Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVI ZID DOBIO VAŽNE POZICIJE U SABORU

Sinčić predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova, Pernar član Odbora za vanjsku politiku

Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.10.2016.
u 16:55

Oporba je bila široke ruke te je Živom zidu dala predsjedanje u dvama odborima te članstvo u osam odbora

Unatoč kritici Ivana Pernara iz Živog zida kako im nisu dodijeljena članstva ni u jednom odboru, današnje imenovanje članova u većinu odbora koji još nisu ni konstituirani, pokazalo je da je oporba bila široke ruke te je Živom zidu dala predsjedanje u dvama odborima te članstvo u osam odbora. Naime, rotacijski model koji je prvi put uveden na čelo Sabora, pa će njime prvo predsjedati Božo Petrov, a poslije netko iz HDZ-a, najvjerojatnije Gordan Jandroković, uveden je i u dvama odborima.

Tako će Ivan Vilibor Sinčić biti predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova prve dvije godine zasjedanja Sabora, nakon čega će ga na tom mjestu naslijediti SDP-ova Romana Jerković. On tada preuzima predsjedanje Odborom za zaštitu okoliša i prirode koji će pak prve dvije godine voditi SDP-ov Gordan Maras. Osim toga, Sinčić će biti i član Odbora za poljoprivredu.

Ivan Pernar bit će član Odbora za vanjsku politiku koji će voditi HDZ-ov Miro Kovač s potpredsjednikom Joškom Klisovićem (SDP), ali i Odbora za zdravstvo kojemu će na čelu biti Mostova Ines Strenja-Linić.

Branimir Bunjac postao je potpredsjednik Odbora za ratne veterane koji vodi HDZ-ov Ivan Anušić te član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji tradicionalno pripada najvećoj opozicijskoj stranci i ponovno će ga voditi SDP-ov Ranko Ostojić.

U Odboru za europske poslove, koji će voditi HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, sjedit će Marin Škibola iz Živog zida. Na čelo Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav vraća se Mostov Robert Podolnjak koji se vratio u Sabor nakon što je nedavno pri padu slomio dva rebra, a Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu vodit će HDZ-ov Andro Krstulović Opara. HDZ-ov Zlatko Hasanbegović odbio je biti na čelu tog odbora, ali će ipak biti član. Odbor za informacije, informatizaciju i medije vodit će bivši HDZ-ov ministar kulture Jasen Mesić.

Odbor za obranu vodit će ponovno SDP-ov Igor Dragovan, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Josip Đakić. SDP-ov Branko Grčić opet vodi Odbor za turizam, a potpredsjednica će biti Mostova Ljubica Ambrušec.

Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tradicionalno je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, a među članicama je i HDZ-ova Bruna Esih. Odbor za rad i mirovinski sustav opet vodi SDP-ov Mirando Mrsić, a potpredsjednik će biti Željko Lacković iz Bandićeva kluba. Mostova Ines Strenja-Linić opet vodi Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, dok će potpredsjednik biti bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

HNS-ova Nada Turina Đurić vodit će Odbor za obitelj, mlade i sport, a potpredsjednik bi trebao biti Mostov Miro Bulj. HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić ponovno će biti na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, a bivša HNS-ova ministrica Anka Mrak-Taritaš predsjedat će Odborom za prostorno uređenje i graditeljstvo. Potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Borić.

Bivši ministar poljoprivrede Davor Romić vodit će Odbor za poljoprivredu, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Domagoj Hajduković. Na čelu Odbora za regionalni razvoj bit će HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, a potpredsjednik bi trebao biti SDP-ov Damir Mateljan.
HDZ-ov Pero Ćosić vodi Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Vedran Babić. SDP-ov Zdravko Ronko ponovno vodi Odbor za predstavke i pritužbe, potpredsjednik će biti netko od zastupnika HSS-a, a jedan od članova i Zlatko Hasanbegović.

Odbor za međuparlamentarnu suradnju vodit će Siniša Hajdaš Dončić, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Horvat.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije vodi SDP-ov Željko Jovanović, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Anđelko Stričak. Sve članove odbora, potpredsjednike i predsjednike Sabor će najvjerojatnije potvrditi u petak, a očekuje se i javni poziv za izbor vanjskih članova saborskih odbora.

Komentara 4

ME
Meter
17:44 27.10.2016.

Ovi iz Mosta ne pripuštaju žene ni na jednu funkciju, osim da budu domaćice i reproduktivke

HO
homofob
04:15 28.10.2016.

U Hrvatki Drzavni Saborse zaista svaki brabonjak moze kvalificirati za poslanika!

BJ
Bjelovar112
20:59 27.10.2016.

lako su si razdjelili.funkcije koje su placene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije