Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o radu

Sindikati pozvali Mrsića da odustane od još dvije odredbe

Mrsić i sindikalisti
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
16.01.2014.
u 14:30

Ministar rada potvrdio da je povukao Zakon o povremenim i privremenim poslovima

Nakon prekida pregovora o Zakonu o radu, zbog kojega se sindikati pripremaju za generalni štrajk, još nisu počele službene konzultacije o promjeni radničkog ustava, no izbor Večernjakove osobe godine poslužio je za neslužbene razgovore u čijem su središtu bili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te istaknuti sindikalisti Krešimir Sever i Mladen Novosel.

Medvjed do rupe

Iz upućenih se krugova doznaje da bi se sporna zakonska verzija vrlo brzo mogla naći na sjednici Vlade, a potom i u Saboru, i to bez novog pokušaja mirenja. Ministar Mrsić je u razgovoru sa sindikalistima potvrdio da je povukao iz daljnje procedure Zakon o povremenim i privremenim poslovima, a oni su inzistirali da odustane i od dviju spornih odredaba u Zakonu o radu – o preraspodjeli radnog tjedna na 56, odnosno 60 sati te labavijem reguliranju rada preko agencija.

– Cijenimo to što ste odustali od Zakona o povremenim i privremenim poslovima, ali kad ste već dotjerali medvjeda do rupe, onda ga treba i u rupu gurnuti – kazao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Njega muči što bi promjena Zakona o radu omogućila tvrtkama da na mjesto otpuštenih radnika uzimaju radnike na “leasing” preko agencija za privremeno zapošljavanje.

– Prođe li taj prijedlog, umjesto godine dana, agencijski bi radnici na istim radnim mjestima mogli raditi do tri godine, a otvara se i mogućnost da rade za nižu plaću – kaže Mladen Novosel iz SSSH. Sve je više primjera po tvrtkama da agencijski radnici rade za bitno manje plaće od radnika tvrtki koje ih angažiraju, a kad im istekne ugovor, ostaju bez primanja čak i ako imaju ugovor o stalnom radnom odnosu u agenciji. Ministar je uzvratio da se Zakon o radu mijenja kako bi se potaknulo zapošljavanje jer prema sindikalcima sve bi trebalo ostati po starom, ništa ne bi mijenjali. Inače, do 24. siječnja traje izjašnjavanje članstva pet sindikalnih središnjica o generalnom štrajku koji bi mogao paralizirati zemlju.

Ministar se nije izjašnjavao o rokovima donošenja promijenjenog Zakona o radu, ali ni o detaljima novih zakonskih rješenja dok ne prođe uobičajeno međuresorsko izjašnjavanje, kao i procjena usklađenosti predloženih rješenja s europskim direktivama. Nema većih prijepora o rješenjima koja se tiču otpuštanja tehnološkog viška, a u razdoblje otkaznog roka uključio bi se i period proveden na bolovanju.

Vaučeri u novoj formi?

Sindikalisti se pribojavaju da će se zapošljavanje putem dnevnih vaučera pojaviti u nekoj novoj formi. Takav oblik rada “legao je” na sezonskim poslovima u poljoprivredi gdje je lani na kraći ili dulji rok bilo angažirano oko 60 tisuća radnika, kojima su uz dnevnice plaćeni i doprinosi.

>> Lesar: Ustanite protiv Vladinih štetočinskih zakona!

Komentara 2

CA
campa
15:20 16.01.2014.

Pomalo sam skeptičan glede sindikata.Do sada su uvijek bili partneri vladma . Vlade su redovito pobjeđiovale u donošenjima zakona koji se tiću radnika.Uspjevali su razbijati jedinstvo sindikata koptirajući u politiku sindikalne čelnike(podmičivanjem odnosno korupcijom).Ovaj novi zakon do sada je najvećii udar na radnička prava a donosi ga takozvana socijaldemokratska stranka na vlasti.Stranka koja je u potpunosti otkrila svoje lice i koja se je svrstala na stranu domačeg kako istranog krupnog kapitala te bankarskog sustava.Ako sindikati i sad odustanu nemaju više kredibilitet zastupati radništvo Hrvatske.Podrška sindikatima u borbi za Hrvatsko radništvo te borbi protiv amerikanizacije Hrvatske.

ST
stefj
17:14 16.01.2014.

He, he, štetočine na hrpi. Vlada i sindikati, najveći krivci što smo tu gdje jesmo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije