Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDIT ĆE EK?

Slovenci uputili prigovor na registraciju 'slavinskog kulena' jer proizvode kulen pod istim nazivom

kulen
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
30.06.2016.
u 15:56

Andrija Matić: Vjerujem kako do dogovora s Slovencima neće doći te će na kraju morati presuditi Europska komisija

Središnja tema sastanka Upravnog odbora Udruge slavonski domaći kulen – kulin bio je prigovor proizvođača kulena iz Slovenije koji također proizvode kulen s imenom „slavonski kulen“. Kako je rečeno proizvođači iz Slovenije su zadnjeg dana roka dostavili svoj prigovor u kojem tvrde kako bi zaštita „slavonskog kulena“, koji se proizvodi u Slavoniji, srušila njihovu proizvodnju.

- Slavonski domaći kulen-kulin dobio je zaštitu na razini Republike Hrvatske koja je bila u obvezi sve svoje zaštite uskladiti s europskim zakonodavstvom. Kada smo krenuli u taj postupak sve je išlo jednostavno, ali je onda došao taj prigovor iz Slovenije. Vjerujem kako do dogovora s Slovencima neće doći te će na kraju morati presuditi Europska komisija. Uvjeren sam kako će, ako do toga dođe, presuditi u našu korist jer imamo utemeljenu argumentaciju, rekao je tajnik udruge Andrija Matić.

Pojasnio je i kako je Hrvatska registraciju zemljopisnog podrijetla za „slavonski kulen/kulin“ zatražila još 2014. Godine, odnosno, odmah nakon što ga je zaštitila u Hrvatskoj 2013. Prema njegovim riječima Europska komisija je u studenom prošle godine nakon provjere dokumentacije objavila u službenom listu da je Hrvatska podnijela zahtjev, te je tada počeo teći rok od tri mjeseca za podnošenje prigovora. Slovenija je svoj prigovor uputila 11. veljače ove godine. Današnjem sastanku u Vinkovcima nazočio je i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać koji je rekao kako je u tijeku faza pregovaranja koja traje do 15. Kolovoza.

- Vjerujem da ćemo u tom razdoblju završiti pregovarači postupak s kolegama iz Slovenije. Kada pogledamo njihovu argumentaciju svi argumenti su na hrvatskoj strani vezano za argumentaciju predočenu u samoj specifikaciji kao temeljnom dokumentu koji služi za registraciju proizvoda, rekao je Barać. 

Komentara 9

Avatar pendreck
pendreck
17:36 30.06.2016.

Ako j eKranjsk akobasica samo iz Kranja onda je Slavonski kulen samo iz Slavonije. Tocka

AC
accusator
18:43 30.06.2016.

U naslovu piše: ...'slavinskog kulena'...??? Branimire sinko, usput popravi automatsko pisanje velikog slova nakon točke (Godina i Kolovoz), te 's Slovenijom', teško je to izgovoriti, pa je pravopis naložio da se piše 'sa Slovenijom'.

ST
strsljen2013
18:13 30.06.2016.

Ali jedno je sigurno. Kako nas hebe država od par kvadrata i par tisuća stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije