Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2015. u 12:00

BamS je utjecajan, čita ga dvostruko više ljudi nego što Hrvatska ima stanovnika

Grčka i Hrvatska imaju mnogo toga zajedničkoga: obje su Nijemcima omiljena destinacija za odmor – i objema zbog loše gospodarske politike prijeti bankrot".

Tako je njemački "Bild u nedjelju" (Bild am Sonntag) počeo svoj tekst pod naslovom "Hrvatska može postati nova Grčka", koji je podigao prašinu u hrvatskoj javnosti i doveo do novoga sukoba vladajućih i oporbe. Oporba kaže "Eto, Bild kaže upravo ono što mi stalno ponavljamo", a vladajući podcjenjuju: "Bild je tabloid koji nije ekonomski relevantan." U krivu su i vlast i oporba. Bild nije rekao ništa što hrvatski mediji i ekonomski analitičari ne ponavljaju godinama – da Hrvatska kukavičkom ekonomskom politikom klizi prema bankrotu. Također, Bild u nedjelju puno je manje tabloidan od dnevnog izdanja Bilda – to je magazin koji je okrenut obiteljskim temama. I upravo ta okrenutost prosječnom njemačkom Fritzu Meieru glavni je motiv što pod povećalom prate zbivanja na jugu Europe, u zemljama gdje većina Nijemaca ljetuje.

Za razliku od Španjolske, Grčke i Italije, Hrvatska još nije imala "sreću" da je pod povećalo uzme pravi, dnevni Bild, koji se oštro, većinom površno obrušava na zemlje koje optužuju da žive iznad svojih mogućnosti. "Prodajte svoje otoke, vi bankrotirani Grci,... i Akropolu pride", obraćao se Bild Grcima. Ili: "O moj Bože, financije Europske banke vodi Talijan. Pa uz Italiju inflacija ide kao umak od rajčice uz špagete", pisali su kada je Draghi postao guverner eurozone. Međutim, potom bi uslijedili hvalospjevi zemljama bez kojih Nijemci ne mogu: "Pedeset razloga zašto volimo Grčku", "Bella Italia, Njemačka je uvijek uz tebe".

Bild am Sonntag relevantan je list koji će nagodinu proslaviti 60. rođendan. BamS-u jednom godišnje intervju da i njemačka kancelarka Merkel. Svake nedjelje Bild kupi 1,1 milijun Nijemaca, a pročita devet milijuna ljudi, dvostruko više nego što Hrvatska ima stanovnika. Bild je smjenjivao njemačke kancelare, predsjednike. Smatrati ga politički i ekonomski irelevantnim čisti je amaterizam.

>>EK: Analiza o kojoj piše Bild nije tajna

>>Vrdoljak o tvrdnjama njemačkog lista da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij: Ne vjerujte Bildu

Komentara 21

ZO
zoom
12:55 27.05.2015.

ma što znaju švabe? nek pitaju za savjete naše "stručnjake" grčića, milanovića vrdoljaka i marasa! Bože pomozi...

UI
Uvijek_iskreno
12:47 27.05.2015.

Vaše djelovanje ministre je čisti amaterizam!

GI
gismund
12:53 27.05.2015.

od ove nekompetenetne i nesposobne vlade niti ne očekujemo drugo nego da omalovažava sve koji s njima ne pušu u isti medijsko-propagandni rog, a sve kako bi prikrili vlastito neznanje, nesposobnost i katastrofalne rezultate koje imaju u 4 godine opustošivanja gospodarstva i hrvatskih građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije