Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvano Hrelja:

'Molim EK i medije da ostave umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru'

Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.05.2015.
u 13:07

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je da je 2008. godine penalizacija bila 9 posto pa je tada bilo dvostruko manje odlazaka u prijevremenu starosnu mirovinu

Hrvatska stranka umirovljenika pozvala je danas Europsku komisiju i medije da prestanu prozivati Vladu da nije zaustavila odlaske u prijevremenu mirovinu jer ta priča uvijek generira nove i masovnije odlaske u prijevremenu mirovinu.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je da je 2008. godine penalizacija bila 9 posto pa je tada bilo dvostruko manje odlazaka u prijevremenu starosnu mirovinu, dakle na razini od 7 do 8 tisuća odlazaka u prijevremenu starosnu mirovinu. S druge strane, 2010. godine kada je najavljeno povećanje penalizacije, u prijevremenu mirovinu je otišlo čak 21.140 građana, da bi se nakon toga posljednjih godina brojka stabilizirala na oko 13 tisuća odlazaka.

- Molim Europsku komisiju i medije da ostave umirovljenike s prijevremenim mirovinama na miru i da ih ne tretiraju kao krivce za tešku socioekonomsku situaciju u državi iz sljedećih razloga: prosječna mirovina im iznosi 2.254 kune, u mirovinski sustav unose prosječno 36 godina staža i doživotno su kažnjeni sa i do 20,4 posto manjom mirovinom. Europska komisija se dodiruje odlaska u mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom staža bez penalizacije i podcrtavam kako to nije hir ministra Mrsića te da je to stav i zahtjev HSU-a prije četiri godine kada se sklapala Kukuriku koalicija i Plan 21 – podsjeća Hrelja te dodaje kako je ponosan na taj institut jer on po njima predstavlja civilizacijski doseg hrvatskog društva i povratak Hrvatske u krug europskih zemalja koje nikada nisu izostavile kriterij duljine radnog staža za ostvarivanje prava za mirovinu.

- Samo smo izišli iz omče MMF-a i Svjetske banke i ništa krivo nismo napravili u odnosu na Njemačku ili Italiju jer u temeljima imamo isti mirovinski sustav. A da se to pokazalo opravdanim i da to nije opet dobitak na lutriji pokazuje statistika: u 2014. godini 4.580 umirovljenika u sustav je unijelo prosječno 43 godine staža, kao ni jedna druga kategorija puno staža i prosječnu mirovinu s 3.511 kuna što je svega 52 posto veća mirovina od prosječne – pojašnjava Hrelja.

Željko Šemper pak poručuje stručnjacima iz Europske komisije da "našim radnicima objasne koja je to njihova krivica što moraju otići u prijevremenu mirovinu i biti kažnjeni s doživotnim oduzimanjem petine mirovina".

- Moramo spomenuti da je penalizacija prijevremenih mirovina u Hrvatskoj visoka, destimulativna i doživotna do 24 posto. Velik broj odlazaka nije dragovoljna odluka radnika već rezultat pritiska u restruktura ne samo loših već i dobrih tvrtki, a sve u borbi za što veći profit – zaključio je Šemper.

>> Milanović bi širio koaliciju, a danima ne saziva sastanak

>> HSU: Neka HDZ i Budimir uštede traže na prikladnijim mjestima od mirovinskog sustava

Komentara 6

Avatar guten_tag
guten_tag
13:37 28.05.2015.

da ponovimo gradivo: dampinškim cijenama će uništavati naše gospodarstvo, to sam neki dan osobno vidio da je u jednom trgovačkom centru jedna kategorija mesa cijene po kg da ne može pokriti ni pakovanje transport i maržu, uvoz iz Poljske. ta kategorija mesa mora biti realno dvostruko skuplja i na taj damping nitko ne reagira. drugo od Hrvatske će napraviti izbjeglički logor uz domaće koji raseljavaju našu mladost dovode nam ljude iz afričkih zemalja gdje su započeli ratove i poslali svoje plaćene ubojice da izazovu kaos, od Mediterana su napravili grobnicu. svake godine njima dajemo naš gotov novac u isto vrijeme nam nameću "standarde" koji će njihovim tvrtkama dobro natrpati račune a mi ćemo dizati skupe zajmove uz jamstvo nacionalnom imovinom. kad ne budemo mogli vraćati onda oni dolaze po plijen. eto to je uz ovaj zahtjev da stare ljude treba baciti na ulicu bez ikakvih prava, ne mogu se zaposliti niti liječiti pa neka crknu u kartonskim kutijama kao beskućnici na ulici. eto to je donijela EU ovim našim slijepcima koji nemaju pojma u kakav su jaram upregnuti. jedino se smješkaju "mimice" i slični kojima "kapne" 25000 eura mjesečno na račun.

Avatar comparator
comparator
13:57 28.05.2015.

Lako je Evropi uzeti naše školovane a nama ostaviti političare kojima uglavnom gledaju kroz prste i povlađuju njihove poteze a kad je rezultat visoko zaduženje onda se teret treba svaliti na radnu snagu penzionete socijalu i sl. Merkelica kasni u strategiji prema Hrvatskoj još uvijek s naklonošču gledajući lijevu opciju koja sve čini kako ništa nebi čunila. Kazna nama koji se provlačimo kroz život u nadi dolaska napretka sad na koncu treba biti smanjenje mirovina umjesto sustavne potpore onim snagama koje bi gradile hrvatsku privredu.

MU
Mukowsky
16:11 28.05.2015.

Imam 56 godina i svako jutro oko 7 idem punit proračun. Ekipa, njih 5-6 mojih vršnjaka, već sjedi u lokalnom kafiću. Vraćam se oko 5, 6 ili 7, a oni, u malo promjenjenim pozama, s više ili manje piva u škembi, i dalje sjede u istom kafiću. Od mog brutta oduzima se 54% između ostalog i za njihovo sjedenje. I ja sam branitelj. Tko to more platit, moj Hrelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije