Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strani političari na Jadranu

Slovak na jahti, a Čeh se šali: Dajte mi 
pivo, paštetu imam

Viktor Paggio
Foto: Facebook
1/7
29.08.2016.
u 12:58

Austrijanci nekoliko dana dođu na Jadran, a ostatak odmora provedu doma. To smatraju domoljubnim

Češki političar Viktor Paggio poslao je s odmora u Hrvatskoj autoironičnu fotografiju. Slikao se u restoranu u Zadru, uz njega je krigla piva, na stolu kruh, u rukama nož i – češka pašteta.

– Večera u Hrvatskoj na češki način: dajte mi jedno točeno Karlovačko, kruh i paštetu imam sa sobom – napisao je ispod fotografije, očito svjestan stereotipa koji prati češke turiste.

Hrvatski Jadran često je odredište stranih političara. Ove sezone bilo ih je nešto manje nego prijašnjih godina kad je znalo biti toliko slovenskih, čeških i slovačkih ministara da su bez problema mogli sazvati sjednicu vlade u Hrvatskoj. Izostali su – ili izbjegli oku javnosti – i strani predsjednici koji su na poziv domaćih kolega znali ljetovati kod nas.

Jadran kao “slovačko more”

Od stalnih gostiju i ove se godine u Hrvatskoj odmarao austrijski ministar socijalne skrbi Alois Stöger (SPÖ). Stöger provodi nekoliko dana na sjevernom Jadranu, dok je za ostatak ljetovanja rezervirana Austrija. Tako će odmor provesti i zastupnik u Europarlamentu Jörg Leichtfried.

To je i inače formula po kojoj ljetuje većina političara. Domoljubno ga je provesti u vlastitoj državi. Stoga će i svako spominjanje inozemstva odmah povući nastavak da će veći dio odmora ipak provesti kod kuće.

Slovaci su pak doskočili i tomu pa hrvatski Jadran nazivaju i “slovačkim morem”. Tako ga je prozvao bivši ministar ekonomije Juraj Miškov. Prije nekoliko godina kupio je jahtu za 600 tisuća eura i izazvao skandal. Kaže da ju je uzeo na leasing, sidri je u Hrvatskoj i ne osvrće se previše na napade. Više emocija izaziva mu Hrvatska.

– Bliski smo mentalitetom, jezici su slični, blizu je. Nisam snob, na Maldivima i na Baliju je krasno, ali Hrvatska ima posebnu atmosferu – povjerio se. U Hrvatsku će, kao i svake godine, i ministar zaštite okoliša Peter Žiga. Njegovo je odredište Krk.

– Izvalit ću se i čitati knjige, sve ono što nisam stigao preko godine – kaže Žiga. Njegov imenjak, ministar financija Peter Kažimír, također je naveo Hrvatsku kao destinaciju, isto kao i ministar zdravstva Tomáš Drucker.

Premijerka fotografirala noge

Takvom imidžu Hrvatske doprinio je i bivši slovački predsjednik hrvatskih korijena Ivan Gašparović. Zemlju svojih roditelja otkrio je 70-ih godina prošlog stoljeća i otad redovito ljetuje na Jadranu, bilo na Dugom otoku, ili na Ižu kod prijatelja, ili pak na Brijunima, na poziv bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Na Josipovićev poziv Brijuni su prijašnjih godina ugostili i tadašnjeg austrijskog predsjednika Heinza Fishera i obitelj srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tadić je prije nekoliko godina ljetovao na Visu, a na Hvaru se tada kupao i Čedomir Jovanović. Ove godine nema podataka da je bilo koji srbijanski političar bio u Hrvatskoj. Na Brijunima je ljetovao i slovenski predsjednik Borut Pahor, ali odmor je sam platio. No teško je zamisliti da Pahor ne provede barem koji dan u Hrvatskoj, u Sv. Ivanu kod Umaga, u kojem roditelji njegove partnerice Tanje Pečar imaju vikendicu. Kako nam je ispričao, ne samo da pliva, već – i po najvećim vrućinama – trči.

Samo nekoliko kilometara južnije, u Karigadoru, apartman ima supruga ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Predsjednik Parlamenta Milan Brglez također je odabrao Hrvatsku, isto kao i ministar poljoprivrede Dejan Židan. U Hrvatskoj ljetuje Ljudmila Novak, predsjednica demokršćanske stranke Nova Slovenija, te Luka Mesec, novo lice slovenske ljevice. Bivša premijerka Alenka Bratušek fotografirala je noge na plaži s oblucima, ali odbila je otkriti odredište. Mnogi nagađaju da je riječ o Hrvatskoj. 

>>MC Hammer uživa na odmoru u Hrvatskoj, pridružio mu se i slavni David Guetta

>>Poznati znaju da je pitanje prestiža prošetati Stradunom

Komentara 11

DU
Deleted user
13:37 29.08.2016.

Takav i je stereotip o Česima na hr. obali Jadrana, ali Češka i Slovačka nam odmiču po industrijskom razvoju (pogledajte sami što se tamo sve proizvodi odnosno sklapa), a naš privatni smještaj je većinom ostao na razini 70-ih odnosno oni se ne mogu čudom načuditi namještaju, opremi kupaonica i općenito otužnom ambijentu naših oholih vlasnika apartmana i soba duž obale. E tu bi trebalo "udariti" svom snagom jer hotelijere gnjave i za lift i za tamne zavjese i sve ostale detalje, a privatni smještaj je većinom ruglo kojeg nitko ne dira. Imaju i oni utisaka iz RH - ne samo što se tiče mora i šala na njihov račun...

PR
prp
13:07 29.08.2016.

Bravo!

TM
tony_montana
13:42 29.08.2016.

svi ti iznajmljivači što kukaju i mole Boga da turisti pošalju novce a da ne dođu treba lagano spustiti na zemlju. Žive kao bubreg u loju, ne plaćaju mirovinsko, zdravstveno, itd... samo paušal po krevetu i turističkoj. Jedina im je sreća da su rođeni blizu obale mora, bez toga bi bili kruha gladni a za sve su krivi prljavi furešti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije