Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANDIĆ MU DAO NADIMAK

Slobodan Ljubičić Kikaš - Bandićev mozak složenih operacija

Slobodan Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.10.2014.
u 23:39

Upravo ga je Bandić prekrstio u Kikaša, poznatog lika iz Prosjaka i sinova, prepoznajući u vještom i inteligentom Ljubičiću rijetko viđeni talent za “preprodaju” najoriginalnijih poslovnih i političkih ideja. Upravo je Kikaš smislio dvije simpatične laži koje su Milana Bandića trebale izvući iz neugodnih situacija.

Slobodan Ljubičić Kikaš, taj spretni Imoćanin i mozak operacije svih financijskih akrobacija Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, savršeno se uklapao u galeriju likova koje je Milan Bandić, kroz godine neprikosnovenog vladanja Zagrebom, okupio u svojoj ekipi.

Simpatične laži

Upravo ga je Bandić prekrstio u Kikaša, poznatog lika iz Prosjaka i sinova, prepoznajući u vještom i inteligentom Ljubičiću rijetko viđeni talent za “preprodaju” najoriginalnijih poslovnih i političkih ideja. Upravo je Kikaš smislio dvije simpatične laži koje su Milana Bandića trebale izvući iz neugodnih situacija.

On se domislio da Bandić proda foru, kada je uslikan kako živahno i uporno kopa nos, da je u nosu zapravo imao tampon pa ga je trebao “namjestiti”. Ljubičić je zagrebačkog gradonačelnika savjetovao i da uvjeri javnost kako, zapravo, nije pijan vozio auto, što ga je 2002. godine koštalo gradonačelničke funkcije, nego je na dregeru napuhao prekomjernu količinu alkohola jer je koristio - osvježivač daha. I to je pravi Kikaš.

Sjećam se da mi je na zadnjem razgovoru koji smo vodili uoči njegovog povratka u Zagrebački holding tumačio kako od političara ne treba tražiti poštenje nego - sposobnost. I nije bilo situacije u kojoj se Kikaš ne bi snašao. Em ima rijetko viđenu sposobnost dugog i opširnog, ali nikako dosadnog pričanja, em ima šarm svojstven snalažljivim ljudima iz Dalmatinske zagore. Dok je bio u tadašnjem Gradskom Poglavarstvu kada je dolazio na iscrpljujuće sjednice Gradske Skupštine, bio je čest gost u novinarskoj sobi gdje je svojim dogodovštinama i zafrkancijom na vlastiti račun zapričavao i zabavljao novinare. Najviše se zafrkavao na račun navodno bolesne prostate, da bi u 50.-oj godini, 2008. godine, po drugi put postao otac, i to sinova blizanaca.

S Milanom Bandićem Ljubičić je povezan još od devedesetih godina. Tada su mladi drugovi Slobodan i Milan bili među rijetkim preostalim članovima Partije. Ljubičić se u socijalizmu u politiku otisnuo u Općini Trnje kao stručno politički radnik. Bandića je upoznao 1992. godine i zajedno s njim stvarao je zagrebački SDP, kako će sam reći, u vrijeme kada nije bilo lako biti član partije. Ljubičić je, baš kao i Bandić, iz siromašne, radničke dalmatinske obitelji iz Runovića u Imotskoj krajini. Kao dijete je s roditeljima već u cik zore, u pet ujutro, brao duhan na poljima. Radne navike, jer sam je govorio da onaj koji ne radi ili je lud ili mrtav, kasnije je pretočio u vješto bavljenje biznisom. Poznato je da je devedesetih godina MUP-u prodavao voki-toki Motorole, a kada je SDP prije 13 godina zavladao Zagrebom Ljubičić je postao direktor Robnih terminala.

>>Zbog čega su uhićeni Bandić i suradnici?

>>Uhićeni Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz, pretresi stanova u tijeku

>>Kako je u srpnju prvi put otkriveno da je Bandić pod istragom

Smisao za biznis

Kikaš po obrazovanju nije ekonomist, završio je Fakultet političkih znanosti, ali pokazao je istančan smisao za biznis pa je svoje političko djelovanje usmjerio na vođenje poduzeća. Ljubičiću se ne može odreći talent za snalaženje s brojkama, a pogotovo zaduženjima, pa je upravo on u Zagrebu inaugurirao famozni “sell and leas back” sistem kada je novokupljene tramvaje, kako bi došao do gotovine, prodao banci i odmah ih unajmio. Kikaš je na Londonskoj burzi plasirao i 300 milijuna eura Zagrebačkog holdinga, koje su trebale biti uložene u razvoj komunalne infrastrukture. Umjesto na to, obveznice su potrošene na tramvaje i stanove u Sopnici-Jelkovcu. Kikaš je i autor ideje o osnivanju Holdinga u kojem je smijenjen 2008. godine, a ponovno se vratio 2013    

Komentara 22

DU
Deleted user
00:23 20.10.2014.

Nedostaje još jedan važan podatak o liku i djelu Slobodana Ljubičića zvanog Kikaš. Ni Kikaš, baš kao ni šef mu Bandić, nisu bili niti jedne sekunde hrvatski branitelji. Zanimalo bi me kako su njih dvojica, kao muškarci u naponu snage početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, te pričuvni časnici (rezervni oficiri ), uspjeli izbjeći mobilizaciju ?

DU
Deleted user
01:26 20.10.2014.

Podmornica Grinpisa srela se nedavno s džinovskom lignjom u Beringovom moru u Tihom okeanu, saopštila je juče ta međunarodna ... Sprema se Lignja za izbore - sigureno je i ovo dio nekakvog scenarija ...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:18 20.10.2014.

Samo si pogledajte garnituru hr vlade, pa kad saberete i oduzmete biće vam puno jasnije čija je ovo kuhinja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije