Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za neke nema krize

Županija tone sve dublje i dublje, a vijećnici si povisili naknade do 300%

18.07.2014., Sisak - U Gradskoj vijecnici odrzana je sjednica Zupanijske skupstine Sisacko-moslavacke zupanije na kojoj su vijecnici raspravlji o 10-tak tocaka dnevnog reda.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
06.03.2015.
u 14:00

Povećanje je predložilo 16 vijećnika među kojima i sedmorica savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel

Većina u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije odlučila si je povećati prihode. Na dnevnom redu sjednice zakazane za ponedjeljak je uvođenje paušala za vijećničke naknade i naknade stalnih radnih tijela Skupštine.

Povećanje je predložilo 16 vijećnika među kojima i sedmorica savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel. Do sada su vijećnici bili plaćeni 500 kuna po održanoj sjednici Skupštine, otprilike svaka tri mjeseca, a sada će dobivati naknadu svaki mjesec, zasjedali ili ne. U konačnici to znači povećanje godišnjih prihoda "običnih" vijećnika od 100 do 300 posto jer će oni bez članstva u odborima dobiti sada godišnje 6000, umjesto prosječnih 2000 kuna godišnje. Doduše, s druge strane smanjuju naknade predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine sa 5000 na 4000 i sa 3500 na 2500 kuna, ali taj gubitak će im kompenzirati uvođenje mjesečnih paušala i za članove radnih tijela.

Tako će predsjedniku Skupštine Željku Soldi (HSP) pasti predsjednička naknada sa 60.000 na 48.000 kuna godišnje, no kako je član triju odbora Skupštine, tu će sada godišnje dobivati 18.000 umjesto 6000 kuna, što u konačnici znači isti prihod od 66.000 kuna na godinu. No, primjerice, bivšem savjetniku županice Milivoju Tičariću (DSU) prihodi rastu sa 6000 na 13.200 kuna godišnje na osnovi članstva u odborima, a isto povećanje očekuje i Emila Franjevića (HSU) koji će se u ponedjeljak vratiti na stranu većine, nakon kratkotrajne podrške HDZ-ovu županu.

Da se sve radi samo zbog apetita pojedinaca smatra i župan Ivo Žinić.

- Nije vrijeme za podizanje naknada, treba ići ka racionalizaciji i u svakom slučaju ja sam protiv toga. No, oni imaju većinu u Skupštini i sami sebi mogu podići naknadu - rekao je župan Žinić. U skladu s time župan je za istu sjednicu predložio i da se zaposlenicima županije, a koji su članovi raznih odbora, više naknade ne isplaćuju. Prema izračunu iz Županije prijedlog o povećanju naknada mogao bi podići planirani iznos namijenjen za naknade predstavničkih tijela za nekoliko stotina tisuća kuna. S druge strane čelnik Skupštine Željko Soldo smatra kako nema riječi o povećanju rashoda te da će ukupni iznos ostati na istoj razini.

- Ako dođe do proboja te stavke, zatražit ću rebalans i smanjiti naknade, ali i naknade onim tijelima koje imenuje župan – rekao je Soldo. Istaknuo je kako su se njemu proteklih mjeseci javili i neki vijećnici HDZ-ove koalicije nezadovoljni iznosom vijećničke naknade.

- Gledajte, mi smo izabrani od naroda i imali smo pravo naknade od 500 kuna svaka tri mjeseca, uz mnoštvo pratećih obveza. S druge strane u upravna i nadzorna tijela ustanova i županijskih tvrtki se imenuju ljudi po političkom ključu koji imaju naknade od 1000, 1500 kuna mjesečno - dodao je Soldo, koji je nedavno uvelike kritizirao propali plan povećanja plaća dožupana, pravdajući se potrebom štednje u ova teška vremena.

Komentara 7

19
1995josip
14:32 06.03.2015.

Hsp se drži za ruke sa sdp , hm. Šire bratstvo i jedinstvo savjetnici bivše naj bogatije i jedine sdp županice , samo što Marina nije kriva za ovu odluku hsp i sdp vijećnika koji su si debelo povisili naknade . Sramota se u ovoj krizi sprdati sirotinji . Hsp i sdp !

LA
Latz
14:59 06.03.2015.

I onda župani i Karamarko naravno kažu da ne treba ukidati županije --- eto zašto .... gamad beskorisna.

ML
Mladen63
14:45 06.03.2015.

ObrenM....gle, možda ima to što ti kažeš, ali Županija je sada u rukama HDZ-a i HDZ je "kupio" ekipu, da bi mogli progurati svoje programe, dakle, sada je usluga došla na naplatu, a tko će platiti? Naravno, građani koji uplaćuju u Županijski proračun. Za koga? Za uhljebe koji cijeli život ništa drugo ne rade, no na skrbi (općinskoj, županijskoj, državnoj). Ekipa koja tamo odlučuje nikad nije stvarala novu vrijednost i to je žalost našeg Siska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije