Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA GSV-a

Sindikati upozorili: Oni s najnižim primanjima neće dobiti ništa ili vrlo malo

GSV
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.11.2016.
u 14:08

Na novinarski upit hoće li sindikati biti kritični oko Zakona o radu, Krešimir Sever je odgovorio da reforma radnog zakonodavstva može ići samo u smjeru 'defleksibilizacije i dodatne zaštite radnika'.

Porezna reforme donijet će vrlo malo ili ništa građanima s najnižim primanjima, ocijenili su u ponedjeljak čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), na kojoj će premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstaviti poreznu reformu socijalnim partnerima.

"Kada je riječ o porezu na dohodak, vidljivo je da oni s najnižim primanjima neće dobiti ništa ili vrlo malo, pa čak i ono što na prvi pogled izgleda izuzetno dobro, povećanje odbitaka za uzdržavane članove obitelji, odnosno djecu i povećanje neoporezivog dijela plaće, za one s nižim primanjima neće imati efekta", kazao je Sever.

Ide se na ruku onima s najvišim primanjima

Upozorava kako će osoba s prosječnom plaćom i dvoje djece dobiti povećanje od 66 kuna neto, što svakako nije razlog za optimizam.

Sever je kritizirao i ukidanje najniže stope na dohodak od 12 posto, ali i smanjenje najviše s 40 na 36 posto, predloživši da se ona niža zadrži, a uvede jedna viša za one s visokim primanjima koji će dobiti nekoliko tisuća kuna veće plaće.

"Dok svijet sve više promiče uvođenje progresivne stope na dohodak, kako bi se smanjivale društvene nejednakosti,  Hrvatska se svodi na samo dvije stope i ide na ruku onima s najvišim primanjima", kazao je.

Kada je riječ o PDV-u, istaknuo je da su kruh i mlijeko  strateške namirnice za prehranu najsiromašnijih, višečlanih obitelji, obitelji s više djece i umirovljenike, pa bi zbog toga trebalo zadržati najniži stopu za te proizvode, kao i za lijekove i knjige.

Nema prostora za daljnju fleksibilizaciju tržišta rada

Na novinarski upit hoće li  sindikati biti kritični oko Zakona o radu, Sever je odgovorio da reforma radnog zakonodavstva može ići samo u smjeru "defleksibilizacije i dodatne zaštite radnika ". "Sigurno više nema prostora za daljnju fleksibilizaciju tržišta rada , bilo da je riječ o radnom vremenu ili pojednostavljenju nekih odredbi", kazao je Sever ustvrdivši da to ne bi bio prosperitet nego nazadak zemlje.

Novosel je pak izrazio zadovoljstvo što je sjednica GSV-a sazvana ubrzo nakon formiranja Plenkovićeve Vlade, za razliku od prethodne Vlade kada se na to čekalo tri mjeseca. "Očekujemo da se socijalni partneri mogu očitovati o poreznoj reformi, kad već nisu mogli u tome sudjelovati kroz radne skupine", rekao je.

I on smatra da se reformom poništavaju pozitivni učinci za najširi sloj hrvatskih radnika, onih koji primaju plaće ispod visine prosječne plaće. "Oni neće dobiti gotovo ništa, pa neće biti niti nikakve povećane potrošnje. Plaće veće od 14.000 kuna prima vrlo mali dio radnika, a postavlja se pitanje hoće li povećanje ići u njihovu štednju ili potrošnju", kazao je.

Upitne "nuspojave" u lokalnoj samoupravi

Također su vrlo upitne "nuspojave" smanjenja sredstava za lokalnu samoupravu, jer su kod zadnje mini porezne reforme 33 grada povisila prirez, a Novosel je siguran da će to većina učiniti i sada. Možda će povisiti i cijene nekih komunalnih usluga, pa bi to na kraju polučilo negativne efekte za standard građana.

Sindikati su jedinstveni u stajalištu da bi reforma trebala biti "više socijalna i pravedna". Nije sporno da je stopa od 40 posto jedna od najviših u Europi, ali se postavlja pitanje je li socijalno i pravedno da se ona smanjuje na 36 posto, a istovremeno radnici s nižim primanjima ne dobivaju gotovo ništa, kaže Novosel.

Poručio je da sindikati očekuju skoru raspravu o povećanju minimalne plaće, a smatraju kako bi ona trebala biti na razini najniže neoporezive osnovice, da se time amortizira nepravda prema radnicima s najmanjim primanjima.

Novosel se također usprotivio povećanju PDV-a za turizam jer će se to, osim smanjenja dobiti poduzetnicima u turističkom sektoru, negativno odraziti na prava radnika u turističkom sektoru.

Komentara 26

AN
anticenzura
14:51 07.11.2016.

Dovesti na Vlast zdrte neoliberale i ocekivati da se sirotinja pomakne s mjesta je van svake pameti. Znaju i macke da je ta bijesna ideologija u koj bogati postaju jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji, pomela srednju klasu u citavomee svijetu i posijala bijedu i siromastvo po citavome Zapadu. Jedine zemlje koje nisu bankrotirale u Europi, to su dvije zemlje van Europske unije, gdje drzava zapovjeda bancetinama i korporacijama, a ne obrnuto. Svicarska ima oko 70% gradjana srednje klase i oni drze citavu ekonomiju na svojoj grbaci i oni trose kao loodi, i sve radi punom parom 24/24 non stop i normalno da je zemlja bogata. Sta ce oni 200 sto su pokrali drzave i narode potrositi? Pa nije isto kada oni idu u shopping i kada milioni gradjana izidju u shopping? Narod trosi, kupuje kuce, stanove, limuzine, putuje tamo vamo, sve radi punom parom, ceste, zeljeznice, aerodromi, shopping centri, hoteli, restorani, diskoteke, kafici, non-stop!! I kako nece jedna takva zemlja biti bogata kada oni uliju miliarde u drzavni buzdet preko poreza i raznih socijalnih amortizera i osiguranja? Samo takva zemlja moze biti bogata, nikako ona gdje imas 40% nezaposlenog mladog narastaja i zemlju krcatu bijede i sirotinje sto na jedvite jade prezivljava i moze platiti racune. Sta ce oni potrositi? Pa njima treba jos drzava dati da ne crknu od gladi. Taj suludi neoliberalni sistem je davno bankrotirao. Drzave se moraju vratiti sebi, na klasican kapitalizam Fifty-Fifty i na mijesanu ekonomiju, pola sve drzavno, pola privatno, a ne da drzava nista ne posjeduje i da im banditi posjeduju zemlju. Norveske naftne kompanije su sve u drzavnom vlasnistvu, kao sav krupni kapital, telefonija, struja, voda, televizija, infrastrukture, ceste, zeljeznice, plus glavne firme i plus Centralna Banka i glavne banke. Tako isto i u Svicarskoj. Malu i srednju privredu posjeduju privanici, osim i velike firme i korporacije koje su sami stekli bez da pljackaju i kradu drzavu i narod. Hbsh drzavu koju posjeduje dvjesta ljudi. To nije drzava nego korporacija, i to nije demokarcija nego robovlasnicko drustvo!!

TR
Trnjanec
14:52 07.11.2016.

Oni koji trenutno plaćaju 0 kuna poreza nisu dobili ništa poreznom reformom, jer će ubuduće umjesto 0 kuna plaćati 0 kuna! Pa to je čudo!

Avatar zirkus3
zirkus3
14:49 07.11.2016.

u soku sam,u hrvatskoj postoje sindikati,nisam primjetio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije