Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže jasne odgovore

Sindikati predsjedničkim kandidatima postavili četiri pitanja

sindikati
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
18.12.2014.
u 12:40

Od kandidata bi željeli doznati i što oni smatraju koliko je potpisa potrebno za pokretanje referenduma, koliko se dugo trebaju skupljati, gdje se mogu skupljati...

Hoćete li izaći na referendum o izdvajanju pomoćnih i tehničkih poslova u javnom sektoru i kako ćete se izjasniti? Izlazite li na referendum o monetizaciji autocesta i kako ćete se na referendumu izjasniti? Smiju li se za vrijeme pregledavanja i prebrojavanja prikupljenih potpisa poduzimati radnje koje su u suprotnosti s ciljem koji se referendumom želi postići? Kakav je vaš stav o preispitivanju ustavnosti referendumskog pitanja nakon provedenog prikupljanja potpisa?

Četiri su to pitanja koja su svim predsjedničkim kandidatima Ivi Josipoviću, Milanu Kujundžiću, Kolindi Grabar Kitarović i Ivanu Viliboru Sinčiću danas javno postavili i uputili predstavnici dviju referendumskih inicijativa i sindikalisti Željko Stipić, Mijat Stanić, Boris Pleša te Enes Ćerimagić iz Zelene Akcije.

Od onih kojima su pitanja uputili do ponedjeljka, 22. prosinca, očekuju jasne i precizne odgovore o kojima će onda u ponedjeljak obavijestiti sve građane. Ćerimagić je pritom, kazavši kako instituciju predsjednika vide u smislu javnog sugovornika o važnim pitanjima, postavio i dodatna pitanja jer ih zanima hoće li se predsjednički kandidati zalagati za to da se uvjeti za raspisivanje referenduma pooštre ili olakšaju.

Stoga bi od kandidata željeli i doznati i što oni smatraju koliko je potpisa potrebno za pokretanje referenduma, koliko se dugo trebaju skupljati, gdje se mogu skupljati te jesu li za to da volja građana izražena referendumom vrijedi samo godinu dana ili do novog referendumskog izjašnjavanja. Uputivši predsjedničkim kandidatima navedena pitanja čelnik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je da su dva vrlo važna politička događaja ove godine bila upravo dvije referendumske inicijative koje su i inicirale postavljanje ovih pitanja, a to su inicijative 17 sindikata protiv outsourcinga i inicijativa ''Ne damo naše autoceste''.

– U ovoj godini nitko nije uspio animirati toliko građana koliko su to uspjele ove dvije inicijative, prva u lipnju, a druga u listopadu. Prikupili smo zajedno gotovo 1,2 milijuna potpisa i mi i svi oni koji su te potpise dali imamo pravo znati što sve predsjednički kandidati misle o ove dvije inicijative. Stoga smo i postavili vrlo konkretna pitanja i očekujemo vrlo konkretne odgovore. Prvo pitanje odnosi se na 26.000 radnih mjesta i ako referendum o tome ne uspije, svih tih 26.000 radnih mjesta otići će u privatne ruke i to neće biti nikakva ušteda kao što političari govore. Našom inicijativom brane se škole i bolnice kakve danas imamo, reče Stipić, ocijenivši sramotnim i nedopustivim da se tek nakon što su svi potpisi prikupljeni ide na provjeravanje ustavnosti samoga pitanja.

Predstavnici inicijativa zalažu se da se referendumsko pitanje provjerava prije pokretanja prikupljanja potpisa.

Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata reče pak da se predsjednički kandidati ovih dana vrlo precizno izjašnjavaju i o ne toliko važnim pitanjima poput, recimo, pitanja Hrvatskog nogometnog saveza pa smatra da bi se kandidati morali i puno jasnije odrediti o ovako važnim pitanjima kao što je outsourcing i koncesija autocesta.

– Skupili smo zajedno 1,2 milijuna potpisa, a Vlada se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, kao da im građani nisu ništa rekli niti poručili – kazao je Stanić.

Boris Pleša, čelnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, objasnio je da su svjesni ustavnih ovlasti predsjednika, no da je ipak važno da se predsjednički kandidati konkretno izjasne o postavljenim pitanjima i to, kako reče, iz poštovanja prema svim onim građanima koji su dali tih više od milijun potpisa jer su ti građani ujedno i njihovi potencijalni birači.

Predstavnik Zelene akcije Enes Ćerimagić kazao je da je građanima važno znati hoće li se predsjednički kandidati zalagati za zajedničko upravljanje javnim dobrima ili će se zalagati za njihovo koncesioniranje i privatiziranje.

Na novinarsko pitanje kako će reagirati na odgovore predsjedničkih kandidata, odnosno hoće li kandidatima, ako im jasno odgovore, dati jasnu podršku, Stipić je uzvratio da sindikati neće ulaziti na teren političkog pripetavanja i na osnovu odgovora ili uskraćivanja odgovora kandidata nikome neće davati podršku.

Jednostavno, u ponedjeljak će, kad im pristignu odgovori predsjedničkih kandidata o svim pristiglim odgovorima, obavijestiti javnost koja će na temelju toga sama donijeti sud. Naime, Mijat Stanić je objasnio kako su predstavnici sindikata i referendumskih inicijativa svjesni da među njihovim članstvom postoje ljudi raznih političkih opredjeljenja pa nikome ne žele nametati nikakva stajališta.

>> Referendumi često stvaraju ‘tiranske ishode’ većine nad manjinom

Komentara 11

DU
Deleted user
14:25 18.12.2014.

Svih 72 Josipovićevih savjetnika je pozvano na uzbunu, ipak mislim da će predsjednik čekati odluku ustavnog suda da bi dao svoje komentare!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:42 18.12.2014.

Sve je procvjetalo u posljednjih pet godina predsjednikovanja najomiljenijeg rejting-vođe... Vidjet ćemo što narod misli za koji dan.

FL
flok
14:57 18.12.2014.

a nešto je i danica otišla sa naslovnica od kad je josipoviću postavila pa i kamilica pitanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije