Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbe s poplavama

Nasip u Žažini probijen na više mjesta

poplave
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/58
15.09.2014.
u 23:53

Zbog izlijevanja potoka Trnava i visokog vodostaja Mure proglašena je opća opasnost u međimurskoj općini Goričan

Sjeverozapad Hrvatske bori se s nabujalim rijekama. Kod Murskog Središća vodostaj Mure sinoć je iznosio 506 centimetara, a jutros u 6 sati dosegnuo je maksimum od 533 centimetra, dok je u 7 sati iznosio 531. Na terenu su sve raspoložive snage, javlja HRT.

Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin, objavio je u noći na ponedjeljak u 2.30 sati uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplave na rijeci Muri za dionice A.33.16, A33.17. za Sektor A, branjeno područje 33. Branjeno je područje od ušća Mure u Dravu do područja Gorenjak te od Gorenjaka do Vološčaka.

I noćas su mještani naselja u sisačkom Pokuplju zbog porasta Kupe gradili zečje nasipe. U Žažini, Staroj Drenčini i Letovaniću pomaže im i vojska. U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Izgrađen je zečji nasip u dužini od 400 metara u samom mjestu i u dužini od 500 metara kod ribnjaka gdje se pokušava spriječiti ulazak Kupe. Hrvatske vode postavile su crpku kojom ispumpavaju zaobalne vode i vraćaju ih u korito Kupe.

U nastavku pratite stanje na ugroženim područjima iz minute u minutu:

23:53 sati – U Goričanu se ubrzano grade zečji nasipi uz rijeku Muru i potok Trnavu. Najkritičnije je kod Črnog mosta, gdje se nasip počeo podizati danas oko 11 sati. Mještani javljaju da su iscrpljeni jer se vreće nose na velike udaljenosti te da im treba pomoć. Kažu kako im nedostaje ljudi.

Više pročitajte OVDJE.

22.15 sati – Mještani i vojska na sve načine pokušavaju zatvoriti nekoliko rupa u nasipu u Žažini. Veliki nasip probijen je na više mjesta, javlja Dnevnik.hr.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Save kod Županje je u 21 sat iznosio 753 centimetra ,dok je u 21 sat sinoć bio 744 centimetra. Od 18 sati vodostaj se ne povećava, a i tijekom protekla 24 sata tek je po centimetar rastao da bi po nekoliko sati stagnirao, a jutros u 2 sata, opao je za centimetar. Zbog toga za sada nema opasnosti da bi vodni val opet zadao nevolje mjestima uz Savu u županjskoj Posavini.

20:28 sati – Od poslijepodnevnih sati zatvorena je za promet cesta na relaciji Drnje – Botovo, 10-ak kilometara od Koprivnice. Obilazni pravac iz smjera Mađarske je Šoderica – Đelekovec, a prema Mađarskoj na relaciji Drnje – Torčec – Šoderica – Gola. Uzrok zatvaranja je prelijevanje vode preko ceste, izvijestila je PU koprivničko-križevačka.

19.20 sati – Moćnu, mutnu, ogromnu masu vode ovo poslijepodne valja razlivena rijeka Kupa na području Grada Petrinje.

Na dojavu o približavanju vrha vodnog vala i hitnih obveza gradskih dužnosnika poslijepodne je prekinuta radna sjednica Gradskog vijeća Petrinje. U njezinu aktualnom satu gradonačelnik Darinko Dumbović stanje s vodom ocijenio je teškim, ali ne i kritičnim jer su obavljene sve prethodne operativno-tehničke pripreme.

Više pročitajte ovdje.

18.35 sati – U Žažini je sirena u 16.52 svirala opću opasnost kako bi se pozvalo vatrogasce i stanovništvo na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa, prenosi HRT. S obzirom na to da je već sada vodostaj viši 2 cm od onoga u veljači potrebno je postaviti još jedan red vreća.

Poplave i dalje prijete mnogim područjima središnjeg dijela zemlje. Najkritičnije je u sisačkom Pokuplju. Grad Sisak priprema se za dolazak vodenog vala i Kupe i Save.

Foto: VLm

18.20 sati – Na područje Jasenovca danas je upućeno novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, izvijestili su iz MORH-a.

Na poplavama ugroženim područjima trenutno je danas angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH. Na području Letovanića i Žažine trenutno je angažirano 110 pripadnika HKoV-a s 20 motornih vozila, koji rade na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom. Na području Selišta Sunjskog i Donje Letine angažirano je 88 vojnika s pet motornih vozila i jednim autobusom, a u Starom Pračnu angažirano je 55 vojnika sa 14 motornih vozila, dok u Staroj Drenčini 32 vojnika s 13 motornih vozila utvrđuje nasipe i puni vreće s pijeskom.

Vojska je upućena na teren, u poplavom ugrožena područja, temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

18.00 sati – Voda koja iz rijeke Drave dotiče starim rukavcima u naselje Drnje nedaleko Koprivnice raste iz minute u minutu zbog rijeke Mure koja se ulijeva u nju desetak kilometara uzvodno kod naselja Legrad. Već je poplavila prva kućanstva u tom naselju.

Mještani užurbano samoinicijativno grade zečje nasipe i pokušavaju spasiti imovinu jer im je načelnik općine Slavko Loth na traženje pomoći mjerodavnih rekao da im se može pomoći samo evakuacijom, ali ne i kupovinom pijeska ili vreća za zečje nasipe. Prema predviđanjima mjerodavnih, od zečjih nasipa neće biti koristi jer vodostaj rijeka Drave i Mure raste, što potvrđuje i neuobičajeno veliki broj djelatnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na terenu te članova Županijskog kriznog stožera.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

17.10 sati – Nakon završenih sanacija oštećenja pruga koja su nastala zbog velikih količina kiše, odrona i poplava, danas u 13.30 sati za promet je otvorena dionica pruge Čakovec – Središče – državna granica sa Slovenijom, a u 14.55 sati dionica pruge Pleternica – Požega na pruzi Pleternica – Požega – Velika, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Više pročitajte ovdje.

16.55 sati – Nakon dva dana u Karlovcu je sirenom oglašen prestanak opće opasnosti od poplava, prenose 24 sata. Središte grada je spašeno, no u prigradskim naseljima nizvodno uz Koranu i Kupu i dalje je kritično jer vodostaji sporo padaju.

Oko dvije tisuće ljudi u desetak naselja i dalje je odsječeno. Za pojedina područja i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Najkritičnije je u naseljima Logorište, Mostanje te cijeloj Pokupskoj dolini. Do ovih naselja može se jedino čamcima.

16.45 sati – Za nekoliko se dana očekuje dolazak vodenog vala i na područje Brodsko-posavske županije. Sava je trenutno u stagnaciji na 705 centimetara, a redovne mjere obrane od poplave uvode se na vodostaju od 750 centimetara.

16.20 sati – Na konferenciji za novinare velikogoričkog HDZ-a, predsjednik Gradskog odbora i gradonačelnik Dražen Barišić upozorio je kako je Velika Gorica u obrani od poplave prepuštena sama sebi, te da se problemi s poplavom počinju rješavati tek nakon što se ona i dogodi, prenose Kronike Velike Gorice.

– Grad Velika Gorica od 2010. godine vodi borbu ne samo s poplavama već i Hrvatskim vodama. Za sada na području našeg grada nije ušla voda u niti jedno naselje i kuću, ali to prijeti zbog neuređenosti kanala i nereguliranja vodotokova. Ovaj problem može riješiti samo država putem ministarstava i Hrvatskih voda – rekao je Barišić, ističući kako će se efekt loše obrane od poplave Siska odraziti i na velikogoričko područje.

15.50 sati – Vodoopskrba u Karlovcu funkcionira, no nakon jučerašnjeg kratera u Strugi gdje se urušio kolektor u ponedjeljak kanalizacijski sustavi nisu izdržali i napravile su se rupe u Nazorovoj i Krležinoj, piše KAportal.

15.40 sati – Zamjenik načelnika Kotoribe Robert Ujlaki rekao je da je informacija da je došlo do popuštanja nasipa u blizini Kotoribe – dezinformacija, prenosi eMedjimurje.hr. Ujlaki je rekao da opasnost za Kotoribu zasad ne postoji te da se grade zečji nasipi blizu stare karaule Gorenjak kod Goričana na lokaciji tzv. črni most jer postoji mogućnost izlijevanja vode na tom mjestu.

15.30 sati – Branitelji naselja u Pokuplju spremno dočekuju najviši vodni val Kupe, koji se očekuje večeras ili tijekom noći, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije. Sjednici je bila nazočna i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak – Taritaš, koja je nakon sjednice s članovima Stožera obišla neka ugroženija mjesta.

– Stožer je dobro organiziran i zna što treba činiti. Nažalost, već imamo iskustvo iz veljače, pa smo sada spremniji. Priroda nam je pokazala da sve ono što smo joj do sada činili ona nama vraća. Mislim da se sada možemo pripremiti, kako u zakonodavnom, tako i u svim drugim okvirima, za slične situacije – rekla je u Lekeniku ministrica Mrak – Taritaš.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Ivan Nekvapil napomenuo je kako su ove godine pripreme za obranu počele nekoliko dana prije dolaska vodnog vala, kako se ne bi ponovio scenarij iz drugog mjeseca ove godine. Izrazio je uvjerenje da su sve umrežene institucije spremne dočekati vodni val Kupe. Članovi Stožera su obišli pripadnike Hrvatske vojske koji podižu nasipe uz prometnicu Žažina – Letovanić.

15.15 sati – Počela je evakuacija Roma iz naselja Drnje nedaleko od Koprivnice. Rijeka Drava počela se izlijevati i prijetiti romskom naselju, ali i selu Drnje, gdje je došla do prvih kuća.

15.00 sati – Vodostaj Mure u Murskom Središću je u 15 sati pao za šest centimetara i iznosio je 527 centimetara.

14.50 sati – Hrvatske vode ne mogu točno odrediti kada će doći vodni val iz Karlovca. Najnovija je prognoza da vršni vodostaj Kupe i Save neće istodobno prolaziti kroz Sisak, ali nitko se ne uzda u to. Oko podneva zatvorena je državna cesta Sisak- Popovača koja za svake poplave biva zatvorena i po nekoliko dana. U Kostajnici je rijeka Una još visoka, javljaju 24 sata.

14.45 sati – Mještani županjske Posavine s velikom zabrinutošću prate događanja s enormnim rastom vodostaja Save i poplavama koje ova rijeka prouzročuje. Više pročitajte ovdje.

14.00 sati – Vodostaj Mure opet raste te iznosi 533 centimetra.

13.30 sati – ​Kotoriba je oglasila uzbunu jer je najavljeno približavanje vodenog vala.

13.05 sati – Vodostaj Mure u proteklih je sat vremena kod Murskog Središća pao za 6 centimetara te sada iznosi 530 cm.

13.00 sati – Počela je izgradnja zečjeg nasipa u Goričanu, pokraj Crnog mosta, jer su napokon stigle vreće.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

12.55 sati – ​Župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za grad Karlovac samo nekoliko sati nakon što mu je pristigao zahtjev gradonačelnika Damira Jelića. Očekuje se da će šteta od ovih poplava nadmašiti onu koja je građane snašla u veljači, javlja KAportal.

Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

FOTO: Dominik Grguric/PIXSELL

12.50 sati – Mještani u najugroženijim područjima u većoj su mjeri već napravili zečje nasipe te su spremni za povišenje vodostaja. Najveća briga u Starom Pračnu jest hoće li nasip, koji inače ne odgovara kriterijima obrane od poplava te nagodinu treba biti rekonstruiran, izdržati toliki nalet vode ili će puknuti. Više pročitajte ovdje.

12.40 sati – Svaka čast ljudima na organizaciji i obrani Murskog Središća, svaka čast županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku na koordinaciji. Ovakvi vodostaji nikad nisu viđeni i moramo početi razmišljati o tome što se danas može smatrati izuzetkom, pa da se pripremimo na nove okolnosti - rekla je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić za obilaska Murskog Središća, gdje je, nadaju se mještani, najgore prošlo.

Posjetila je i Goričan, gdje prijete potok Trnava i rijeka Mura u koju se Trnava ulijeva. Više pročitajte ovdje.

12.20 sati – Stotinu ljudi na nasipu uz rijeku Muru u Goričanu stiglo je obraniti selo, no na raspolaganju imaju samo 5 lopata i nekoliko kubika pijeska. Još uvijek nisu stigle vreće za veće nasipe.

12.10 sati – Vodostaj Mure kod Murskog Središća porastao je i trenutačno iznosi 535 centimetara.

12.00 sati – Kao što su mnogi i predvidjeli, puštanje industrijskog željezničkog prijelaza na Ilovcu u Karlovcu iznad potopljenog podvožnjaka nije bila baš dobra ideja, javlja Kaportal.

Naime, od jutra je na ovom pravcu nastala velika prometna gužva, pa zbog prometnog čepa mnogi koji su htjeli na vrijeme doći na svoja odredišta to nisu uspjeli. Stožer zaštite i spašavanja stoga apelira na lokalno stanovništvo da se koristi alternativnim pravcima – Velika Jelsa, Brodarci, Donje Pokupje.

11.50 sati – Karlovački gradonačelnik Damir Jelić od župana je zatražio proglašenje elementarne nepogode, na ugroženim područjima i dalje su izvanredne mjere

11.40 sati – Načelnik Općine Lekenik je za Radio 101 izjavio je da u Letovaniću nije na snazi opća opasnost. – Sirena koja se oglasila nije bila poziv na opću opasnost već poziv vatrogascima da dođu na teren, jer je voda na jednom dijelu probila zečji nasip i ugrozila jednu kuću. Informacija je pogrešno protumačena – rekao je.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

11.20 sati – Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas dolazi na lice mjesta na poplavljena područja u Međimurskoj županiji, javlja emedjimurje.hr. Prvo dolazi u Mursko Središće u 12 sati gdje će pogledati obrambene nasipe na Muri, a nakon toga odlazi u općinu Sveti Martin na Muri (predio kod Goričanca) kao i općinu Goričan gdje će posjetiti stari granični prijelaz i pogledati kolika je opasnost od rijeke Mure. Ondje su još uvijek na snazi izvanredne mjere

11.00 sati – U 11 sati vodostaj Mure kod Murskog Središća porastao je za 1 centimetar te sada iznosi 533 centimetra

10.45 sati – Zbog izlijevanja potoka Trnave i visokog vodostaja Mure proglašena je opća opasnost u međimurskoj općini Goričan. Počela je izgradnja zečjeg nasipa za koji je potrebno oko 200 dobrovoljaca.

10.30 sati Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, na području Letovanića očekuje se sutra, a u Sisku prekosutra. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija – riječ je o dosad nezabilježenoj velikoj količini vode.

Rečeno je to na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Zoran Đuroković, general HV-a Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi, javlja HRT.

Ostojić je naglasio kako je situacija pod kontrolom i da se jednaka pozornost u obrani od poplava usmjerava na sva naselja bez obzira na broj stanovnika. Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sve je spremno i za tu situaciju.

10.10 sati – U 10 sati vodostaj Mure iznosio je 532 centimetra, pa su građani nakon neprospavane noći napokon mogli odahnuti. Najsjeverniji hrvatski grad zasad je spašen. Vodeni val nastavlja dalje prema Goričanu. Općine Nedelišće, Mala Subotica i grad Mursko Središće bili su u izuzetno teškoj situaciji, zaključeno je jutros na sjednici Stožera zaštite i spašavanja.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

10.00 sati – U Karlovcu je u 10 sati svirao prestanak zračne opasnosti koji je bio na snazi od subote od 9 sati zbog opasnosti od poplava na širem karlovačkom području. U ovom trenutku opasnosti od vodostaja Kupe, Korane i Mrežnice za Karlovac nema, ali potopljena su sela nizvodno od Karlovca gdje se voda sporo povlači, a problem su i zaobalne vode.

9.50 sati – U ulici Struga u karlovačkoj gradskoj četvrti Gaza zbog posljedica poplava propala je cesta na kolektoru. Dogodilo se puknuće tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda profila 350 milimetara. Rupa je promjera 15 puta 10 metara, a na sanaciji radi tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Prema riječima Maje Božić, glasnogovornice tvrtke, riječ je o bivšem kolektoru koji danas ima funkciju retencije, zatvoren je prema Kupi te nema opasnosti od ulaska rijeke u sustav. No, zbog promjene smjera vode u sustavu moguća su zamućenja vode. Stoga djelatnici Vodovoda na terenu provode ispiranje vodoopskrbnih cjevovoda kako bi i taj problem riješili.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Kristina Štedul/PIXSELL

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

9.45 sati – Poplavljena je škola u Žakanju, općini u Karlovačkoj županiji, na granici sa Slovenijom

9.30 sati – Na poplavom ugroženim područjima trenutačno je angažirano je 415 pripadnika Oružanih snaga. Na području Letovanića i Žažine trenutno je angažirano 110 pripadnika HKoV-a s 20 motornih vozila, koji rade na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom. Na području Selišta Sunjskog i Donje Letine angažirano je 88 vojnika s pet motornih vozila i jednim autobusom, a u Starom Pračnu angažirano je 55 vojnika sa 14 motornih vozila, dok u Staroj Drenčini 32 vojnika s 13 motornih vozila utvrđuje nasipe i puni vreće s pijeskom.

9.05 sati – Vodostaj Mure kod Murskog Središća u 9 sati pao je za 1 centimetar te je iznosio 534 centimetra

8.45 sati – Zbog nabujalih rijeka i izlijevanja zatvorene su pruge diljem zemlje. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica – Požega, dok na relaciji Požega – Velika teče redovit željeznički promet, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture. Više informacija pročitajte ovdje.

8.25 sati – U Letovaniću je oglašena opća opasnost, javlja HRT. Kupa je probila zečji nasip, a lokalno stanovništvo pokušava ga sanirati. Više od 90.000 vreća pijeska ugrađeno je u nasip kojim se pokušava obraniti mjesto

8.20 sati U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno je izvanredno stanje, a vodostaj Une i dalje raste. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će to prouzročiti daljnji porast vodostaja. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja voda ulazi kroz zidove, javlja HRT. Poplavljeni su Jamnica i Gradec Pokupski za koji stanovnici kažu da je postao otok.

8.15 sati – Vodostaj Mure kod Murskog Središća u 8 sati bio je 535 centimetara. U posljednjih sat vremena vodostaj je porastao za 4 centimetara

>> Čeka se sudar Kupe i Save: Sisak spašavaju i djeca i starci

Komentara 32

DU
Deleted user
10:27 15.09.2014.

Prestanak zračne opasnosti valjda zato jer kiša pada iz zraka, ima logike ;-)

BA
bakulušić
13:33 15.09.2014.

Niti vlada, kakva je u Zagrebu, još nikada nije viđena. Zlo nikada ne dolazi samo.

BA
banijash
11:23 15.09.2014.

Priroda na trenutak natjerla da se nesto radi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije