Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijete štrajkom

Sindikalist: Gradonačelnica Ikić Baniček nastupila je kao Putin!

kristina ikić baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/2
19.02.2015.
u 14:59

Sisački komunalci nezadovoljni su prijedlogom novog kolektivnog ugovora gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP)

Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske pokrenuo je mirenje za svoju podružnice u gradskim tvrtkama kojima upravlja Grad Sisak. Ukoliko mirenje ne uspije spremni su za štrajk, možda već i narednoga tjedna.

Nezadovoljni prijedlogom novog kolektivnog ugovora gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP) prekinuli su kolektivno pregovaranje.

- Nakon tri mjeseca gradonačelnica je ponudila svoj prijedlog ugovora za društva u kojem su prava umanjena čak i u odnosu na zakon. Njen prijedlog ne nudi niti jedno materijalno pravo mimo plaće, a uskraćuje nam i onih uobičajenih 0,5 posto povećanja plaće po godini staža. S druge strane za zaposlenike u gradskoj upravi nudi taj dodatak na staž, solidarnu pomoć, jubilarne nagrade pa i povećanje plaće onima iznad 20 godina rada u upravi - ističe Radovan Tadej, tajnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Dodaje i kako su na zadnjem sastanku, od strane gradonačelnice, izmijenjene jednostrano i već usuglašene točke kolektivnog ugovora.

- Gradonačelnica je nastupila kao Putin. Stavila svoj prijedlog i rekla "uzmite ili ostavite" – dodao je Tadej. Sindikalni povjerenici istaknuli su kako su se radnici gradskih tvrtki poput Sisačkog vodovoda, Komunalca, Gospodarenja otpadom proteklih godina odrekli brojnih prava, no da ne mogu pristati na smanjenje osnovice u nekim tvrtkama te gubitak naknade za staž.

- Ukoliko bi prihvatili ponuđenu osnovicu od  2556 kuna, pola radnika Gradske tržnice Sisak palo bi s plaćom ispod razine minimalca" – rekao je Mario Balaić, sindikalni povjerenik Gradske tržnice. Sindikalci su poručili da su proveli ispitivanje članstva i da se u svim tvrtkama više od 70 posto zaposlenih očitovalo da su spremni za štrajk. No, to je upitno obzirom je gradonačelnica odredila da, u slučaju štrajka, komunalne djelatnosti moraju i dalje funkcionirati za građane.

- Zatražila sam da se odredi što se mora raditi u štrajku kako građani ne bi trpjeli, pa makar uzimali i vanjske izvođače da rade. Nakon ovakvog medijskog reketa i uvreda kojima sam izložena ne vidim mogućnosti za uspjeh postupka mirenja. Nastavak pregovora moguć je samo uz ispriku sindikata - rekla je gradonačelnica koja je negirala da su bolji uvjeti ponuđeni sindikatima koji zastupaju gradsku upravu.

- To nije točno. U postupak kolektivnog pregovaranja Grad je ušao kako bi izjednačio prava zaposlenih u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i trgovačkim društvima uvažavajući posebnosti poslova koji se rade u svakom od ta tri sustava. Zbog toga je pregovaračka pozicija Grada prema svima identična - dodala je Ikić Baniček.

>>'Radnici mogu biti mirni. Bez Vlade MOL ne može ugasiti Rafineriju Sisak'

>>Plaće u sustavu idu pet posto dolje, osim ‘tetama’ u vrtićima

Komentara 8

NI
nikolicaprikolica
19:21 19.02.2015.

Daje bar kao Putin, možda sisak ne bi tonuo sve dublje i dublje. A za politička zapošljavanja i spađšavanja podobnih kadrova ima mjesta u gradskim tvrtkama! Riješava se HSP-ovaca u jednim tvrtkama i onda ih zapošljava u drugim na fiktivnimm ili izmišljenim radnim mjestima kao što je slučaj izmišljenog ranog mjesta u Dječjem vrtiću Sisak novi!

LE
leica2003
16:36 19.02.2015.

Treba ona prvo sebi smanjiti plaću na minimalac pa onda drugima.

HB
hbhr
17:01 19.02.2015.

Samo žeži gradonačelnice. Dosta je više svima uhljeba i parazita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije