Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beograd spreman na kompromis

Srpska pravoslavna crkva: Stepinac sveti, a papa u Jasenovac

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
20.03.2015.
u 13:44

Jednodnevni posjet pape stajao bi, računa se, između 12 i 14 milijuna kuna

Pripreme za poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku i u Hrvatskoj proglasi svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca otpočele su koordinacijom crkvenih i državnih vlasti, a službeni poziv uručit će mu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kada će to biti, još se ne zna jer se ne zna ni datum odlaska predsjednice u Vatikan, rekli su u Uredu predsjednice, ne želeći komentirati ništa o mogućem papinu dolasku u Hrvatsku.

Popuštanje Beograda

– Nadamo se jako i računamo na način na koji Sveti Otac odlučuje, a to je uvijek neko iznenađenje. Tako je bilo i s putovanjem u Šri Lanku, na Filipine i u Sarajevo – kažu nam u crkvenom vrhu, ne želeći dublje ulaziti u spekulacije o papinu dolasku u Hrvatsku.

No, ono što se čini da bi moglo biti presudno ne skriva se ni u okrilju hrvatske države ni Katoličke crkve u Hrvatskoj, nego u odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja se snažno protivi kanonizaciji kardinala Stepinca. No, moglo bi doći do popuštanja iz Beograda ako papa Franjo u sklopu posjeta Hrvatskoj posjeti Jasenovac! Upravo tako, dolazak pape u Jasenovac bila bi, po viđenju SPC-a, svojevrsna win-win situacija jer je to SPC očekivao i od pape Benedikta XVI., za njegova posjeta Hrvatskoj.

– To nije nemoguće i ako se tako postave stvari, mogao bi se omekšati stav tvrđega krila u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koje se protivi kanonizaciji kardinala Stepinca. A nakon toga moglo bi se svašta očekivati u poboljšanju odnosa, pa i to da mitropolit SPC-a Irinej posjeti Vukovar. Bio bi to velik obostrani napredak – kažu nam naši izvori u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Stižu novi episkopi

Neki preduvjeti već postoje, poput onoga da se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uopće ne želi uključivati u raspravu o kanonizaciji kardinala Stepinca, ponavljajući u javnosti nekoliko puta kako je to pitanje Katoličke crkve i da se on u nj ne želi miješati. U SPC-u se uskoro očekuje imenovanje nekoliko novih episkopa, čiji će dolazak u Sveti arhijerejski sinod dodatno omekšati tvrdo krilo koje predvode episkopi Irinej Bulović i Amfilohije Radović. Na tome, kako doznajemo, intenzivno radi srbijanska diplomacija, koja ima jako dobru poziciju i ugled u Vatikanu.

Mnogi se pitaju, ako do posjeta, dakako, dođe, koliko bi mogao stajati. Pretpostavlja se da bi papa Franjo u Hrvatsku mogao doći na jedan dan, što bi značilo da bi troškovi bili kao i oni kada nas je posjetio papa Benedikt XVI., tj. između 12 i 14 milijuna kuna, kako je tada objavio kardinal Bozanić, s time da pola snosi država, a pola Crkva.

>> Papa će Stepinca 
proglasiti svetim 
u Hrvatskoj?

Komentara 240

Avatar TvojUjko
TvojUjko
13:51 20.03.2015.

SPC je leglo četništva još i dan danas , a devedesetih su obilazili četnike i popvi ih slali da idu ratovati po Hrvatskoj i BiH, zlo

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:50 20.03.2015.

Do kada će Hrvatski narod misli trpiti ucijene srpskog pemena koje je spalilo balkan ?

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
13:54 20.03.2015.

autor članka, u silnoj želji da bude ekskluzivac, lupa ko maksim po diviziji... ispalio je sve moguće teorije i mogućnosti, pa jednu će potrefiti... bez veze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije