Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija knjige

Skokini Hrvatski velikani nacionalna su budnica

Skoko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/23
16.09.2014.
u 19:28

Profesor Božo Skoko knjigu je posvetio sinu i njegovoj generaciji

Tristotinjak velikana koji su svojom važnošću zadužili Hrvatsku okupljeno je u knjizi “Hrvatski velikani” Bože Skoke, kolumnista Večernjeg lista i profesora na Fakultetu političkih znanosti, koja je danas predstavljena pred brojnom publikom u muzeju Mimara.

Moralni kriteriji

U samo četiri dana prodano je više od tisuću primjeraka “Hrvatskih velikana”, a knjiga se može kupiti na kioscima za 49,90 kuna. Ideja o knjizi rodila se, kazao je urednik knjige i direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić, prije godinu i pol, a najveću im je muku predstavljalo kako odrediti metodologiju kojom će doći do tristo velikana.

– Nerijetko hodamo ulicama i ne znamo tko je osoba i čime je zaslužila da ulica nosi njezino ime. U pisanju knjige konzultirali smo velik broj izvora i proveli smo terensko istraživanje – kazao je Klarić. Recenzent i povjesničar Neven Budak upozorio je na dvojbe koje bi kod čitatelja mogla pobuditi knjiga.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Skoko se konzultirao s mnogim specijalistima, no uvijek će se propitkivati je li netko zavrijedio ući među hrvatske velikane ili ne. Postoji jedna poteškoća: jedno je ustanoviti je li netko svojim radom i djelom zavrijedio ući među velikane, a drugo procijeniti karakter osobe. Postoji čitav niz osoba koje bi po današnjim etičkim kriterijima bile moralno upitne – ocijenio je Budak dajući za primjer kneza Branimira koji je ubio svog prethodnika.

Nije samo životopis

Recenzent i komunikolog Ivan Tanta istaknuo je da smo skloni zaboravu te kako su tako i velikani o kojima govori Skoko uglavnom zaboravljeni, za što je dijelom kriva i globalizacija. Recenzent i književni povjesničar Vladimir Lončarević naglasio je da je knjiga “Hrvatski velikani” daleko više od zbirke životopisa jer se kroz nju predstavlja nacionalni duh. Ocijenio ju je svojevrsnom budnicom. Sam autor Božo Skoko knjigu je posvetio svom dvoipolgodišnjem sinu i njegovoj generaciji.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Komentara 10

Avatar La_Piaf
La_Piaf
20:52 16.09.2014.

Jel to onaj Ivo-iz-konzerve i na ovoj promociji?

ĆA
ćaćaća
12:01 17.09.2014.

ivu zanimaju samo engleski velikani..

MO
mojazemlja
12:10 17.09.2014.

Ako su među Skokinim i Budakovim velikanima Broz i Bakarić,naslov bi se trebao koregirati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije