Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKAD NAJVEĆI IZVOR PLINA

Snimka otkriva stanje bivšeg Inina postrojenja u Siriji nakon povlačenja Islamske države

sirija
22.02.2017.
u 12:15

Riječ je o velikim štetama koje su nanijete tom postrojenju jer je ISIL prije povlačenja sve minirao i digao u zrak.

Iako su na prvim snimkama Ininih postrojenja na plinskim poljima Hayan u Siriji, koje su početkom godine objavljene na stranicama terorističke organizacije Islamske države, bila prikazana velika oštećenja koja su nastala prilikom miniranja, nakon ulaska sirijske vojske u to područje vidi se kako su oštećenja tada bila manja u odnosu na štetu koju su teroristi napravili prilikom povlačenja iz tog područja.

Naime, iz ratne press-službe iz Homsa dobili smo snimke Ininih postrojenja na na plinskim poljima Hayan u Siriji nakon što je sirijska vojska oslobodila to područje od terorista.

Kako govori reporter te službe na snimci, riječ je o velikim štetama koje su nanijete postrojenju jer je ISIL prije povlačenja sve minirao i dignuo u zrak.

Reporter koji se javljao s mjesta događaja kazao je kako se, uz miris paljevine s nekoliko polja koja gore, osjeća na cijelom području miris plina zbog curenja iz oštećenih instalacija,  a u zraku se čuje tutnjava gorenja plina.

>>VIDEO Teroristi Islamske države raznijeli plinsko postrojenje Ine u Siriji

Za sada još nije moguće sa sigurnošću tvrditi o kakvim oštećenjima je riječ, ali sigurno je da su ona velika.

Kao što je poznato, pripadnici terorističke organizacije Islamska država početkom ovog mjeseca  do temelja su spalili postrojenje, a nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje. Plinska polja Hayan, koja su nekad bila najveći izvor plina u Siriji, INA je napustila još 2012.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama Ine, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur). Radi se o plinskim nalazištima kojima je upravljala joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su osnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

Zbog okolnosti "više sile" – sukoba u Siriji i složene političke situacije, Inine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana.

>>Ina otkrila: Evo pod kojim uvjetima bismo se vratili u Siriju

>>Mi smo pioniri bušenja u Siriji

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:43 22.02.2017.

Da ironija sudbine bude veća to su uništili oni kojima Hrvatska prodaje oružje preko Saudijske Arabije. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije