Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa?

Skansi pitao smije li uz plaću uzeti i sportsku mirovinu?!

Petar Skansi
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
20.09.2014.
u 08:25

Na upit Večernjaka otvoren predmet i ispituje se osnovanost tvrdnji

Nakon što smo u Večernjem listu objavili pouzdanu informaciju da je bivši pomoćnik ministra za sport, Petar Skansi, i sam zatražio trajnu mjesečnu naknadu zvanu sportska mirovina, a za koju se kao dužnosnik svesrdno zalagao, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ipak nam je potvrdilo da je to učinio nakon što je nedavno razriješen dužnosti. Iako se, čim je zakonski dobio mogućnost, još lani u listopadu, zanimao kod Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa bi li uz plaću doministra (13.648 kn) mogao primati i sportsku naknadu (4382 kn).

Zašto je odustao?

Odgovoreno mu je da za to nema prepreka samo, s obzirom na to da sredstva dodjeljuje MZOS, ne smije sudjelovati u rješavanju svoga slučaja. Upozoren je i da naknadu mora prikazati u imovinskoj kartici, ali kako bi tada ta informacija postala javna, možda je i to bio razlog što je tek sada tražio naknadu. Proteklog ponedjeljka Povjerenstvu smo poslali pitanje kojim se dosad nije bavilo, a niti je to zanimalo Skansija.

Može li dužnosnik sudjelovati u izradi zakona kojim se, uzgred prilično nekritički i neselektivno, daju povlastice uskom krugu osoba među kojima je i taj dužnosnik, te je li od utjecaja na mogući sukob interesa što dužnosnik nije koristio tu povlasticu dok je bio na dužnosti. Iz Povjerenstva nam je jučer odgovoreno da su na temelju našeg pitanja otvorili predmet u kojem će ispitati ima li osnove za pokretanje postupka, što je moguće i 12 mjeseci nakon prestanka dužnosti.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnik je u sukobu interesa ako njegov privatni interes utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti, koja ne smije služiti za osobni probitak dužnosnika i osoba s kojima je povezan. Skansi sebe nije isključio iz rada na izmjenama zakona već je aktivno sudjelovao koristeći i povlaštene informacije i svoju poziciju kako bi ugodio sebi, sportskim kolegama i političkim interesima Željka Jovanovića, pa je ukinut imovinski cenzus koji je onemogućavao da tu naknadu dobiju i imućni osvajači medalja.

Sve plaća Ministarstvo

Jovanović i Skansi su na svoj resor preuzeli isplatu naknada, 14,3 milijuna kuna za 2014., pa su taj iznos morali nekome uzeti. Tako je olakšan prolaz sportskih mirovina na Vladi i u Saboru. K tomu, u Jovanovićevu “vijeću sedmorice” koje je radilo na tomu, uz Skansija su bili Danira Nakić-Bilić i Zoran Primorac, svi članovi Hrvatskog kluba olimpijaca, koji je to i inicirao. Kad prvi prijedlog nije prošao u Saboru, drugi je usvojen naprasno bez javne rasprave!

Vlada je Skansijevu ostavku prihvatila 24. lipnja, ali prema imovinskoj kartici, mandat mu je prestao 19. kolovoza. Zakon mu omogućuje da plaću od 13.648 kuna dobiva do veljače 2015., a potom do kolovoza 6824 kune. S naknadom, neko će vrijeme dobivati 18.000 kuna, tek tisuću manje od premijera. Zauzvrat ne mora raditi ništa pa ni sudjelovati u promociji sporta i u radu s mladima, jer je i ta od Jovanovića najavljivana obveza ispala iz zakona.

>> Vlada razriješila pomoćnika ministra sporta Petra Skansija

Komentara 55

DU
Deleted user
08:35 20.09.2014.

Mi nismo kao oni,mi smo drugačiji,još jedan primjer visoke ljestvice morala kukurikavca!

JK
ja-kan
08:44 20.09.2014.

Ljigavo !! Čovjek naprosto ne može da povjeruje koliko neki likovi mogu biti pokvareni i gramzivi. Ukinuti ovu nakaradnu naknadu, ali odmah i uz vraćanje svih do sada primljenih iznosa !!

NA
nataly
09:34 20.09.2014.

Najtragicnije je sto je ovaj gramzivi smrad sjedio u vladi tri godine na nas racun, a po kvalifikacijama nije niti smio tamo biti jer ima samo srednju skolu. Kolike dobrobiti su od njega dobili hrvatski gradjani koji su ga placali imamo prilike vidjeti, kao i od njegovog sefa dizaca utega i velikog galandzije Jovanovica. Posebno mi se povraca kad ta ekipa pocme pricati o postenju i jos upirati prstom u druge da su lopovi. Trebat ce nam godine da ispravimo Jovanoviceve brljarije. Svojim eksperimentima u skolstvu upropastio je nekoliko generacija hrvstske djece, a nista manje nike odgovoran ni onaj tko ga je na tu funkciju imenovao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije