Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeteća poplava

Oko Krapine grade zečje nasipe, prijeti i Lonja

nasipi
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/14
11.11.2013.
u 15:52

U Zlataru i Krapini aktivirani su stožeri za zaštitu i spašavanje. U Zlataru su dvije osobe evakuirane: jedna starica koja živi sama te jedno bolesno dijete koje je odvezeno djedu i baki.

Zbog velike količine kiše koja je pala proteklih dana na području Varaždinske županije, a nastavlja se i danas, Hrvatske vode proglasile su mjeru uspostave pripremnog stanja obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica – Bednja koje zahvaća područje pet gradova i 13 općina, javili su iz varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje (PUZS).

Rijeka Bednja izlila se na području Kuljevčice preko županijske ceste Kaniža – Jerovec te na stažnjevačko-salinovečko polje, a Plitvica se izlila na području Vrbanovca i Hrastovljana.
Na području općine Breznički Hum izlila se rijeka Lonja i poplavila dvije proizvodne hale tvrtke Vuraić te prijeti jednoj kući.

– To je inače zona odgovornosti Hrvatskih voda Zagreb, no i lokalne snage djeluju na terenu vrećama i pijeskom te građevinskim strojem – poručuju iz PUZS-a.
Podignute su brane na rijeci Bednji u Velikom Bukovcu i Kučanu Ludbreškom. Hrvatske vode stavile su svoje snage u stanje pripravnosti. Kamioni s vrećama pijeska su spremni, kao i građevinski strojevi za potrebe eventualnih intervencija.

– S obzirom na to da kiša i dalje pada, za očekivati je pogoršanje stanja – upozoravaju iz PUZS-a. U studenom prošle godine šteta koja je nastala od vodenog vala koji je poplavio Varaždinsku županiju popela se na vrtoglavih 27 milijuna kuna.

Velika količina kiše i jak vjetar prouzročili su štete i na području Krapinsko-zagorske županije. Posebice je stradao istočni dio Zagorja. U općini Lobor voda iz potoka Reka izlila se na cijela naselja, posebice u Vinipotoku i Markuš Bregu. I na području Zlatara poplavilo je mnogo kuća, među ostalim i školska zgrada i gradska uprava.

U Zlataru i Krapini aktivirani su stožeri za zaštitu i spašavanje. U Zlataru su dvije osobe evakuirane: jedna starica koja živi sama te jedno bolesno dijete koje je odvezeno djedu i baki.

U Gotalovcu su dva stabla pala na električne vodove, a vjetar je pokidao i mnoge žice, pa je jedan dio Zagorja trenutačno bez struje. U krapinskom naselju Dolice na cesti prema Đurmancu JVP Krapina gradi zečje nasipe zbog izlijevanja rijeke Krapinice, gdje je u kanal sletio i jedan autobus. U Županijskom centru 112 u Krapini rekli su nam da se zbog kiše razina vode i dalje povećava i to za četiri centimetra na sat, pa su moguća i dalja poplavljivanja kuća, gospodarskih zgrada i cesta.

Zbog izlijevanja vode zatvorena je i cesta od Zlatara do Zlatar Bistrice pa se vozi zaobilazno preko Lovrečana. U Zlataru je već zasjedao i stožer, a dvije tisuće vreća pijeska koje su stigle nestale su u nekoliko minuta. Voda je "odnijela" dio rubnika na prometnici između Zlatara i Zlatar Bistrice i pretpostavka je da će, kad se voda povuče, ta cesta biti zatvorena za promet.

Ključne riječi

Komentara 1

M3
Miške 3
17:08 11.11.2013.

Zasjedao je stožer; onda je sve riješeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije