Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Školarci CNC tehnikom izrađuju suvenire vrhunske izrade

suvenir
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
02.03.2015.
u 16:51

U samom programiranju i izradi dijelova lampi sudjeluju redovni učenici Tehničke škole, koji i inače u nastavi koriste CNC strojeve

Suvenir – replika Ranokršćanske svjetiljke pronađene u 4. stoljeću u antičkoj Sisciji, proizveden je u Tehničkoj školi Sisak CNC tehnikom. Rezultat je to projekta, vrijednog 180.000 eura, a u kojem, osim sisačke škole koja je nositelj, sudjeluju i škole te tvrtke iz Slovenije, Poljske, Španjolske i Turske. Osnovni cilj je projekta bio usavršavanje profesora koji se bave CNC tehnikom te podizanje nastave na viši standard za buduće generacije strojara i tehničara. A tako je stvoren i suvenir vrhunske izrade koji će moći krenuti i u serijsku proizvodnju. Da bi se došlo do vjerne replike brončane svjetiljke bilo je potrebno mnogo sati rada i truda, kazuje nam autor i koordiantor CNC&IT projekta Mario Kus.

 - S ovime smo, u sklopu Leonardo da Vinci partnerstva počeli u listopadu 2013. godine, a danas smo u fazi da možemo predstaviti gotovi suvenir. U originalu je riječ o lijevanoj bronci, no mi smo ga htjeli preslikati na nove tehnologije – CNC strojeve. Nakon izrade modela u 3D printeru, do danas smo usavršili pet od sedam dijelova suvenira, a ovih dana ćemo razviti i preostale dijelove lampe, kazuje dipl.inž.strojarstva Mario Kus koji je tijekom projekta osmislio i nekoliko posebnih naprava za izradu dijelova lampe.

U samom programiranju i izradi dijelova lampi sudjeluju redovni učenici Tehničke škole, koji i inače u nastavi koriste CNC strojeve. Već druga generacija učenika 4. razreda strojarskih tehničara radi na suveniru, a ovih dana u Sisku su im se pridružili i učenici iz Školskog centra Krško-Sevnica iz Slovenije.

 - Ovo je odlična prilika da usavršimo znanje na CNC strojevima radeći pri tome konkretni zadatak – rekao je jedan od slovenskih učenika. Tehnička škola Sisak do sada je iz sličnih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije uspjela nabaviti brojne strojeve pa i solarni automobil, a trenutačno čekaju odobravanje projekta koji bi u školu donio i prvi 3D printer.

 - Projekt 3D tvornica budućnosti vrijedan je dva milijuna kuna i mogao bi našu školu podići još jednu razinu iznad prosjeka Hrvatske, ističe ravnatelj Davor Malović, također dipl. inž. strojarstva. Za izradu svih dijelova i sastavljanje jedne lampe bit će potrebno oko pet sati, kvaliteta je vrhunska pa neće biti riječ o običnim suvenirima nego reprezentativnim, a time i nešto skupljim. Suvenir lampa ujedno će, baš poput originala starog 1600 godina, biti i funkcionalna. O načinu proizvodnje pregovarat će se s Gradskim muzejom Sisak gdje se nalazi i original lampe.

Komentara 1

TR
trakius
21:51 02.03.2015.

Putanje za pametnog novinara: je li original pronađen u 4.stoljeću ili je izrađen u 4.stoljeću? Je či pronađen u antičkoj Sisciji ili u današnjem Sisku? Je li u tom četvrtom stoljeću pronađena replika ili original? Kako neki novinarčić može zapetljati tako puno činjenica u tako malo teksta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije