Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Položaj županija

'Situaciju prekomjernog deficita treba iskoristiti za reformu lokalne uprave i samouprave'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
27.02.2015.
u 12:59

Prema podacima, vidljivo je da su tek Grad Zagreb, Istarska županija, Primorsko goranska i Zagrebačka županija neto uplatitelji u proračun, a svi ostali su korisnici

Profesor Ekonomskog fakulteta Vladimir Čavrak istaknuo je na skupu Neto fiskalni položaj županija od 2011. do 2013. godine u organizaciji Instituta za javne financije da sadašnju situaciju prekomjernog deficita koje je pokrenuo EK treba iskoristit za reformu lokalne uprave i samouprave, a što je neophodno zbog povećanja produktivnosti, uzme li se u obzir činjenica da je 70 posto teritorija u zemlji pasivno.

- Favoriziramo urbana područja, što je izvan normalnog i zato dolazi do depopulacije - kazao je prof. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta. Rekao je kako se iz središnje države, kroz proračun ili fondove, slijeva milijardu kuna u jedinice lokalne samouprave, a dodatne dvije milijarde u županije. Smatra da bi trebalo broj lokalnih jedinica svede na 120, umjesto sadašnjih íiznad 550. Cilj istraživanja Instituta bio je stvaranje jasne slike o tome koje su županije neto korisnici, a koje neto uplatitelji u proračun opće države, odnosno da ubuduće Vlada radi proračun opće države po lokacijskoj kvalifikaciji, a što bi bio temelj za raspravu o regionalnom preustroju.

Prema podacima, vidljivo je da su tek Grad Zagreb, Istarska županija, Primorsko goranska i Zagrebačka županija neto uplatitelji u proračun, a svi ostali su korisnici. Ukupni prihodi proračuna opće države od 2011. do 2013.

Bili su u prosjeku 136,4 milijardi kuna, a rashodi 156,9 milijardi. Proračuni svih lokalnih jedinica iznose 15,5 milijardi kuna. U Institutu upozoravaju i na problem što promjene poreznih propisa i način dijeljenja prihoda nisu praćeni procjenom učinaka na fiskalni položaj lokalnih jedinica, što se kasni s planiranjem proračuna.. - Cilj Vlade trebao bi biti da lokalne jedinice sudjeluju s 20 posto u rashodima i prihodima, a što bi nas približilo razvijenim zemljama - kazala je ravnateljica Ekonomskog instituta  Dubravka Jurlina Alhbegović.

>> Prvi na udaru gradovi i općine pa državne i lokalne komunalne tvrtke

Komentara 2

IS
istina00
14:54 27.02.2015.

sve općine, gradovi ili županije koje se ne mogu samofinancirati moraju odmah biti ukinute!

Avatar comparator
comparator
13:34 27.02.2015.

Gdje je ovdje javna rasprava ? Imamo li kao građani čuti sve podatke ili moramo sajtati ? Gospodo stručnjaci ! Budite ljubazni i svoje rezultate prezentirajte na prikladniji naćin kako bi mali ljudi tj mi građani mogli zakljućiti koje bii to političke posljedice imalo na razvoj demokracije. Mislimda novac nije sve što je važno već je potrebno u dugotrajnoj i politički ravnopravnoj raspravi doći do kvalitetnog riješenja u toj problematici. mislimda se ovakvim površnim prijedlozima pogoduje lijevoj opciji jer je poznato da u gradovima vlada odavno ukotvljena birokratska lijeva opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije