Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Varga

'Najbolje liječnike nagradit ćemo s do 3 prosječna bruto dohotka RH'

Siniša Varga
Foto: Davor Javorović/Pixsell
03.05.2015.
u 20:56

Imamo parametre, imamo sva mjerenja, točno znamo koji su to doktori. Radi se o otprilike 300 doktora od ukupno 5 i pol tisuća koji su zaposleni u bolnicama, tvrdi Varga

- Liste čekanja su već danas u medicinski prihvatljivim granicama. Za gotovo sve pretrage čeka se do nekoliko tjedana. Izuzetak će eventualno biti skupe operacije, ortopedske, koje zahtijevaju izrazito skupe implantate - kazao je to ministar zdravlja Siniša Varga gostujući večeras na Dnevniku Nove TV.

Ministar je rekao i da kane privatizirati obiteljsku medicinu. Iznio je i svoj plan kojim želi zadržati liječnike u Hrvatskoj te otkrio koliko će liječnika dobiti veće plaće, ali i kako će kažnjavati neradnike u zdravstvenom sustavu.

- Naravno da se ne provodi privatizacija. Radi se o tome da smo mi maknuli de facto prisilnu nacionalizaciju koja nam je bila nametnuta 2013. godine, prepuštamo lokalnoj upravi i samoupravi da sama procijeni koliko ima javno zaposlenih, a koliko ima doktora u koncesijskom ugovoru - kazao je Varga i dodao da će pacijenti posve besplatno dolaziti liječniku obiteljske medicine te ako imaju dopunsko osiguranje neće plaćati nikakvu participaciju.

Na upit može li se očekivati da oni koji kvalitetno i sjajno rade posao budu nagrađeni, po novim kriterijima, većim plaćama Varga je odgovorio: ''Podnijeli smo zahtjev prije nekoliko tjedana da se donese uredba sukladno zakonu, da se može uvesti stimulacija''. Ona bi, kaže, trebala biti u visini do 3 prosječna bruto dohotka Republike Hrvatske, kao stimulacija koja se možda isplatiti za dobrog i kvalitetnog doktora godišnje.

- Imamo parametre, imamo sva mjerenja, točno znamo koji su to doktori. Radi se o otprilike 300 doktora od ukupno 5 i pol tisuća koji su zaposleni u bolnicama - tvrdi Varga i pojašnjava da po zakonu nije moguće smanjiti plaće neučinkovitim liječnicima.

- Uravnilovka ubija javni sektor Republike Hrvatske. Mora se nagraditi pošten rad, onaj rad koji je iznad onoga što služba traži – kolokvijalno ih zovem Alije Sirotanoviće. Ali isto tako mora se identificirati loše radnike, ako ništa drugo, pomoći im da postanu bolji radnici, ali ako se opiru toj pomoći, onda će nažalost morati negdje drugdje potražiti posao - pojasnio je ministar.

>>Siniša Varga o svojoj reformi zdravstva koja bi trebala smanjiti pritisak na bolnice

>>Za tri do pet godina specijalistima ćemo ići u dom zdravlja, a ne u bolnicu

Komentara 21

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
23:19 03.05.2015.

Sramotno uništavanje javnozdravstvenog sustava. Zašto bi se primarna zdravstvena zaštita privatizirala ili dala u koncesiju? Što će biti kada koncesionari odu u mirovinu ili umru? Tko će naslijediti njihove sobice? Koliko će novaca tražiti za opremu ako su nešto uložili u svoje sobice? Što će biti s onim sobicama u koje nitko nije ulagao 15-20 godina? Tko će održavati zgrade domova zdravlja, krečiti, čistiti, mijenjati krovište i dr.? Zašto bi neka gospođa dobila laboratorij u koncesiju? Tko kaže da dom zdavlja ne može dobro i odgovorno upravljati laboratorijem? Zašto bi dvije gospođe ostvarivale ekstraprofit od ljekarne u zakupu a dom zdravlja nema od čega živjeti i kupiti sredstva za čišćenje? Sve zbog ovog i prethodnih reformista. Ono što je nacionalizirano 1945. sada spremaju sebi u džepove.

DU
Deleted user
22:24 03.05.2015.

Živi bili pa vidjeli. Da ne bi opet bilo po političkoj i rodijačkoj listi nagrađivanja.

ČI
ČitamVečernjak
22:22 03.05.2015.

"Imamo parametre, imamo sva mjerenja, točno znamo koji su to doktori" Možemo li znati o kojim se sve parametrima radi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije