Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li prekoračio ovlasti?

Sindikati: Ministar se miješa u rad policije, Orepić: Nije istina!

V. Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.07.2016.
u 10:15

N. Kajkić tvrdi da se ministar upliće u policijske istrage, a S. Mihalić da premješta ljude u policiji, što je posao Ravnateljstva policije

Upliće li se ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u rad policije i time prekoračuje svoje ovlasti – pitanje je na koje bi mnogi dali potvrdan odgovor. Pogotovo u ovo predizborno vrijeme kad bukti rat među političkim strankama, ponajprije između Mosta, koji je Orepića postavio na čelo MUP-a, i SDP-a.

Optužbe oko toga tko je potrošio više državnog novca na čašćenje u MUP-ovoj Vili Costabella, Tihomir Orešković ili Zoran Milanović, najbolji su primjer za to.

Ministar unutarnjih poslova, s obzirom na to da je riječ o političkoj funkciji, ne bi se smio uplitati u policijske istrage ni u njima sudjelovati. To je isključivo u ingerenciji Ravnateljstva policije. No neki naši sugovornici uvjeravaju nas da Orepić zove policijske službenike da bi ih potaknuo da pokrenu istrage ili se raspituje o njihovu tijeku.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić tvrdi da se Orepić definitivno miješa u rad policije, što nije po pravilu službe. – Kolege s terena kazali su mi da je Orepić zvao neke načelnike policijskih uprava da bi se raspitao i provjerio kako idu neke istrage. Takvi kontakti nisu u domeni ministra, on je političar. To bi trebali raditi ravnatelj ili zamjenik ravnatelja policije ili načelnici policijskih sektora – objašnjava Kajkić dodajući da se Most očito zbog toga borio za represivne resore unutarnjih poslova i pravosuđa u pregovorima oko formiranja Vlade.

Kajkić kaže da ne zna o kojim se slučajevima Orepić raspitivao kod načelnika policijskih uprava, no tvrdi da zna da je zvao načelnike PU zagrebačke, osječko-baranjske i splitsko-dalmatinske. No kolege su mu, kaže, rekli da je ministar unutarnjih poslova, nakon što je Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u slučaju Madison, a što ga je, tvrdi Kajkić, jako razljutilo, pozvao na razgovor policajce koji su radili na tom slučaju.

I predsjednik Općeg sindikata MUP-a Siniša Mihalić smatra da Orepić prekoračuje ovlasti ministra i da miješa se u rad policije.

– Ministar radi sistematizaciju radnih mjesta i premješta ljude u policiji, no Ravnateljstvo policije trebalo bi biti glavno tijelo koje će odlučivati kako će policija funkcionirati – kaže Mihalić.

Dodaje da se iz Orepovićevih izjava vidi da on daje zapovijedi policijskim službenicima i da se miješa u operativni dio policijskog posla.

– Orepić je krivo shvatio svoju funkciju i svoje ingerencije. On se nema pravo miješati u rad PNUSKOK-a, krim-policije... – objašnjava Mihalić.

I on i Kajkić tvrde da su se i oni koji su bili ministri unutarnjih poslova prije Orepića također miješali u rad policije.

Orepić nam je pak kratko poručio da nije istina da je zvao načelnike policijskih uprava da bi se raspitivao o pojedinim predmetima i da nije istina da je zvao na razgovor policajce koji su radili na slučaju Madison. U PU osječko-baranjskoj, splitsko-dalmatinskoj i zagrebačkoj također su nam rekli da nije bilo Orepićevih upita o istragama načelniku te policijske uprave.

>> Orepić: Policija je uvijek redovni 'proustaški', 'propartizanski' i 'pročetnički' krivac, ovisno o prigodi

Komentara 22

JB
jole.brajin
10:30 29.07.2016.

neka se pozabavi sa svastikom na poljudu i onda će biti sve ok.

Avatar gusjenica
gusjenica
10:39 29.07.2016.

Koliko stručno radi svoj posao, to ne znam, ali da ima bahatosti u njegovom ponašanju, to se vidi sa veće udaljenosti.

GA
galus92
11:01 29.07.2016.

Most poslije izbora u Rujnu može biti HDZ-ov koalicijski partner, ali HDZ ni na koji način ne smije pristati na to, da Orepić i Šprlje ostanu na tim položajima! To su previše važni resori, da bi ih mogli voditi!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije