Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTI ODLAZE

Sisak dobiva pješačku zonu, digitalni otok i trg s fontanom

Siscia
26.01.2015.
u 17:00

Ulica braće Radić bit će novo žarište društvenog života u kojem će se moći spojiti na besplatni WiFi

Sisak je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji nemaju pješačku zonu ni središnji trg. No, uskoro bi oba nedostatka mogla biti uklonjena jednim potezom. Odabrano je, naime, najbolje idejno rješenje uređenja gradske pješačke zone. Autori su Darka Perinčić iz Zadra i Alessandro Sonatti iz Italije, a projekt obuhvaća novo popločenje te postavljanje prikladne javne rasvjete i urbane opreme. Središte zone su Radićeva i Kranjčevićeva ulica, na čijem je početku predviđen novi trg koji će biti centar Siska i na kojem će se organizirati koncerti i sajmovi, dok će drugi dio ulice biti komercijalnog karaktera i u njemu će biti moguće obaviti kupnju i sjesti u neki od kafića.

Kontrola podizni stupići

– Ulica Stjepana i Antuna Radića, kao novo žarište grada i svakodnevnog života, transformirat će se u “smart street”, odnosno pametnu ulicu, u kojoj će se nalaziti posebni digitalni otok, prostor gdje će se građani moći besplatno spojiti na WiFi i dobiti slične usluge. Predviđene su i zelene površine, prostori za dječju igru te mjesto za štandove i održavanje manifestacija. Autori rješenja zamislili su da će “smart street” biti mjesto susreta i komunikacije građana, ali i otkrivanja izgubljenih društvenih odnosa i svijesti o mjestu u kojem se živi – ističe pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Novela Rimay Ferenčak.

Jedan od ciljeva projekta je preseljenje prometa iz središta Siska, a plan je gradske uprave i zabrana prometovanja starim mostom, no tek kada se sagradi novi most preko Kupe. Čitava zona, kojom se trenutačno prometuje, bit će pješačka. Ipak, bit će dopušten pristup automobilima, kontroliran podiznim stupićima, ali samo za stanare te dostavna i interventna vozila.

U projektu postoje i određene inovacije. Fontana na području budućeg gradskog trga svojom izvedbom, kad se zatvori voda, neće ometati održavanje manifestacija na tom prostoru, poput koncerata ili sajmova.

Komentari do 30. siječnja

Radićeva ulica, uz digitalni otok, dobiva i informativni touch-screen multimedijski stup na kojem će se moći pristupiti informacijama i uslugama grada. U svrhu primjene načela energetske učinkovitosti i ekološki prihvatljivih rješenja, izabrana su led rasvjetna tijela s niskom potrošnjom i senzorima za paljenje i gašenje (ušteda 70% energije) te kap po kap sistem za navodnjavanje zelenih površina kako bi se ljeti uštedjela voda.

– Pješačka zona uređivat će se prema izabranom prvonagrađenom projektu, no Grad može dati određene preporuke autoru u skladu sa smjernicama Konzervatorskog odjela u Sisku i ocjenjivačke komisije. Uzet ćemo u obzir i prijedloge i komentare građana koje će moći ostaviti do 30. siječnja na izložbi natječajnih radova u galeriji Sv. Kvirina – ističe N. Rimay Ferenčak.

Naime, pojedini vlasnici poslovnih prostora na području planirane pješačke zone izrazili su, i prije nego što je natječaj zaključen, protivljenje njezinu uvođenju ističući kako će to dovesti do pada prometa u njihovim radnjama. U Gradu smatraju suprotno, da će pješačka zona i svi sadržaji koji idu uz nju dovesti do porasta protoka ljudi u tim ulicama, kao što je bio slučaj u drugim gradovima.

Iako je to višegodišnji projekt, njegova realizacija započet će ove godine nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, a tijek će definirati kompletna projektna dokumentacija koja predviđa gradnju po fazama.

Komentara 20

DU
Deleted user
20:32 26.01.2015.

Ja nisam ni znao koliki sam sretnik što živim u Sisku. Volio bih da svi komenatatori večeras prošetate tim divnim gradom u 20.32. Saznali bi što znači Grad Tame.

19
1995josip
19:17 26.01.2015.

A šta je sa prugom od Siska do Karlovca , mladež sdpija grada Siska je poskidala prugu i mostove , a novu prugu nigdje ne spominju ! Gdje je novac od starih šina i nezakonito srušenih 8 mostova ?

MA
mashek
18:52 26.01.2015.

Nakon zatvaranja Sisačke željezare i pretpostavke da će se to isto desiti i sa Sisačkom rafinerijom, konačno jedna "dobra vijest" za građane Siska. Dobit će "smart street" s digitalnim otokom - ma što god to bilo, biti će uređeni parkoviovi s prostranim zelenim površinama i pripadajućim sadržajima, a dijelovi grada biti će pretvoreni u pješačke zone s mnogobrojnim bogato opremljenim prodavaonicama. Što bi se ljepše moglo dogoditi građanima koji su po cijeli dan slobodni jer su ostali bez svojih radnih mjesta, a time i bez novčanih primanja, pa sad mogu razgledavati bogato opremljene izloge i šetati gradom i parkovima do mile volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije