Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. lipnja

Sindikat obrazovanja podupire i poziva na prosvjed za kurikularnu reformu

Boris Jokić i Predrag Šustar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.05.2016.
u 11:59

Nedopustivo je da resorni ministar Predrag Šustar dozvoljava da se takvim potezima bezobrazno marginalizira sustav obrazovanja, koji je pokretač i temelj svake civilizirane i demokratske države, poručuje sindikat.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske pozvao je svoje članstvo da se odazove na prosvjed zakazan za 1. lipnja na Trgu ban Jelačića zbog događaja oko kurikularne reforrme, koji organizira građanska inicijativa "Hrvatska može bolje".

Sindikat izražava bezrezervnu podršku cjelovitoj kurikularnoj reformi i smatra kako je nedopustivo da se politika ponovno umiješala u rad struke, pokušavajući opstruirati znanje, stručnost i kompetencije kroz različite oblike političkog pritiska, navodi se u priopćenju.

Nedopustivo je da resorni ministar Predrag Šustar dozvoljava da se takvim potezima bezobrazno marginalizira sustav obrazovanja, koji je pokretač i temelj svake civilizirane i demokratske države, poručuje sindikat.

Sindikalci su zgroženi odlukom saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu da skupinu za kurikularnu reformu obrazovanja treba proširiti s deset novih članova, bez javnog poziva, što pokazuje potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme i pokazuje kako je riječ o političkom pritisku.

Nedopustivo je, ističe sindikat, da je budućnost Hrvatske i vizija obrazovanja u rukama marginalnih političkih struktura koje nas vraćaju u prošlost. Nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj proces, jer je reforma nastajala u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, a u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 odgojitelja, nastavnika i profesora.

Sindikat oštro osuđuje "političku trgovinu i kuhinju" sustavom obrazovanja. Na svima nama je odgovornost da osiguramo djeci suvremeni obrazovni sustav koji će im dati znanja i vještine za budućnost, stoga je udar na ekspertnu radnu skupinu kurikularne reforme udar na struku i budućnost naše djece i ove zemlje, kaže se u priopćenju.

>>Ministar Predrag Šustar ekspertnoj skupini: 'Obavite svoj posao do kraja, za to ste plaćeni'

Komentara 2

MI
Mimizo
13:51 27.05.2016.

maske su pale i sindikatu nisu se bunili kada im je milanovičeva vlada ukinula sva materijalna prava a on nikad sa njima nije htio ni razgovarati niti ih primiti a ovaj premijer ih je odmah primio i želi dialog sa njima a sada staju na stranu takozvanih građansakih udruga gonga,radničke fronte,platforme 112 i raznih drugih lijevo orjentiranih udruga i pošto ove nebi skupile ni 100 prosvjednika istomišljenika sindikati im trebaju da povečaju brojnost

Avatar nekakav
nekakav
18:50 27.05.2016.

a jesu li sindikati uopće upoznati sado sada izrađenim dijelovima kurikuluma, ostalim sastavnicama ovog ipak dosta širokog i opsežnog potresa u obrazovanju, ili samo nabadaju po medijskim pričicama iz ljevičarske radionice? jel nekome poznato što je ova 'radna skupina' podd jokićem do sada uopće napravila? dal znate da kasne i da nisu niti jednu primjedbu (bilo ih je preko 30.000!) niti obradili? ne, nije to vama bitno. čuli ste da se reforma ukida, i odmah ste na zadnje noge ustali. vidite kako vas je lako izmanipulirati? jako lako. pojma nemate što je ta reforma, a sad ste jako protiv napada na nju. zokijeva kuhinja. onog istog koji je bio protiv izmjena zakona o radu, pred kamerama potpisivao referendum, da bi kao premijer hladno donio još zlokobniji zakon. niste se onda bunili, a? smiješno je to. al potpuno jasno. predstečajne nagodbe ostavile su ciljano na životu određene medije. sad odrađuju ugovoreni posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije