Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Šokirani demografi: Bit ćemo zemlja staraca, koje neće imati tko hraniti

naslovnica 2.6.
Foto: VL
02.06.2015.
u 00:02

Procjena Europske komisije je da će u prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji Hrvatsku napustiti između 166.000 i 217.000 radnika.

Procjena Europske komisije da će u prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji Hrvatsku napustiti između 166.000 i 217.000 radnika u domaćim je ekonomskim krugovima odjeknula kao bomba.

Ako se pokaže točnom, demograf Ivan Čipin sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta upozorava da će se broj stanovnika u zemlji spustiti ispod četiri milijuna i prije 2030. godine, odnosno smanjiti za 250 tisuća.

Glavni uzrok osipanja stanovništva dosad je bio nizak natalitet.

Problem nije toliko u ukupnom broju stanovnika, već u demografskoj strukturi

– Problem nije toliko u ukupnom broju stanovnika koji ćemo ubrzo imati, već u demografskoj strukturi. Ostat ćemo zemlja starijih ljudi, a država neće imati financijske snage da pokriva njihove socijalne potrebe. Mi već jesmo jedna od najstarijih zemalja u svijetu jer ćemo i uz blaže migracije od ovih koje spominje Europska komisija 2030. godine imati milijun stanovnika starijih od 65 godine – komentira Čipin.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VLm

Komentara 83

TH
than
21:54 01.06.2015.

Briga me. Odosmo i mi nagodinu. Cijela obitelj. Zivot ne ceka. Sto se mene tice ja bi mozda i ostao, ali zeni su se zgadili namjesteni natjecaji za posao. Potrosila je na slanje molbi da je mogla napraviti 2 prekvalifikacije najmanje i nauciti bar 3 strana jezika. Na kraju niti promil njih nije odgovorio, a kamoli poslao dokumente nazad. Cak niti ponudio da ih se osobno pokupi. Samo salji, placaj, kopiraj, putuj na razgovor i onda namjesteni natjecaj na kraju. A Mrsic neka zadrzava mlade do 30 godine za sicu od 2400 kuna (cak su i robovi u Rimu vise dobijali, ako nista bar hranu i smjestaj). Odose oni iznad 30 sa djecom.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:50 01.06.2015.

Slavonija po procjenama može prehraniti oko 25 milijuna ljudi, Lika može pitkom vodom snadbijeti oko 7 milijuna ljudi, ribolovom možemo prehraniti oko 2 milijuna ljudi, turizmom možemo privući i do 14 milijuna ljudi godišnje......ali nema tko pametan vodit posao i rad

TR
Trnjanec
21:54 01.06.2015.

Da bi se to spriječilo, javni sektor treba srezati ne za 5% ili 10%, nego za 25% (bez prava na otpremninu, bez prava na prijevremenu mirovinu), a preostalima smanjiti plaću za 25%. Usput treba ukinuti i sve sindikate u javnom sektoru. Zatim treba smanjiti porezni i parafiskalni masakr privatnika kako bi u kratkom roku, nekoliko godina, mogli zaposliti stotinjak tisuća ljudi. Nakon toga će krenuti prema boljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije