Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaduživanje

Skupi obračun u Strahonincu, kaznili općinu sa 100.000 kuna

Strahoninec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
25.07.2016.
u 15:53

Iznos je podmiren iz proračuna, odnosno novcem građana.

Bivša načelnica općine Strahoninec Sanja Krištofić (SDP) i aktualni načelnik Franjo Lehkec (HSS) prozivaju jedno drugo i prepucavaju se tko je za što kriv, a država uredno naplaćuje kazne. Nakon obavljenog nadzora i prijave Ministarstva financija, na adresu Općine stiglo je 100.000 kuna kazne, a Krištofić i Lehkec kažnjeni su kao odgovorne osobe, svaki s 10.000 kuna. Nastavi li se tim tempom, državni bi se proračun mogao lijepo popuniti. Porezna uprava teretila je bivšu načelnicu da je 2011. dugoročno zadužila Općinu bez odobrenja Vlade, i to za gradnju i rekonstrukciju Centra za kulturne, društvene i javne potrebe u iznosu od 6,8 milijuna kuna, dok je Lehkec bez odluke Općinskog vijeća 2013. godine sklopio ugovore vrijedne 850.000 kuna s dvjema tvrtkama za gradnju školsko-sportske dvorane i kanalizacijske mreže.

Zaboravili i vatrogasce

Zaboravio je da za sve iznose veće od 70.000 kuna treba odluku Općinskog vijeća. I to nije sve. Općina je morala plaćati i kazne jer vatrogascima za vrijeme bivše načelnice nije isplaćivala pet posto proračuna godišnje, što je oko 140.000 kuna, već je bivša vlast, kako tvrdi Lehkec, zaključila da je isplativije plaćati kazne nego poštovati zakonsku obvezu.

– Iako je kaznu dobila kao odgovorna osoba, bivša načelnica platila ju je novcem iz općinskog proračuna, a ja sam svoju platio iz svog džepa. Ovih 100.000 kuna plaćeno je iz proračuna, no tražit ćemo od bivše načelnice da podmiri štetu – kaže za Večernji list Lehkec.

Sanja Krištofić, koja je ujedno predsjednica općinske organizacije SDP Strahoninec te općinska vijećnica, ističe da nije znala da se obavlja nadzor ugovora iz vremena kad je bila načelnica, pa nije dobila ni priliku objasniti sporne ugovore. Tvrdi da su za gradnju Centra pribavljene sve potrebne suglasnosti i da je potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva o zajedničkom financiranju.

Dug i Međimurskim vodama

Centar su financirali i Općina i država, pa smatra da nije prekršila Zakon o proračunu. Lehkec uzvraća da njezina obrana ne drži vodu jer je trebala ishoditi suglasnost Ministarstva financija. U međuvremenu se pojavio i novi spor, ovaj put oko duga Međimurskim vodama koje od Općine traže da plati dug za kanalizaciju od milijun kuna. Bivša načelnica tvrdi da duga nema.

– Međimurske vode podigle su tužbu, a mi protutužbu jer bismo inače morali platiti tih milijun kuna – uzvraća Lehkec.

Komentara 1

OB
ObrenM
17:17 25.07.2016.

Sve ce to srediti posteni Milanovic, kao za Jakovinu, Vargu, Pusicku, Kotromanovica, postenu Merzel (koja nam u saboru kroji pravdu), bracu Kresu i jos ine-moralne SDP vertikale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije