Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekad gazde, danas nadničari

U čemu saborski zastupnici iz Slavonije vide spas za regiju koja je nekad bila najbogatija

03.07.2016., Djakovo - Svecana povorka sudionika jubilarnih 50. Djakovackih vezova.  Festival Djakovacki vezovi je osnovan 1967. prigodom medjunarodne godine turizma. Festival traje 2 tjedna, te obicno zavrsava prvog vikenda u srpnju kada se odrzava glavn
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
28.10.2016.
u 18:59

Potreban je poseban tretman za područje Slavonije. Potrebne su i godine mukotrpnog rada, slažu se naši sugovornici iz Sabora

Slavonija više nema vremena za čekanje, potreban je konsenzus svih političkih opcija i hitna intervencija države kako bi se istok države spasio od propadanja, složno nam kažu slavonski saborski zastupnici.

Porezne olakšice

Načelnik općine Antunovac i HDZ-ovac Ivan Anušić zalaže se za izmjenu statističkih regija.

– Zagreb nam umjetno diže prosjek razvijenosti i zato Slavonija ne dobiva mogućnost apliciranja za određene fondove EU koji su namijenjeni ruralnom razvoju i onima koji su slabije razvijeni. U drugim su zemljama baš zato svi veliki gradovi izuzeti iz statističkih regija, recimo Pariz i Berlin su zasebne jedinice – objašnjava Anušić. Za Slavoniju i Baranju, dodaje, najbitnije je pokrenuti njene velike potencijale, uz poljoprivredu tu je i turizam – ruralni, gastro, vinski, lovni, ribolovni...

– Velik su potencijal prometni koridori, kad govorimo o Osječko-baranjskoj županiji, iz koje ja dolazim – 5c koridor, no tu su i Zračna luka Osijek, koja može primati sve vrste letova, i cargo i putnički, te željeznički i riječni koridori. Tu leži naša prednost zbog blizine Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini – naglašava Anušić. Zalaže se i za hitnu izmjenu zakona o eksploataciji pijeska zbog kojeg Hrvatska pijesak uvozi iz Srbije, a ima toliko pijeska u našim rijekama da se gubi njihova plovnost i uništava urođeni tok.

SDP-ov Domagoj Hajduković Osijek i okolicu vidi kao budući centar IT industrije, pa se zalaže za stvaranje tzv. poreznih oaza.

– Budući da Osijek ima već razvijen projekt Osijek Software City, to je cijeli klaster i skup IT firmi, zašto ne bi Osijek ili Slavoniju definirali kao regiju gdje bi bazirali našu IT industriju kroz različite porezne olakšice kako bi se Slavonija učinila atraktivnim baš toj industrij u kojoj rade uglavnom mladi i obrazovani ljudi, što je idealno za Slavoniju – objašnjava Hajduković. Slavonija treba pomoć središnje države, dodaje, pa treba raditi na dodatnoj decentralizaciji kako ne bi ostala središtem samo jedne državne Agencije za hranu u kojoj također leži velik potencijal.

Zastupnik Mosta Tomislav Panenić smatra da neke jednostavne mjere koje će biti primjenjive na razini cijele Hrvatske neće dati rezultat u Slavoniji, pa se zato zalaže za poseban tretman i povlastice za istok Hrvatske.

Prerada sirovina je ključna

– Poljoprivreda je ključna grana, ona je sirovinska baza i, da bismo je sačuvali, potrebna je mjera smanjenje opterećenja na repromaterijal koji se koristi, omogućavanje investicija poljoprivrednicima – tvrdi Panenić, koji u Slavoniji želi razvijati i preradbene kapacitete kako bi uz njih u konačnici nicala i proizvodnja. Zalaže se i za žurnu provedbu programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, jednako kao i HSS-ova Ana-Marija Petin, koja traži i izmjenu programa za ruralni razvoj kako bi poljoprivrednici lakše pristupali fondovima EU.

– Dolazim iz Virovitičko-podravske županije kojoj je nužna brza cesta jer na ovaj način nitko od investitora neće doći u našu županiju s obzirom na to da je put dalek, a prometnice su katastrofalne – ističe Petin.

HNS-ov Ivan Vrdoljak kaže da njegova stranka u svom programu ima prijedlog usvajanja indeksa razvijenosti i Fonda za ravnomjerni razvoj kako bi povećali prihode jedinicama lokalne samouprave u svim općinama Slavonije koje su danas znatno ispod prosjeka.

– To je jedna od mjera, tu je obrazovni sustav, infrastruktura, povezanost s ostatkom Hrvatske te fokus na poljoprivredi, infrastrukturi te logistici – tvrdi Vrdoljak.

>> Kroz poseban program Slavonija, osigurale bi se 2,5 milijarde eura za taj kraj

Komentara 1

SD
sdpesticid
23:30 28.10.2016.

sabor je i doveo slavoniju u ovakvo stanje. ok, djelomično su zaslužni i domicilni političari ali tek sada su se sjetili slavonije kada je egzodus hrvata uzeo nezaustavljivog maha.. ništa vi nećete napraviti, ništa, a i to ništa za vas je puno jer barem štete neće biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije