Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit kreativnih

Siniša Hančić: Na portalima se krade i vizualni identitet

siniša hančić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
22.05.2015.
u 16:10

Pod egidom Gospodarstvo stvaranja, u zagrebačkom MSU jučer je počeo dvodnevni Summit kreativnih i kulturnih industrija (KKI)

Pod egidom Gospodarstvo stvaranja, u zagrebačkom MSU jučer je počeo dvodnevni Summit kreativnih i kulturnih industrija (KKI). Britanski stručnjak John Newbigin definirao je KKI kao "sektor specijaliziran za upotrebu kreativnog talenta u komercijalne svrhe", naglasivši da njegova zemlja tim putem ostvaruje goleme prihode, iako su prije 15-ak godina pioniri osamostaljivanja KKI u posebnu granu bili podvrgnuti podsmijehu.

– Situacija se znatno promijenila. Prvi se put u nematerijalnu imovinu ulaže više nego u materijalnu. Umjesto fizičke, sada je postala važna društvena infrastruktura. Pa i Kinezi pokušavaju oznaku "proizvedeno u Kini" promijeniti u "dizajnirano u Kini". Traži se kreativnost, danas je od šefa bolje tražiti oprost nego dozvolu. Morate sami donositi odluke – u staroj ekonomiji greške su bile skupe, a u novoj su postale učitelji – rekao je Newbigin.

S tom se tezom složio Ivan Vidaković iz Microsofta rekavši da ni u tvrtki koju vodi nema sankcija za onoga tko nenamjerno pogriješi jer "ne griješi samo onaj koji ništa ne radi". Založio se za reformu školstva u smjeru da se djeci razvija kreativnost. – Proizvodi se sve više kupuju zbog dizajna i korisničkog doživljaja. Svijet se brzo mijenja, no Hrvati se na žalost jako trude da se ne mijenjaju – zamjera Vidaković.

Siniša Hančić, voditelj Styrijina projekta zaštite autorskih prava, rekao je da u RH postoji oko 250 news portala, "od kojih samo oni najveći stvaraju vlastiti sadržaj, a ostali ga mahom neovlašteno koriste. Neki od tih medijskih predatora uzimaju ne samo sadržaj, već i tuđi vizualni identitet i opet im ništa ne možemo". Na summitu su prezentirani i rezultati Nacionalne studije mapiranja sektora KKI.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije