Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad prijatelj obitelj i djece

Solin 'najmlađi' grad u Hrvatskoj: 6,5 tisuća djece živi u gradu

Grad Solin proglašen najugodnijim gradom za život u Hrvatskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
26.07.2016.
u 17:45

Grad se nalazi u blizini Splita pa su proteklih godina brojni migrirali zbog jeftinijih 'kvadrata' stanova. Također, Solin je prepoznat kao grad ugodan za življenje te grad koji ima pronatalitetnu politiku

Grad Solin jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da je Grad obitelji i Grad prijatelj djece odnosno 'najmlađi' grad u zemlji jer u 30 tisuća stanovnika ima 6,5 tisuća djece odnosno mladih do 18 godina te broji više rođenih nego umrlih.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević je konferenciji za medije u utorak istaknuo da je Solin grad-rekorder jer ima 100 više rođenih nego umrlih - po podacima Državnog zavoda za statistiku u tom je gradu rođeno 272 djece, a umrlih je 172.

"Nesretni smo što takvog trenda nema na nacionalnoj razini. Nažalost, u Hrvatskoj je prošle godine rođeno tek 35 tisuća djece što je pet posto manje nego prošlih godina, a istovremeno je umrlo 54,5 tisuća ljudi.

"Razlog zašto je naš grad već nekoliko godina u samom vrhu je što smo u blizini Splita iz kojeg smo proteklih godina imali veću migraciju zbog jeftinijih 'kvadrata' stanova, drugi razlog je što su ljudi prepoznali Solin kao grad ugodan za življenje i kao mjesto na kojem mogu ostvariti sve svoje potrebe, dok je treći i najveći razlog pronatalitetna politika", objasnio je Ninčević.

Rekao je da imaju 50 obitelji sa pet i više djece te da, kroz gradski proračun, provode niz mjera kojima stimuliraju djecu i mlade obitelji među kojima je poklon novorođenom djetetu, subvencioniranje nabave udžbenika za osnovnu i srednju školu, stipendiranje darovite djece i učenika iz socijalno ugroženih obitelji.

Solin je tako i jedan od rijetkih gradova u zemlji koji ne ograničava broj stipendija nego ih dodjeljuje svim učenicima i studentima koji zadovolje određene uvjete, a ove godine ih imaju ukupno 120. Financira i osobne asistente u vrtićima i školama, subvencionira pokazne karte učenicima i studentima i svake godine nastoji, kaže Ninčević, osluškivati potrebe sugrađana.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

"Krajem prošle godine smo donijeli mjeru koju sada koristi 50 obitelji, a to je novčana pomoć u iznosu od 500 kuna obiteljima sa petero ili više djece. Jučer smo na Gradskom vijeću donijeli odluku o stimulaciji majki koje su rodile kako bi s djecom mogle ostati kod kuće do njihove treće godine života. Sve su to mjere koje su rezultirale time da smo postali Grad prijatelj obitelji i djece. Ipak, nismo u potpunosti sa svime zadovoljni jer je velik broj naših sugrađana bez posla, kao i onih koji nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje. Želimo još poboljšati i sadržaje za djecu i mlade po rubnim dijelovima grada", kazao je gradonačelnik Ninčević.

Na konferenciji je bio i dugogodišnji bivši solinski gradonačelnik i saborski zastupnik Blaženko Boban koji je predložio uvođenje statusa majke-odgajateljice koja bi s troje ili više djece bila u radnom odnosu. Napomenuo je i da Solin ima 80-ak sportskih i kulturnih udruga u kojima je uključeno svako treće dijete.

>> Ovog vikenda u Split i okolicu stiže 96 tisuća putnika

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
06:31 27.07.2016.

Bravo Solin. Pošto su stanovi, da se umirovljenici, povratnici naseljavaju baš u Solin zbog prohrvatske i pronatalitetne politike ... ? Nikada tamo nisam bila, ali grad izgleda simpatično, odlično ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije