Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar na Faceu

Šibenska Poljana više ne nosi Titovo ime, Bauk odluku dovodi u pitanje

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
26.05.2015.
u 18:54

- Josip Broz Tito bio je izraziti staljinist do 1953. godine, a pogubio je i Andriju Hebranga - rekao je HDZ-ovac Ivica Poljičak

Gradsko vijeće Šibenika sa 12 glasova "za" odlučilo je da se Poljana maršala Tita od danas zove samo Poljana, piše ŠibenikIn. "Ovo je suđenje Titu", poručili su vijećnici iz redova SDP-a prije nego su napustili sjednicu te nisu glasali za preimenovanje Poljane. Petar Baranović iz "reformista" u raspravi je kazao da je u antifašističkoj borbi bilo "mrlja", ali da to nije razlog "da u ovom gradu radimo cirkus i ne poštujemo svoje mrtve".

Tito je bio diktator

- Više od 1.300 momaka poginulo je na Sutjesci pod zapovjedništvom maršala Tita u borbi protiv zla koje se naziva fašizam. I sam Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nije umanjio Titov značaj i ulogu - kazao je Baranović. HNS-ovac Draško Lambaša je vijećnicima poručio da je mijenjanje ulica kriva poruka. Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak je u ime HDZ-a rekao da je Šibenik antifašistički grad, ali i da je Tito bio diktator. - Točno je da je Tito bio na čelu partizana, ali da je to bio demokratski antifašizam, danas bi priča bila sasvim drukčija. Josip Broz Tito bio je izraziti staljinist do 1953. godine, a pogubio je i Andriju Hebranga. Za njegove vladavine događali su se brojni politički procesi, nad suđenjem Alojziju Stepincu zgražao se čitav slobodoumni svijet. Nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija - objasnio je Poljičak i dodao da nije primjereno da središnji šibenski trg nosi ime maršala Tita.

Bauk citirao Ustavni sud

O promjeni naziva Poljane maršala Tita u Poljanu oglasio se na svom Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk i to citatom odluke Ustavnog suda iz 2006. godine. U toj odluci se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s područja gdje se ulica ili trg nalaze ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.

Status Arsena Bauka u kojem citira odluku Ustavnog suda iz 2006. godine prenosimo u cijelosti:

"Prema odredbi članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica odnosno trg. U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. Stoga se odredba članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima na odgovarajući način primjenjuje u postupku izmjena naziva naselja, ulica odnosno trgova.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, predstavljao bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu, činio nesuglasnom s odredbama članka 19. stavka 1. ZOLS-a i članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem se nalazi naselje kojemu se predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava. Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bila bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu."

>>De Gaulle se nikada nije sastao s Titom jer nije pomilovao Dražu

>>'Tito je, kao i Staljin, komunistički diktator'

Komentara 108

Avatar dmitarX
dmitarX
15:35 26.05.2015.

Aleluja!

DU
Deleted user
15:56 26.05.2015.

Ni jedan trg, ni jedna ulica u hrvatskim gradovima ne smije nositi ime tog zločinca. Sve spomenike diljem naše domovine Hrvatske treba uklonit. Vrijeme je došlo da se zločinac naziva onim što je bio - zločincem. To vrijedi i za mediji!

CE
cenzura
16:11 26.05.2015.

Bravo za Šibenik i Šibenčane! Ovo je primjer koji trebaju slijediti i ostali gradovi i općine koji imaju ulice i trgove s imenom dikatora i zločinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije