Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean Michel Nicolier

Snimljen dokumentarac o francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari 1991. godine

lyliane fournier
Foto: Anto Magzan/Pixsell
26.11.2015.
u 09:18

Kroz film i vizuru Lyliane Fournier, majke Nicoliera, proučavaju se događaji iz vremena početka rata u Hrvatskoj, njegov dolazak u Hrvatsku, borbu, samu obranu grada Vukovara kao i tragičnu smrt francuskog dragovoljca na Ovčari

"Sve je bio dobar san", naziv je dugometražnog dokumentarnog filma koji tematizira smrt francuskog dragovoljca Jeana Michel Nicoliera ubijenoga na Ovčari 1991. godine. Film je nastao u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata i partnera u projektu Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba, a redatelj je Branko Ištvanić. Kroz film i vizuru Lyliane Fournier, majke Nicoliera, proučavaju se događaji iz vremena početka rata u Hrvatskoj, njegov dolazak u Hrvatsku, borbu, samu obranu grada Vukovara kao i tragičnu smrt francuskog dragovoljca na Ovčari.

Lyliane Fournier u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Kroz film ona traga i za za posmrtnim ostatcima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Prisjeća se svojeg sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Zajedno sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezinog sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile na obližnjoj livadi.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskog rata, Josip Račić koji je zajedno sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi. Najavljeno je kako će premijera ovoga 90-minutnog dokumentarnog filma biti održana u veljači u Zagrebu u prisustvu ekipe filma kao i glavne protagonistice Lyliane Fournier.

>> Majci francuskog heroja Vukovara stan u Zagrebu

Komentara 7

Avatar nisam rekao
nisam rekao
12:10 26.11.2015.

glavni organizator zločina u Ovčari tadašnji načelnik vojne bezbednosti JNA Aleksandar Vasiljević, uz dogovor sa hrvatskom obaveštajnom službom. Cilj je bio da se optuži srpski narod, a Hrvatskoj olakša put ka nezavisnosti. Iza Vasiljevića stoje Kanađani koji su ga nagradili "prihvatanjem" da njegove dve ćerke žive i rade u toj državi........ Na sastanku direktorke vukovarske bolnice Vesne Bosanac sa vojnim obaveštajcima JNA dogovoreno da se na Ovčari ubije tačno 200 zarobljenika. Budući da ih je tamo prvobitno dovedeno 207, sedmorica su puštena. posmrtni ostaci sedam od 200 ubijenih nikada nisu identifikovani - radi se o kurdskim plaćenicima

PA
pukovnik.aureliano
16:25 26.11.2015.

svaka čast i hvala tom mladom čovjeku ... merci Jean, RIP

Avatar nisam rekao
nisam rekao
12:14 26.11.2015.

To potvrđuje i prvi Tuđmanov ministar unutarnjih poslova Hrvatske, Josip Boljkovac u svojoj knjizi „Istina mora izaći van“ gdje opisuje događaj iz 4. mjeseca 1991. kada su Šeks, Šušak, Glavaš i Vukojević (sve visoko ranigirani hdz-ovci) pucali armbrusima po Borovu selu. To je bilo puno prije nego je bilo koji Srbin ispalio i jedan metak u Vukovaru. U Vukovaru su, kao da je pod nacističkom okupacijom, bile potrebne propusnice koje je izdavao Tomislav Merčep. O atmosferi koju su stvarale hrvatske paravojne jedinice na čelu sa Merčepom svjedoči i povjerenik hrvatske vlade za Vukovar, Marin Vidić Bili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije