Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriv i dužan

Mađarima za vlak račun od 30.000 eura

vlak
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/9
09.10.2015.
u 17:09

Hrvati, kažu Mađari, račun pošaljite migrantima, oni su vam uništili vlak

Ukupna šteta zbog zadržavanja vlaka HŽ Putničkog prijevoza u Mađarskoj, a koji je jučer nakon tri tjedna napokon vraćen u Hrvatsku, procjenuje se na oko 30.000 eura. Točan iznos štete znat će se početkom sljedećeg tjedna kad se završi pregled svih 10 vagona koji su bili u “zarobljeništvu”, od kojih su neki poprilično oštećeni.

Osim za oštećenja koja su nastala kad je mađarska policija pregledavala vagone i trgala sjedala i oplate tragajući za drogom i oružjem i jer vlak tjednima nije bio čišćen, u račun će biti uključena i šteta jer HŽ tri tjedna nije imao na raspolaganju vagone i lokomotivu.

Premijerov savjet

Kao što smo već pisali, dnevni trošak lokomotive je oko 1000 eura. A račun bi trebao biti poslan nekome u Mađarskoj, kao što je to prekjučer i savjetovao premijer Zoran Milanović.

Ministar pomorstva, prometa i infrasturkture Siniša Hajdaš Dončić kazao je jučer da će HŽ PP račun za zadržani vlak proslijediti Mađarskim željeznicama. Istaknuo je i da je vlak bio u jako lošem stanju kad je vraćen u Hrvatsku.

“Oslobođeni” vagoni i lokomotiva jučer su bili na pregledu u Zagrebu. Vagoni su oprani i dezinficirani, a dio njih će, kažu u HŽ PP-u, biti vraćen u redovit promet već u nedjelju.

Dizelska lokomotiva, koja je u vlasništvu HŽ Carga, nakon pregleda također će biti vraćena u redoviti promet. HŽ PP ju je iznajmio od HŽ Carga za prijevoz izbjeglica jer pruga od Tovarnika do Belog Manastira nije elektrificirana.

Ilegalni ulazak

I dok Hrvatska pomalo sređuje svoj vlak i zbraja štetu na njemu, mađarske vlasti i dalje vode kazneni postupak zbog, kako tvrde, ilegalnog ulaska vlaka u zemlju 18. rujna s 1059 migranata i 36 hrvatskih policajaca. Kad su dopustili povratak vlaka, Mađari su kazali da to neće utjecati na kazneni postupak koji se vodi. No još uvijek se ne zna za koje točno se djelo provodi istraga i protiv koga točno.

Tako nam je glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács jučer rekao da još traje istraga tamošnjeg državnog odvjetništva i policije kako bi utvrdili što se točno dogodilo i tko su počinitelji. Službena Budimpešta nije htjela komentirati najave o slanju računa za vlak, no neslužbeno su poručili Hrvatima da račun pošalju migrantima jer su oni uništili vlak.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> MUP ništa nije znao, povratak vlaka dogovorila je predsjednica

Komentara 56

BK
branko-kockica
15:09 09.10.2015.

Ma daj, Hajdašu, ko da vam je baš taj jedan vlak falio, a tri tjedna nije bilo međunarodonog željezničkog prometa sa Slovenijom, Mađarskom Srbijom i ostatkom svijeta, zbog vaših genijalnih planova A, B, C, D, 21...nemam ništa protiv da Mađarska plati štetu, ali vi udbokukurikavci izvolite iz svojih džepova platiti štetu od međunarodne blokade željezničkog prometa koji ste nam onogućili svojim briljantnim idejama.

BE
berija
15:05 09.10.2015.

Svih mu bubnjeva Darkwooda! Koliko onda košta prijevoz migranata sedamdeset i jednom kompozicijom? Ako vlak koji stoji na tuđem kolosjeku 20 dana, ne troši energiju, ne čistiš ga, nema vlakopratnog osoblja, ništa, košta 30.000 eura.

OL
olrajt
15:05 09.10.2015.

..drug Hajdaš udan Dončić jako je vezan za kolodvore i željeznicu pogotovo za zabočku željezničku postaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije