Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabornici o rezultatima Cro demoskopa

Šimić: Interesnim skupinama prvo je u ineteresu da Most bude što slabiji, na tome se radi

miroslav šimić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
06.05.2016.
u 14:33

Na opasku da su HDZ i SDP gotovo izjednačeni, HDZ-ov Ivan Šuker samo je kratko rekao da postoje i druga istraživanja koja daju drugačije rezultate.

Iako Mostu prema posljednjem istraživanju Crodemoskop i dalje pada potpora građana, u toj stranci nisu previše zabrinuti. Podsjetimo, prema posljednjem istraživanju, da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59 posto, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh bi pripao HDZ-u s izborom od 29,5% (travanj 29,8%), a SDP bi bio drugi s 29,2% (travanj 29%). Na trećem mjestu bio bi Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto (mjesec dana prije 5,7 posto) pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto (u odnosu na travanjskih 6,3 posto).

Mostov Miroslav Šimić tako kaže da su ovakve rezultate u Mostu i očekivali.

– Jasno nam je da je pojedinim skupinama u društvu prvo u inetresu da Most bude što slabiji, na tome se radi, pa i na rejtingu premijera Oreškovića. S druge strane, jasno je da građani koji su poklonili svoje povjerenje Mostu očekuju brzo djelovanje i brze promjene, što je meni razumljivo, ali mi se borimo s političkim elitama koje su naučene na jedno ponašanje zadnjih 20 godina, pa te borbe nisu jednostavne. Zato smo mi spremni trpiti i ovaj rejting, i niži rjeting jer smo uvjereni da će nakon proteka vremena građani vidjeti što Most radi i što znači pojava Mosta na političkoj sceni Hrvatske i uvjereni smo da će rejting Mosta rasti. Htio bih to usporediti sa situacijom prije parlamentarnih izbora kada su neke stranke bile iznad Mosta, no građani su nas na kraju prepoznali kao uvjerljivu alternativu, i uvjeren sam da će tako biti i ubuduće – kazao je Šimić.

Na opasku da su HDZ i SDP gotovo izjednačeni, HDZ-ov Ivan Šuker samo je kratko rekao da postoje i druga istraživanja koja daju drugačije rezultate.

HNS-ov Ivan Vrdoljak, čija stranka raste prema posljednjem istraživanju, zadovoljan je rezultatom.

– Nama je vjerodostojnost u politici najbitnija stvar i dok se držimo toga, ne bojim se za rejting stranke. Na proteklim izborima smo mi po broju preferencijalnih glasova dobili 6 posto i mislim da je to najvjerodostojnija anketa, ona s izbora – kaže Vrdoljak. Kaže da su aktivni u oporbi koja je dosad predložila više zakona nego vladajući.

– To je posao opozicije. A preuzet ćemo vlast na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kad god oni bili, jer zaslužujemo pobijediti – optimističan je Vrdoljak. Upitan vidi li i HSS uz HNS, budući je novi čelnik te stranke Krešimir Beljak poručio premijeru Tihomiru Oreškoviću da se vrati u Kanadu jer nema izborni legitimitet (iako je član Domoljubne koalicije).

– Vidim ih kao opciju s kojom treba ozbiljno razgovarati, toj stranci treba vratiti politiku i vidim ih za stolom s nama u razgovorima, a što će razgovori donijeti, to će vrijeme pokazati – zaključuje Vrdoljak.  

>> Pad izborne podrške: Živi zid pretekao Most, HDZ i SDP gotovo izjednačeni

 

Komentara 3

BU
Bulaba
15:11 06.05.2016.

Eto, htio bih upoznati bar jednog glasača Mosta koji podržava aktualnu politiku Mosta, a koja se sastoji u tome da je Most istovremeno i vlast i oporba, da ne zna bi li piškio ili kakio, da s jednim partnerom priprema reforme, a onda s drugim partnerom te iste reforme ruši, da se ponaša kao "država u državi" pri čemu ga je samo briga za vlastite reforme, a cjelina problema ga uopće ne zanima, i da je sklon suradnji i kompromisu kao Hitler 1942. godine. Po mogućnosti, da taj Mostov glasač nije štićenik kakve duševne bolnice.

Avatar soliloquy
soliloquy
15:29 06.05.2016.

Pa ja na Most gledam kao na reformski pokret koji pokusava HDZ uciniti pragmaticnijim, dijele istu ideologiju kao i HDZ samo je razlika sto je HDZ-u to magla za uhljebljivanje clanstva dok ovi zele biti prakticni. Problem je samo sto su i jedni i drugi nesposobni - HDZ-ovci osim organiziranog kriminala ni ne znaju za nista drugo, a Mostovci misle da taktike iz Omisa, Makarske i ostalih selendri vrijede i na razini drzave. Imamo koaliciju tajnog drustva kriminalaca i tajnog drustva vjerskih fanatika, uz pokojeg ustasu da ucini stvar uzbudljivijom svojim provalama. Rezultat je da nitko nikom ne vjeruje, svatko proganja neke svoje duhove (komunjare, Srbi, Soros, zidovi, sto god je zgodno taj dan), drzava stoji u mjestu, a mi te njihove povremene izlete u politiku placamo i placat cemo jos desetljecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije