Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNIK ŽIVOG ZIDA

Sinčić predavao u osječkoj privatnoj gimnaziji o Imunološkom zavodu: 'Nema nikakvog spora'

Sinčić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
22.02.2017.
u 15:45

- Slučajno su uskoro izbori. Da vodimo računa o izborima, ne bismo ništa radili u zadnje dvije godine. Radimo po svom programu, razvojni je ovo proces koji bi trebao poomoći našim učenicima, ali i razvoju Hrvatske – rekao je Saša Šakić, osnivač Gaudeamusa

Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik i čelnik Živog zida, sjeo je jučer za katedru u privatnoj gimnaziji Gaudeamus u Osijeku i pričao učenicima o "nastojanjima za spas Imunološkog zavoda". Pozvalo ga je vodstvo škole, a slušalo ga je približno 50 đaka.

- Je li vas netko natjerao da dođete? Ne? Kakva je to škola da vas na ništa ne tjera - zapitao je učenike prije predavanja Saša Šakić, osnivač gimnazije, vjerojatno potaknut upitima novinara kako je došlo do ideje da Sinčić održi predavanje u školi, u pratnji još nekoliko aktivista Živog zida.

Podsjetimo, Sinčićev stranački kolega Ivan Pernar svojim je nedavnim "upadima" u srednje škole navukao bijes javnosti, reagirali su čak i pravobraniteljica za djecu i Državno odvjetništvo, dok je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo naputak ravnateljima škola kako zaštititi učenike od sličnih situacija.

- Jedna od najvažnijih misija naše škole je domaća proizvodnja sa što većom razinom dodane vrijednosti. Prilika je ovo da naši zainteresirani učenici dobiju informaciju iz prve ruke kako se kroz političke aktivnosti može doći do proizvoda s dodanom vrijednosti i što oni uopće znače za pojedine stranke – pojasnio je Šakić. Pozvat će u školu, najavio je, i predstavnike ostalih stranaka.

- Slučajno su uskoro izbori, a da vodimo računa o tome, ne bismo ništa radili u zadnje dvije godine. Radimo po svom programu, razvojni je ovo proces koji bi trebao pomoći našim učenicima, ali i razvoju Hrvatske – zaključio je Šakić.

Političkim djelovanjem ne smatra svoj posjet školi ni sam Sinčić.

- Nema nikakvog spora. Znam dosta o toj problematici, jedan sam od pokretača inicijative za osnivanje istražnog povjerenstva koje je prihvatio Hrvatski sabor, a učenicima ću posebno naglasiti kolika je važnost te institucije koja postoji više od 120 godina – kazao je Sinčić.

No, nakon predavanja o Imunološkom zavodu, i upoznavanja sa zadaćama i ovlastima istražnog povjerenstva, u setu pitanja jednu je profesoricu zanimalo kako đaci mogu komunicirati sa saborskim zastupnicima, koje su, uostalom, i sami izabrali da zastupaju njihove interese.

- Mene je biralo 11.000 ljudi, a Zorana Milanovića 50.000, a on se nije ni pojavio u Saboru. No, nećemo o tome – odgovorio je on u nastavku.

Što se, pak, Imunološkog zavoda tiče, Sinčić je istaknuo kako je on pred zatvaranjem "zbog nebrige države da ta institucija i dalje postoji".

- Sve informacije ne znamo, zato i pokrećemo istražno povjerenstvo. Cilj nam je da se nađe tko je odgovoran za propast Zavoda, te da se ponovno pokrene proizvodnja. Zavod je bio vrh u svojoj branši. Proizvodio je serum za ugriz protiv zmija i pauka, koji se proizvodi još samo u Francuskoj u cijeloj Europi. Za 25 eura mogao se kupiti serum za ugriz pet zmija, dok ga je proizvodio Imunološki, a danas ga se za 500 eura mora uvoziti iz Francuske, manje je kvalitetan i pomaže samo protiv ugriza triju zmija – usporedio je Sinčić.

Državnom je odvjetništvu, naveo je, "i prije bilo prijavljivano što se sve radi u Zavodu, no nažalost nije napravljeno ništa".

- To je jedan od problema naše države, zašto su ljudi razočarani, jer institucije ne rade svoj posao kako treba i na vrijeme – izjavio je.

>> Ispituje se mogućnost nastavka proizvodnje u Imunološkom zavodu

Komentara 4

LU
luli
17:47 22.02.2017.

..moje dijete Neće u tu gimnaziju!!

NE
nevjerujženikojalaže
16:23 22.02.2017.

ovaj način je ispravan i ovo je sasvim druga slika od onoga što je pernar učinio a ista su stranka ? podsjeća na seriju lud - zbunjen - normalan.

SS
sokac sa drave
19:00 22.02.2017.

Luli znaci tvoje djete nece u tu gimnaziju ,tvoj rodijo je vec sredio za Zagrebacku petu gimnaziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije