Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostvarili san

Siromašna hrvatska obitelj u Australiji zaradila milijardu dolara

Sydney Opera House
Foto: Press Association/Pixsell
24.10.2014.
u 15:00

Obitelj Perich danas je jedna od najbogatijih australskih obitelji. Obogatila se na uzgoju i prodaji voća i povrća te mljekarstvu

Od golorukih siromaha do milijardera – tako ukratko glasi životna priča jedne od najbogatijih australskih obitelji čiji je začetnik Kolombo Perich daleke 1938. emigrirao iz Hrvatske. Njegovi sinovi Ron i Tony naslijedili su obiteljsko carstvo stvoreno uzgojem voća i povrća te prodavanjem na tržnici. Danas su ponosni vlasnici 12.500 zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Iako žive samozatajno, Tony Perich nedavno je u intervjuu The Australianu nazvanom 'Kako su Perichi koji su prodavali povrće na tržnici postali milijunaši' otkrio kako je obitelj vrijednim radom i upornošću stekla pozamašan imetak. Njegov otac Kolombo Perić upoznao je suprugu Juliju na brodu kojim je doputovao u Australiju. Ondje je prezime promijenio u Perich i kod Sydneya napravio mali vrt te započeo s uzgojem voća i povrća. Novine podsjećaju da su baš Hrvati bili pioniri u prodaji voća i povrća na tržnicama, a ne Grci ili Talijani, kao što misli većina Australaca.

Perichi su se družili s ostalim hrvatskim obiteljima koje su si međusobno pomagale. Ubrzo je Kolombo proizvodnju proširio na mliječne proizvode te stvorio malu i uspješnu farmu. Nju su naslijedili njegovi sinovi koji su od mljekarstva napravili pravi biznis i zgrnuli milijune.

– Naš je um poput vrta. Ako u njega ništa ne posadimo, ništa ni ne iznikne – misao je koju si je Tony zapisao davnih dana i koja ga inspirira i danas. Braća nisu zaboravila velikodušnost australskih vlasti prema njihovu ocu. Stoga i danas sponzoriraju različite događaje i daruju novac potrebitima.

>>Liječnik odbijen u Hrvatskoj, pa posao našao u Njemačkoj

>>Američki Hrvat koji bi mogao u utrku za Bijelu kuću

Komentara 71

NE
Neutralac
15:12 24.10.2014.

nemoj da cuje nasa vlada... jos ce im opaliti porez na temelju onog Kolomba Perica koji je zbrisao odavde a sigurno nesto ostao duzan drzavi nasljednici....

SA
santos008
15:31 24.10.2014.

Ja znam tko ce ih obici i slikati se s'jima.

Avatar Becarina
Becarina
15:33 24.10.2014.

Hrvati, ne vjerujte u ovo , lakse je dobiti na lotu. Neko se dobro trudi da sto vise naroda odseli, da bi statistike izgledale bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije