Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽILI ODOBRENJE AZILA

Slovenska policija uz prosvjed aktivista deportirala sirijsku obitelj u Hrvatsku

22.03.2017.
u 15:25

Nakon što su aktivisti pokušali blokirati kombi vozilo u kojemu je policija iz doma odvozila izbjegličku obitelj, prosvjednici su legitimirani i popisani, a jedna je osoba privedena

Slovenska policija potvrdila je u srijedu da je u jutarnjim satima u Hrvatsku deportirala tročlanu izbjegličku obitelj iz Sirije, pri čemu je pred domom za azilante u Ljubljani, gdje je obitelj bila smještena, protiv deportacije prosvjedovalo 40-ak aktivista koji su za obitelj tražili odobrenje azila u Sloveniji.

Nakon što su aktivisti pokušali blokirati kombi vozilo u kojemu je policija iz doma odvozila izbjegličku obitelj, prosvjednici su legitimirani i popisani, a jedna je osoba privedena na policiju, ali je kasnije puštena.

Izbjegličku obitelj je, sukladno dogovoru u Hrvatskom, preuzeo predstavnik Dublinskog ureda, objavila je policija.

Mladi bračni par Carol Korba i Hanyja Suleiman najprije je 2015. godine došao u Hrvatsku, a onda u kolovozu iste godine s turističkom vizom u Sloveniju, gdje im se je rodio sin.

Oni, njihovi odvjetnici i aktivisti za prava izbjeglica tražili su da im međunarodnu zaštitu pruži Slovenija, ali je u postupku pred sudovima i u administrativnom postupku prevladalo stajalište da im, prema Dublinskoj uredbi, azil treba omogućiti u Hrvatskoj, u koju su najprije ušli, a sigurna je zemlja i članica Europske unije.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su okolnosti tog slučaja sasvim jasne jer su sirijski izbjeglice u tom slučaju iskoristili sva pravna sredstva i da moraju biti deportirani u Hrvatsku, iz koje su u Sloveniju ušli.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a, Vrhovni sud je prije nekoliko dana potvrdio da postoji mogućnost da članica EU odstupi od pravila Dublinskog sporazuma i, ako tako odluči, iskoristi svoje diskrecijsko pravo te dade azil tražiteljima, državljanima trećih država, koji su u nju došli iz druge članica EU-a.

Slovenski aktivisti za prava azilanata zadnjih su dana diskrecijsko pravo države da migrantima ponudi azil navodili kao argument protiv deportacije, a isticali su i navodno loše zdravstveno stanje majke i djeteta.

>> Djecu azilante razdragala i oduševila zajednička proslava rođendana

>> Savezni sudac blokirao je novu uredbu o imigrantima, Trump poručuje: 'Borit ćemo se i pobijedit ćemo'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:24 22.03.2017.

pa to je mali slovenac!

Avatar Idler 3
Idler 3
15:34 22.03.2017.

Mladi bračni par s bebom - e pa jedino takvima i treba davat vize !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije