ostalim deformacijama kralježnice.

– Veliki stupnjevi zakrivljenosti grudne kralježnice mogu utjecati na kardiopulmonalni sustav zbog same rotacije kralježnice koja zarotira grudi i zatvori prostor raspoloživ za pluća i srce. Razvoj, odnosno progresija skolioze vezana je uz brzinu rasta djeteta stoga je s liječenjem važno početi što prije jer rano otkrivena skolioza može se uspješno liječiti konzervativnim metodama i tako izbjeći operativni zahvat – otkriva nam fizioterapeutkinja Petra Kožuh, jedna od osnivačica udruge Scolio point koja će krajem kolovoza provesti svoj prvi veliki projekt.

Riječ je o Schroth kampu, prvom u Splitu koji će se u Zdravstvenoj školi održati od 22. kolovoza do 1. rujna.

Riječ je o desetodnevnom kampu na kojem djeca s raznim deformacijama kralježnice intenzivno vježbaju po svjetski priznatoj Schroth metodi četiri sata dnevno pod vodstvom licenciranih Schroth terapeuta.

– Cilj kampa je poboljšana klinička slika svakog polaznika kampa, edukacija svakog polaznika o njegovoj deformaciji i načinu daljnjeg, samostalnog izvođenja vježbi nakon povratka kući. Na početku i na kraju kampa rade se mjerenja i klinički pregledi kojima se bilježi napredak djeteta.

Ove godine volontirat će pet Schroth terapeuta, i to dvoje iz Hrvatske, po jedan iz Srbije, BiH te SAD-a – objašnjava Petra Kožuh, koja je kao i Jasminka Dedović, licencirani Scolio point terapeut pa su upravo njih dvije volonterke iz Hrvatske.

Interes za kamp nadmašio je očekivanja pa su nakon objave na društvenim mrežama u nekoliko dana popunili svih 12 mjesta. Međutim, u udruzi će voditi vježbe cijele godine kroz individualan i grupni rad.

Također su planirani održavanje edukativnih predavanja i pregledi djece školske dobi kao jedna od mjera prevencije. Gdje će se ti njihovi programi održavati, još uvijek ne znaju. Javile su se na natječaj za gradski prostor.     

>> Kod kronične ozljede ligamenata pomaže fizikalna terapija

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:29 29.07.2016.

Svaka cast na trudu

NY
no_yes
22:48 29.07.2016.

bravo cure !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije