Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pružne građevine

Sindikat Upravi: Slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca

Ivan Forgač
Daniel Kasap/Pixsell
07.01.2015.
u 10:56

- Ukoliko odmah ne zaustavite aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvatite navedene zahtjeve, pristupit ćemo organiziranju štrajka i javnog prosvjeda - piše Ivan Forgač.

- Ukoliko odmah ne zaustavite aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvatite navedene zahtjeve, pristupit ćemo organiziranju štrajka i javnog prosvjeda radnika Pružnih građevina, ali i ostalih naših članova u društvima Hrvatskih željeznica i to ispred sjedišta Pružnih građevina, HŽ Infrastrukture i ispred sjedišta Vlade Republike Hrvatske - napisao je u pismu Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, Upravi tvrtke Pružne građevine.

Optužio je Upravu te tvrtke da "slijepo provodi prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca koji se na trošak poreznih obveznika želi riješiti nekonkurentnog dijela radne snage". Sindikatu nije prihvatljivo da se, bez valjanih argumenata, u tvrtki koja od "utemeljenja 2002. godine kontinuirano bilježi dobit", otpuštaju 750 radnika.

Traže popis radnika starijih od 50 godina

Navode kako, unatoč protivljenju Sindikata i Radničkih vijeća, prava i dalje nastavlja s aktivnostima usmjerenima na otpuštanje velikog broja radnika, među kojima je traženje popisa radnika starijih od 50 godina i onih sa smanjenom radnom sposobnosti. "Zakon o radu također omogućava da poslodavac i sindikati putem Kolektivnog ugovora, ili sporazuma, pobliže utvrde kriterije za utvrđivanje tehnološkog viška. Obzirom da ste kao poslodavac već pokrenuli postupak kolektivnog pregovaranja, tražimo da se žurno, kroz kolektivno pregovaranje, precizno razrade kriteriji za raspoređivanje radnika, odnosno kriteriji za utvrđivanje liste tehnološkog viška", stoji u pismu sindikata Upravi. Sindikat traži da ta tvrtka pristupi i Ugovoru o radno pravnoj zaštiti radnika kakav ima zaključen i vlasnik, HŽ Infrastruktura.

"Alternativno, voljni smo zaključiti zaseban Ugovor o radno pravnoj zaštiti radnika Pružnih građevina d.o.o., ili odgovarajuće odredbe ugraditi u Kolektivni ugovor", zaključuju iz Sindikata.  

>>Pružne građevine želi samo slovačka tvrtka u teškoćama?

>>Željezničari: Jesu li Rumunji pametniji od nas?

Komentara 2

NV
novo vriijeme
11:07 07.01.2015.

Hrvatski Sindikati tek uče kako se boriti ali i radnici trebaju pomoći. Medjutim kako mi nismo pravna država po svim međunardnom kriterijima tako tako se radnici boje odmazde poput otkaza u kojem se radni spor vodi sedam godina , boje se da im netko ne da otkaz ženi, djeci i slično i boje se s razlogom zato sindikati ne mogu okupiti javni prosvjed. Iako bi i Vlasti trebalo biti u interesu da zadovolji bar do nekle potrebe radnika jer su oni najbrojniji birači.

Avatar airbizz
airbizz
21:50 07.01.2015.

politika ove i bivših vlada je bila i bit će(ako to ne zaustavimo) podložnost privatnom kapitalu.firme se osuvremene novcem poreznih obveznika,otpusti veći broj radnika te se na kraju proda privatnicima.zaustavimo prodaju hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije