Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valja razvijati dijalog

Skupina povjesničara: Zabrinjavaju nas napadi na ministra Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.02.2016.
u 15:24

"Kao povjesničari izražavamo duboku zabrinutost zbog načina na koji su pojedine izjave ministra kulture iskorištene za njegovu političku, stručnu i moralnu diskvalifikaciju", stoji u izjavi.

Skupina povjesničara reagirala je na, kako ističu, dosad nezabilježen slučaj javnog napada na jednog ministra u vladi Republike Hrvatske te izrazila zabrinutost zbog "iskrivljenog prenošenja i neznalačkih tumačenja" pojedinih izjava novoimenovanog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

"Kao povjesničari izražavamo duboku zabrinutost zbog načina na koji su pojedine izjave dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture, iskorištene za njegovu političku, stručnu i moralnu diskvalifikaciju", stoji u izjavi koju potpisuje 77 povjesničara, među kojima i Mato Artuković, Nikica Barić, Ivo Banac, Zlatko Begonja, Alexander Buczynski, Stjepan Ćosić, Zdravko Dizdar, Filip Hameršak, Željko Holjevac, Mario Jareb, Juraj Kolarić, Jure Krišto, Milan Kruhek, Zlatko Matijević, Stjepan Matković, Anđelko Mijatović, Ivo Rendić Miočević, Franjo Šanjek, Mirko Valentić i Josip Vrandečić. 

Takvim iskrivljenim prenošenjem i neznalačkim tumačenjem, napose Hasanbegovićeva nastupa u emisiji Otvoreno svibnja 2015., namjesto argumentirana sučeljavanja – što je bit ne samo historiografije nego i svake javne politike – prostor za javnu raspravu sužen je na rijetko viđen način, upozoravaju povjesničari. "Želi li se društvo približiti razrješenju ključnih prijepora hrvatske povijesti u prošlom stoljeću, a onda i sretnijem razvitku u ovom, valja razvijati kulturu dijaloga i međusobnoga uvažavanja, za što su zaoštreni oblici prosvjedničkih aktivnosti najmanje primjereni", smatraju. Što se tiče iznesenih dvojbi o kvalifikacijama jednoga znanstvenika-povjesničara za upravljanje ministarstvom kulture, podsjećaju da su baštinske ustanove (arhivi, knjižnice, muzeji), na koje su povjesničari upućeni po prirodi svoga posla, također u njegovoj nadležnosti.

Stoga Hasanbegovićev izbor vide i kao mogućnost za poboljšanje stanja u tom području, a nezadovoljni dio javnosti pozivaju da novoga ministra "prosudi po učinku pojedinih poteza, kao što će svatko od nas učiniti". Izjavu su poduprli i drugi pripadnici akademske zajednice, profesori, znanstvenici te osobe iz drugih djelatnosti, njih ukupno 68, među kojima Žarko Domljan, Dubravko Jelčić, Stipe Kutleša, Zorislav Lukić, Tihomil Maštrović, Miroslav Međimorec, Nino Raspudić, Branko Salaj i Karolina Vidović Krišto.

>>Hasanbegović: Moja ostavka nije na dnevnome redu

>>'Crnojine prijetnje registrima bile su mačji kašalj za ono što nam sprema Hasanbegović'

Komentara 160

OL
olrajt
15:34 03.02.2016.

...konačno glas povjesničara protiv ovog sveopćeg komunističkog ludila!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:36 03.02.2016.

Puna podrška gospodine Hasanbegović, pričajte i vi malo što ljevica ne želi čuti!

DU
Deleted user
15:31 03.02.2016.

Proglas i zahtjevi civilne milicije koja napadaju ministra ! -ministar mora biti iz SDP ili SDSS -ministar se mora klanjati zločincu Titu -ministar mora biti alkoholičar poput bivše ministrice -Zabrana demokratskih izbora u Hr -novac se može dijeliti isključivo poisključivo po naputku sljedbenika i ostataka KPJ -slobodu mišljenja u HR treba potpuno zabraniti -na sve kulturne pozicije u KPH trebaju biti isključivo ljudi koje postavlja ideološka milicija -u povjerenstvu mogu sjediti samo članovi LGBT udruga -većinskom narodu u komunističkoj Hrvatskoj treba zabraniti svako dejstvovanje -Svi mediji kao i za SDP vlasti treba staviti pod nadzora ideološke milicije -antifašisti uvek trebaju stati u obranu četnika -svaki dan treba napadati preko medija crkvu, branitelje i predsjednika Tuđmana -svi mediji koji ne postupaju u skladu sa naputkom biće strogo progonjeni od Mirjane Rakić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije