Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE JADRANA

Agencija za ugljikovodike: Niti u jednom trenutku nije prekršena niti jedna zakonska odredba

platforma
Foto: Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
26.01.2015.
u 11:39

U priopćenju kojeg potpisuje Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić navode da su ''neistinite tvrdnje da Republika Hrvatska nije implementirala “Safety Offshore” direktivu i nije poštivala europske zakone''.

Nakon izjava zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca koji je, između ostalog, rekao da su Agencija za ugljikovodike i Vlada Republike Hrvatske prekršile su Zakon o zaštiti okoliša u slučaju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu priopćenjem je reagirala Agencija za ugljikovodike.

U priopćenju kojeg potpisuje Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić navode da su ''neistinite tvrdnje da Republika Hrvatska nije implementirala “Safety Offshore” direktivu i nije poštivala europske zakone''.

- Napominjemo da je Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika usklađen s EU direktivom o uvjetima za davanje i korištenje odobrenja za traženje, istraživanje i proizvodnju ugljikovodika (94/22/EZ) kojom EU definira mogućnosti dodjele dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, a koju je Republika Hrvatska transponirala u svoje zakonodavstvo Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, 15. srpnja 2013. godine.

„Safety Offshore“ direktiva za koju g. Škrlec navodi kako se trebala transponirati u gore navedeni Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, još uvijek nije transponirana u zakonodavstvo niti jedne države članice jer je rok za isto 19. srpnja 2015. godine. Kao predstavnik Republike Hrvatske, osobno intenzivno sudjelujem u radu radne skupine pri EU koja je i osnovana na osnovu predmetne direktive upravo kako bi se osigurala njezina potpuna implementacija i kako bi se izradile uredbe i pravilnici, odnosno provedbeni zakon koji je istom predviđen. Iako je rok za transponiranje predmetne direktive srpanj 2015. godine, mi smo odredbe iste unijeli i ugradili u cijeli postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika s aspekta standarda sigurnosti i zaštite okoliša. Kao što smo već nekoliko puta javno komunicirali u izradi je Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u koji će se u potpunosti transponirati „Safety Offshore“ direktiva do 19. srpnja 2015. godine kada je i rok za implementaciju iste. 

Napominjemo da „Safety Offshore“ direktiva ne propisuje administrativne procedure javnog nadmetanja ishođenja dozvola za priobalne naftne i plinske djelatnosti kako g. Škrlec tvrdi, već iste propisuje Direktiva o uvjetima za davanje i korištenje odobrenja za traženje, istraživanje i proizvodnju ugljikovodika (94/22/EZ) koja je implementirana u naše zakonodavstvo prilikom donošenja Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, što dovodi do zaključka da su Odluke koje je donijela Vlada Republike Hrvatske donesene u skladu s našim zakonima kao i EU direktivama te nisu sramotne kako g. Škrlec tvrdi- navode u priopćenju.

Osvrnuli su se i ''na optužbe kršenja Zakona o zaštiti okoliša, članak 55. i 56. koji isključivo propisuju izradu Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem''. Navode da je Spectrum proveo znanstveno istraživanje u skladu s Pomorskim zakonikom, a optužbe Davora Škrleca nazivaju neutemeljenima.

- Evidentno je da u svojoj objavi g. Škrlec nasumce odabire i proizvoljno tumači pojedine odredbe EU direktiva, kao i hrvatskih zakona. Odgovorno tvrdim da je cijela procedura po pitanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika rađena u skladu s europskim i hrvatskim propisima i da se u niti jednom trenutku nije prekršila niti jedna zakonska odredba, a kamoli Ustav Republike Hrvatske na što bi se posebno osvrnuli. 

Obveza svih građana Republike Hrvatske je poštivati Ustav Republike Hrvatske koji u svom članku 70. svakome jamči pravo na zdrav život i obvezuje državu da osigurava uvjete za zdrav život, a za čime smo se i vodili propisujući najstrože kriterije zaštite i očuvanja okoliša u cijelom procesu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, ne samo iz razloga što je to Ustavom propisano, već zato što to nalaže osobna i moralna odgovornost svih građana, pa tako i onih koji sudjeluju u ovome projektu. Pozivajući se na članak 70. Ustava Republike Hrvatske, štiteći pri tome javni interes svih građana Republike Hrvatske, kako navodi, g. Škrlec očito zaboravlja na javni interes istih tih građana kojima je člankom 55. istog tog Ustava zajamčeno i pravo na rad i slobodu rada. Projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika pripremljen je po najstrožim standardima zaštite okoliša kakav do sad nije bio implementiran u Republici Hrvatskoj, a koji u svom provođenju podrazumijeva kompleksan sustav nadzora i obveza koje će se provoditi u Republici Hrvatskoj. A to su nova radna mjesta. U trenutku kada govorimo o javnom interesu, g. Škrlec zaboravlja kako je gospodarski razvitak značajan javni interes. Svjedoci smo ovih dana više situacija u kojima se obmanjuje javnost. Hrvatski dio Jadrana istražuje se od 1970. godine, ali nikad po ovako strogim kriterijima, koji se prije svega odnose na sigurnost i zaštitu okoliša te sprječavanje negativnog utjecaja na druge djelatnosti.  Do prošle godine istražna područja obuhvaćala su cijeli Jadran, uključujući i cijeli obalni pojas i otoke, o čemu se nisu očitovali ni zastupnik Škrlec, a ni brojni drugi- poručuju u priopćenju. 

>> 'Agencija za ugljikovodike i Vlada prekršile su Zakon o zaštiti okoliša'

Komentara 1

KP
karlo.petrik
13:15 26.01.2015.

Lijepo pricate i tumacite , ali koliko istine ima u tome kaj razlazes,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije