Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj 'za dom spremni'

Šimunić za svjedoke zove ministre Antu Kotromanovića i Arsena Bauka

joe šimunić
Foto: Pixsell
1/4
Autor
Ante Buškulić
06.04.2014.
u 11:00

Okončanje postupka očekuje se tek na jesen pa Šimunićev tim pokušava ishoditi odgodu suspenzije kako bi mogao igrati na Svjetskom prvenstvu. On u svojoj pravnoj bitki nastoji diskreditirati Fifine svjedoke

Malo nas je iznenadilo koliko je slučaj ispolitiziran, očekivali smo objašnjenje koje će sadržavati malo više sportskih elemenata i argumenata – otprilike je tako odvjetnik Josipa Šimunića Davor Prtenjača govorio kada je napokon, u siječnju, dočekao obrazloženje Fifine odluke da Dinamova kapetana kazni s deset utakmica suspenzije, čak i zabranom dolaska u krug stadiona na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, te 30.000 eura.

Razlog je, podsjetimo, bilo Šimunićevo skandiranje „U boj, u boj“ i „Za dom spremni“ kad je u Maksimiru slavio pobjedu Hrvatske nad Islandom (2:0) i plasman na SP. Sa Šimunićem su odmah kontaktirala braća Davor i Zlatko Prtenjača, odvjetnici iz Böblingena, njemački Hrvati koji su obranili prava Marka Perkovića Thompsona kada mu je gradska uprava zabranila koncert u Stuttgartu zbog straha da ih pjevač i publika ne ‘zaraze’ ustaštvom. Naravno, ni Šimunićev slučaj nije mogao otići puno dalje od političke pozadine, što je posebno došlo do izražaja kada je glavni Fifin svjedok iznio povijesne činjenice o tom pokliču.

Slučaj povjesničara

Zapravo, ovo „činjenice“ uzmite uvjetno jer riječ je o Barryju Lituchyju, povjesničaru sa sveučilišta u New Yorku, koji je slučajno Židov srpskoga podrijetla (dvoje roditelja njegovih roditelja bili su Srbi), koji je branio Slobodana Miloševića na sudu, a u svjedočenju Fifi naveo je i nebuloze poput: „Na teritoriju na kojemu se Hrvatska danas proteže Hrvati su zapravo činili manjinu pučanstva. Teritorij je bio napučen milijunima Srba, Židova i Roma. Radi stvaranja hrvatske države ustaše pljačkali srpsku, židovsku i romsku imovinu, provodili su masovna uhićenja, zatvarali u koncentracijske logore te pogubili oko milijun pripadnika židovskog, srpskog i romskog življa, kao i nasilno prekrštavali preostalo srpsko i židovsko življe na rimokatoličku vjeru. Romi su proživjeli najgore za vrijeme ustaša budući da je gotovo 100% od približno 10.000 hrvatskih i bosanskih Roma istrijebljeno u koncentracijskim logorima poput Jasenovca. Ali ustaše su također pobile 40.000 Židova te čak 700.000 Srba na područjima koja su tijekom Drugog svjetskog rata bila pod njihovim nadzorom.“

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Objasnio je i da je “Za dom spremni!” bilo službeno geslo hrvatskih nacista i holokausta u Hrvatskoj.
Šimunićevi odvjetnici podsjetili su u žalbi da je prof. Lituchy na suđenju Miloševiću u Haagu rekao da je NATO počinio genocid na Kosovu, na što je sud zaključio da on uopće ne zna što znači genocid. Zatim, poriče ubojstvo 8000 Bošnjaka u Srebrenici, Daytonski sporazum naziva nevaljanim, a Billa Clintona usporedio je s Adolfom Hitlerom!?

A otkrili su i da je Lituchy dobio otkaz na Kingsborough Community Collegeu u New Yorku jer je preuveličavao broj žrtava! Otkrili su i da nevladina organizacija Nefesh Haya sa sjedištem u Banjoj Luci, koja je također Fifin svjedok i koja je čak peticijom tražila da se Hrvatskoj zabrani nastup na SP-u, zapravo ne postoji!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Diskreditiranje Fifinih svjedoka samo je jedan korak Šimunićeve pravne bitke. Glavni dio posla bit će dokazati da „Za dom“ nije isključivo ustaški pozdrav, već se koristio u Hrvatskoj od 16. stoljeća, a ustaše su ga zloupotrijebili koristeći „Za poglavnika i dom spremni“. Šimunićevi odvjetnici, pojačani dr. Martinom Nolteom (na slici gore), jedinim profesorom sportskog prava u Njemačkoj, povlače paralelu: nošenje olimpijske baklje prvi su uveli nacisti na OI 1936. u Berlinu pa se do danas prakticira i ta se simbolika ne veže uz nacizam.

Ustaše su, objašnjavat će sportskom sudu, koristili i valutu kunu, koja se danas ne veže uz fašizam, a nacistička je Njemačka propagirala da je Friedrich Nietzsche u svom djelu „Nadčovjek“ pisao o superiornosti njemačke nacije i rase premda je to djelo nastalo znatno ranije, a slavni filozof nije i neće biti povezan s nacistima.

Odvjetnici uvjeravaju da Joe nikako nije mogao povrijediti ljudsko dostojanstvo, da njegovo navijanje nije izazvalo posljedice, da je hrvatsko sudstvo u više navrata odbacilo optužbe protiv osoba koje su izvikivale „Za dom“... Prtenjača je prošli tjedan otkrio da će pred Sportski arbitražni sud (CAS) kao svjedoke pozvati i neke ministre.

Doznali smo da je jedan od njih Ante Kotromanović, ministar obrane, koji će morati odgovarati na pitanja kako specijalna postrojba Gromovi, koja je i danas u sastavu Hrvatske vojske, ima u himni poklič „Za dom spremni“ ako je to povezano s fašizmom i kao takvo zabranjeno Ustavom RH. Ministar uprave Arsen Bauk bit će pozvan da objasni pak kako je u registru bez problema upisana Udruga dragovoljaca HOS-a kojoj „Za dom spremni“ stoji na grbu. A tijekom procesa mogla bi se razotkriti i uloga Željka Jovanovića, za kojeg se zna da je Šimunića prijavio HOO-u, ali sumnja se da to nije bio sav njegov doprinos slučaju...

Šteta nepopravljiva

Prof. Martin Nolte naveo je da je Fifa, ali i neki hrvatski političari, zapravo nasjela na velikosrpsku propagandu. A Šimunića će pokušati obraniti i neki bivši suigrači iz njemačkih klubova (ne i reprezentacije) koji će se pojaviti kao svjedoci. No za samog Šimunića važnije je da pravni tim ishodi odgodu suspenzije do okončanja postupka jer, dopusti li to švedski sudac CAS-a kojeg je imenovao predsjednik suda, Joe će moći igrati na SP-u.

– Moramo dokazati da je šteta za stranku nepopravljiva te da imamo pravne argumente osporiti Fifinu odluku i CAS će odgoditi suspenziju – kaže Davor Prtenjača koji do 9. travnja mora podnijeti žalbu i zahtjev za odgodu suspenzije. Ne bude li dodatnih žalbi bilo koje strane i proces počne u travnju, najbrže može završiti u roku od tri mjeseca, što opet znači da pravomoćne presude neće biti do kraja SP-a. A realno je očekivati je u rujnu ili listopadu.

Komentara 182

ZG
zorbas.grk
12:48 06.04.2014.

bravo nedaj se Šimuniću

DU
Deleted user
11:17 06.04.2014.

Čudna smo mi zemlja kad nam ministar može biti lik poput Jovanovića, ne mislim pri tome na njegovo srpsko porijeklo nego na njegovo ponašanje i dijela.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
12:34 06.04.2014.

nemaju gdje...pa su ovdje došli liječiti velikosrpske komplexe neuspješnosti...pogledajte komentare neprijatelja Hrvata...memorandum 2 metodologija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije