Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJOŠTRIJI PROSVJED

Hrvatska Sloveniji uručila diplomatsku notu zbog žice na granici

ograda
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
26.11.2015.
u 14:03

"U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila"

Veleposlanstvu Slovenije u Hrvatskoj uručili smo diplomatsku notu kojom se najoštrije prosvjeduje protiv slovenskog protupravnog zaprečivanja prijelaznih točaka Trnovec – Središće ob Dravi (Šparovec) te Prhovec – Godeninci (Kocijan), posebnih mjesta za prelazak granice stanovnika pograničnog područja utvrđenih Sporazumom između Hrvatske i Slovenije o pograničnom prometu i suradnji iz 1997., priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Zagrađivanjem dviju spomenutih prijelaznih točaka Slovenija je prekršila Sporazum o pograničnom prometu i suradnji te dovodi u pitanje svrhu i opstojnost tog Sporazuma koji jamči i omogućava već dugi niz godina nesmetani život i prelazak granice za stanovnike pograničnog područja s obje strane, ustvrdio je MVEP.

U razgovoru s otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u RH istaknuto je da Republika Hrvatska u postupanju slovenske strane jasno vidi dvostruka mjerila iz razloga jer je slovenska strana zapriječila dvije prijelazne točke kojima se koriste hrvatski državljani, dok su prijelazna mjesta kojima se koriste slovenski i hrvatski državljani ostala otvorena. Navedeno postupanje slovenske strane dovodi u pitanje opstojnost Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji čija je svrha da stanovništvu pograničnog područja, neovisno o tome je li riječ o slovenskim ili hrvatskim državljanima, osigura jednak tretman i omogući nesmetan život i prelazak granice za svakodnevne potrebe.  

Slovenskoj strani upućen je zahtjev za uklanjanjem žice s navedenih prijelaznih točaka koje služe stanovnicima hrvatskog pograničnog područja za legitiman prelazak granice. Istodobno ponovljen je i zahtjev za uklanjanjem bodljikave žice s državnog područja Hrvatske istaknut u prijašnjim prosvjednim notama, dodaju iz MVEP-a.

>> Kolinda Grabar Kitarović: Nadam se da žičana ograda Slovenije neće izazvati incidente niti na jednoj strani

>> Slovence strah od izbjeglica, skoro 80 posto za postavljanje žice

Komentara 59

Avatar dmitarX
dmitarX
14:12 26.11.2015.

Smijati se ili plakati....pitanje je sad!?

Avatar docCL
docCL
14:22 26.11.2015.

Milanovicevo drugo odlucno NE slovencima. Moze on tako i 21 puta. Sv. Gere se nije ni sjetio.

TO
tolitol
14:27 26.11.2015.

Može ovdje kriviti tko god hoće Slovence no oni samo žele provoditi vlastitu imigrantsku politiku u skladu sa svojim i europskim zakonima. Ne bih ni ja na njihovom mjestu prihvaćao da mi susjedna država određuje tko će mi i na koji način ući na teritorij (ili u žargonu našeg velikog vođe tko će po meni "šarati"). Valja isto tako napomenuti da se protiv ove ograde nitko u Europi ne buni. A ni Milanovića nitko ne šljivi ni pet posto u Bruxellesu jer se taj uspio posvaditi sa svima. Budući da je svekoliko hrvatsko biračko tijelo odlučilo nagraditi Milanovića, Hrvatskoj sad samo preostaje da je se i formalno proglasi hot spotom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije