Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRV. KOMORA PRIMALJA

Slučaj babice iz Knina: Primalje imaju pravo na priziv savjesti

bolnica knin
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
26.08.2013.
u 19:15

"Vezano uz navode Jage Stojak da se ona obratila Hrvatskoj komori primalja možemo istaknuti samo to da je dana 3. travnja 2013. godine Hrvatska komora primalja primila dopis – prijavu Jage Stojak"

Na članak s naslovom “Skandal u Kninu! Babici otkaz jer nije htjela asistirati pri pobačaju” (VL, 3. 8. 2013.) primili smo odgovor Hrvatske komore primalja:

“Zadnjih dana u medijima se aktualiziralo pitanje priziva savjesti primalja zbog slučaja otkaza ugovora o radu primalji Jagi Stojak koja je, prema dostupnim informacijama, dana 14. lipnja 2013. odbila asistirati liječniku pri medicinskom zahvatu – namjernom prekidu trudnoće. Radi točnog informiranja javnosti Hrvatska komora primalja bi željela istaknuti da Zakon o primaljstvu (za razliku od Zakona o sestrinstvu i Zakona o liječništvu koji predviđaju mogućnost priziva savjesti za med. sestre i liječnike) ne predviđa mogućnost priziva savjesti za primalje. Međutim, on je predviđen u Etičkom kodeksu primalja. Ovdje svakako treba napomenuti i to da se Hrvatska komora primalja od svog osnutka bori i zalaže za to da se primaljama omogući priziv savjesti te je u više navrata od nadležnog ministarstva tražila njegovo uvođenje, prvi put 2010. godine, a posljednji put 23. travnja ove godine u sklopu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o primaljstvu. Odgovor o ovom prijedlogu još nismo dobili od nadležnog ministarstva. Podredno, vezano uz navode Jage Stojak da se ona obratila Hrvatskoj komori primalja možemo istaknuti samo to da je dana 3. travnja 2013. godine Hrvatska komora primalja primila dopis – prijavu Jage Stojak. Budući je postupak po prijavi Jage Stojak u tijeku, Hrvatska komora primalja, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, nije u mogućnosti komentirati niti se očitovati o tome, sve do konačnog okončanja postupka pred nadležnim tijelima”, zaključuje odgovor Hrvatske komore primalja predsjednica Barbara Finderle uz napomenu da su 2. kolovoza 2013. svoj odgovor novinarki poslali u roku za tiskanje.

>> Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava

>> Priziv savjesti: Tko sve ima pravo odbiti posao iz određenih razloga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije