Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Bruxellesu

'Socijaldemokracija danas ne prepoznaje probleme srednjeg sloja'

tonino picula, antun vujić
Foto: © European Union 2015
1/8
21.04.2015.
u 15:28

Socijaldemokracija kao lijevo krilo politike štednje danas nema smisla, ona mora pokrenuti mase i biti bliska sindikatima i mladima, kazao je u Bruxellesu bivši SDP-ov ministar kulture Antun Vujić

Izazovi socijaldemokracije u 21.stoljeću bili su glavna tema na konferenciji u povodu 120 godina socijaldemokracije u Hrvatskoj koju je u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirao hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Tom prigodom Antun Vujić, bivši SDP-ov ministar kulture, istaknuo je kako se priroda socijaldemokracije od njenog osnutka promijenila te kako je ona nekoć pridonosila prosperitetu srednje klase.

– Socijaldemokracija danas ne prolazi na izborima jer ne prepoznaje položaj u kojem se nalazi srednja klasa, kazao je Vujić i dodao kako za socijaldemokratskom vladom danas postoji velika potreba, ali njome nitko nije zadovoljan. Vujić je istaknuo kako je danas odnos između rada i kapitala pogoršan.

– Socijaldemokracija kao lijevo krilo politike štednje danas nema smisla, ona mora pokrenuti mase i biti bliska sindikatima i mladima – kazao je Vujić.

S njim se složio Tonino Picula naglasivši kako nam danas više nedostaje solidarnosti nego rezultata.

Sergej Stanišev, europarlamentarac i predsjednik Partije europskih socijalista kazao je kako se europska socijaldemokracija danas suočava s mnogim izazovima poput krize u Ukrajini i situacije s Islamskom državom.

– Mnogi Europljani nesigurni su za svoju egzistenciju pa tako jačaju nacionalistički pokreti. U zadnjih pet godina na snazi su mjere štednje, a socijaldemokracija se bori protiv njih. Mi se zalažemo za jačanje investicijskog plana te jačanje sektora obrazovanja i javnih usluga – kazao je Stanishev.

Novinarka HRT-a Jasmina Popović kazala je kako premijer Milanović danas prednjači u odricanju od ljevice te je nedavno čak kazao kako su ljevičari divljaci.

– On se stalno gura među liberale, a nitko ga ne osporava. Pa zašto bi onda ljudi dali glas takvoj stranci – kazala je. Zaključila je kako se SDP odrekao svih svojih glavnih identitetskih odrednica: antifašizma, sekularne države i radničkih prava.

Picula je na to komentirao kako je to ''ogledalo u koje ćemo se morati pogledati''.

Na konferenciji je sudjelovala i novinarka Novog lista Tihana Tomičić, profesor Zdravko Petak, europarlamentarci Miltiadis Kyrkos, Victor Bostinaru te Gianni Pittella, čelnik frakcije socijaldemokrata u Europskom parlamentu. Konferenciji je prisustvovala i delegacija Foruma mladih SDP-a, a  nakon panel-rasprave održana je i izložba fotografija o 120 godina socijaldemokracije u Hrvatskoj za koju je materijale prikupio Antun Vujić.

>> 'Ne bih bio sretan da ponovno moram dizati SDP s poda'

Komentara 6

ZD
zdepar
16:58 21.04.2015.

socijaldemokrati u Hrvatskoj vide samo sebe

BA
bakulušić
17:23 21.04.2015.

Socijaldemokracija u Hrvatskoj i Europi prepoznaje jedino probleme homoseksualne populacije. Samo to i ništa više! I samo oni baštine antifašizam. Svi drugi su manje-više fašisti a osobito onda kad ne razmišljaju kao oni.

PI
pixiee
23:16 21.04.2015.

ne vide oni ni prst pred nosom, oni vide samo sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije