Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesori nastavljaju

Sindikat hrvatskih učitelja završio štrajk, ostali nisu odustali

Vilim Ribić, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
30.09.2015.
u 17:04

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem štrajk je proglasila uspješnim

Sindikat hrvatskih učitelja danas je završio štrajk, tako da će nastave u osnovnim školama uglavnom biti (štrajkat će dio članova “Preporoda"), a četiri ostala sindikata ni nakon četiri dana nisu odustala.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem na stranicama sindikata objavila je poruku članovima i zaposlenicima u školama u kojoj im je zahvalila na ustrajnosti te štrajk proglasila uspješnim.

– Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan! Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira na to što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti  sebe i braniti svoju profesiju – poručila je Šprem.

Dodala je da nisu štrajkali "kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava i svoje dostojanstvo". 

– Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i upućivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni – zaključila je Šprem.

Jučer nije postignut dogovor između sindikata i ministra obrazovanja Vedrana MornaraLjutiti su iz njegova ureda izišli predsjednici sindikata Vertikale Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Vilim Ribić zbog Pisma namjere u kojem im Vlada nije ponudila ništa osim obećanja da će “u skladu s mogućnostima državnog proračuna razmotriti prijedlog modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu”. Ribić je tu ponudu nazvao “teatrom apsurda” dodajući da “nisu mala djeca da bi im davali pismo”.

>> Ribić: Štrajkat ćemo dok postoji volja kod članova sindikata

>> 'Štrajk se nastavlja, uvredljiva će nas ponuda motivirati'

Komentara 70

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
18:08 30.09.2015.

Učitelji u osnovnim i srednjim školama su potplaćeni i to je činjenica. Nažalost obrazovni sektor nije bio ujedinjen u štrajku, a posebno upada u oči to što su neke škole štrajkale samo jedan dan. Ne kužim foru? Za sebe se ne boriš na taj način već do kraja i čestitam samo onima koji su ustrajali pet dana. Drago mi je da još ima u našim školama intelektualaca koji su željeli nastaviti s štrajkom do ispunjenja uvjeta. Onima koji nisu štrajkali i koji su odustali nakon prvog dana želim da ne budu takve kukavice. Još jednom naglašavam činjenica je da nam je obrazovni sektor na dnu dna kad su u pitanju plaće što je sramota. Znanje je ključ uspjeha!

MI
mihaela15
17:37 30.09.2015.

Tisuće i tisuće učitelja trebaju svoje nezadovoljstvo iskazati na izborima, tako da Zoki shvati da što je osveta.....

LM
lmalovic
17:51 30.09.2015.

Jedno je obrazovanje i odnos prema djeci, a drugo su prava zaposlenih u toj branši. Naravno da nije isto raditi u privatnom i državnom sektoru. Ali, cijela Vlada i ostala svita, koja im je logistika te svi saborski zastupnici, prvenstveno su namirili sebe preko svake mjere iz istih tih poreza. g. ROOkie,ono što su sebi poželjeli to su si i nabavili, pa što ostane. Poznata je stara uzrečica da se brašno iz vreće štedi od vrha, a ne od dna. Kupili su si nove automobile, kompjutore, plaćaju apartmane (Ilica oko br. 100), hotele, stanove, avionske karte nebrojeno puta u godini (inače imaju besplatni prijevoz autobusima, ali im je to ispod časti), odvojeni život, budzašto plaćaju jelo i piće na Markovu trgu. Nezavisni zastupnici ove godine primili su 360.000,00 Kn za svoj rad (!?!), plaća je posebna stavka, članstva u saborskim odborima posebno, svaka parlamentarna stranka prima po zastupniku u Saboru 20.000,00 Kn mjesečno, imaju posebne zdravstvene ambulante, apartmane u bolnicama itd.itd. A, prosvjetni radnici u osnovnim školama??? Koliko godišnje oni imaju plaću? Što je najbitnije, nitko ih nije tjerao da budu zastupnici, pristali su vrlo rado to biti i sami sebi određuju sva primanja ne pitajući poslodavca koliko mogu, a ti poslodavci smo MI, građani koji pune proračun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije