Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto susjedi ne reagiraju?

Slovenija se oglušila na već 3 prosvjedne note

13.11.2015., Trnovec - Pripadnici slovenske vojske nastavljaju s postavljanjem bodljikave zice na granici sa hrvatskom kako bi sprijecili ulazak izbjeglica u Sloveniju. Tijekom postavljanja bodljikave zice jedan od vojnika je ozlijedio nogu. Photo: Vjeran
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
28.11.2015.
u 07:45

Slovenija kao da nije svjesna da uskoro kreće evaluacija kako se koja država ponaša u okviru Junckerova plana o imigrantima

Hrvatska šalje već treću prosvjednu notu Sloveniji zbog povlačenja žice preko hrvatskog teritorija i zagrađivanja prijelaza kojima se koriste hrvatski građani, a Slovenija ih redom odbija i nastavlja po starom.

Iako situacija izgleda kao da Hrvatska nedovoljno oštro reagira, iz krugova upućenih doznaje se da ovakav scenarij trenutačno odgovara Hrvatskoj.

Nota kao obavijest

Hrvatska je spremna zaštititi granicu, ali prije neke konkretne akcije još će se malo pričekati. Kalkulirana je to odluka, kažu naši sugovornici.

S jedne strane MVP šalje prosvjedne note, što je praksa koja ne služi samo da se o neslaganju obavijesti država u sporu već i da se time obavijesti međunarodna zajednica. S druge strane slovensko podizanje žice odgovara Hrvatskoj u situaciji kad kreće evaluacija kako se koja država ponaša u okviru Junckerovog plana o imigrantima, kažu naši sugovornici. Tu se očekuje da će Slovenija biti podvrgnuta kritikama i pritisku s više razine.

No, ne slažu se svi da je ovakva situacija podnošljiva. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač kaže kako "sada dolazi na naplatu politika Milanovićeve vlade i njezina sukobljavanja sa susjedima, u ovom slučaju sa Slovenijom".

– Sa susjedima je glede izbjegličke krize trebalo od početka snažno težiti surađivanju, a ne sukobljavanju. Bodljikavu žicu postavljenu na teritoriju Hrvatske treba žurno ukloniti. A što se tiče dviju graničnih prijelaznih točaka kojima se koriste hrvatski državljani, na hrvatskoj je vladi da dijalogom sa slovenskom vladom ishodi da one budu ponovno otvorene – smatra Kovač.

Nakon što su već prije odbacili navode da je žica zašla na hrvatski teritorij, Slovenci odbacuju i optužbe da su protupravno zapriječili prijelazne točke Trnovec – Središče ob Dravi te Prhovec – Godeninci utvrđene Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) te da se koriste dvostrukim mjerilima jer su zapriječili prijelaze kojima se koriste hrvatski državljani.

Iz slovenskog je Ministarstva unutarnjih poslova poručeno Hrvatskoj da "ako misli da Slovenija krši SOPS, to pitanje treba otvoriti na povjerenstvu koje prati njegovu provedu" te poručuje da hrvatski državljani mogu koristiti druge prijelaze.

Otežan pogranični život

A kako to izgleda na terenu, govori Borut Dogša iz Trnovca u Međimurskoj županiji koji je koristio "prijelaze", odnosno rampe na poljskom putu koje vlasnici zemljišta sami dižu i spuštaju kad prelaze graničnu crtu.

– Ispred rampe sad je žica, pa do oranice moram preko službenog prijelaza. Osim što put duže traje, za odlazak na polje sad mi treba osobna iskaznica, a moram i paziti da je traktor čist, što nije lako kad se vraćate s oranja puni blata – ljutit je Dogša.  

>> Slovenija odbacuje hrvatske navode da žica na malograničnim prijelazima dovodi u pitanje SOPS 

>> Slovenci bi arbitražu, a krše je 

>> Hrvatska Sloveniji uručila diplomatsku notu zbog žice na granici

Komentara 40

OS
osvetnik
08:43 28.11.2015.

Hajde Medjimirci - birali ste Milanovica - sto hocete - evo vam ga na pa nek vam on rijesi svoj problem svojom kulturom - ovce moje!! On ce vjerojatno opet dezertirati kad zagusti - ne moj narode!!

VC
von_canada
08:01 28.11.2015.

Slovenci su nadrljali....rizikuju dobiti cetvrtu prosvjednu notu!

DH
dalibor.hren
09:54 28.11.2015.

Umjesto da RH sama reagira i makne žicu sa svojeg teritorija, mi šaljemo nekakve note!? Mogli bi poslati cijelu simfoniju, a janezi neće reagirati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije