Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

Šibenska bolnica po prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima

Siniša Varga
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.08.2015.
u 09:19

Varga: Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u veoma kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak

Opća bolnica Šibenik u srpnju je po prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima od 1,2 milijuna kuna, čime se svrstala uz još 11 hrvatskih bolnica koje su pola godine nakon uvođenja sanacijskog programa uspjele poslovati bez gubitka, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

- Poseban naglasak stavljamo na smanjenje troškova poslovanja bolnice i povećanje fakturiranja, a u svakoj smo službi optimizirali potrošnju lijekova, potrošnog materijala iz bolničke ljekarne te potrošnju energenata. Od svibnja provodimo redovite konzultacije sa svim bolničkim službama, njihovim voditeljima i liječnicima, te je uveden i sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate - rekao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije dr. med. Marin Paić u priopćenju.

- Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u veoma kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak i još jedan dokaz kako smo na dobrom putu da hrvatske bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017., a rezultati prve polovice 2015. svakako nas ohrabruju u tom naumu - rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Šibenska bolnica jedna je od 31 zdravstvene ustanove u sanaciji koje su u drugom kvartalu 2015. godine uvele nove modele ugovaranja s HZZO-om i plaćanja po izvršenju zdravstvene usluge. Kako navodi Ministarstvo zdravlja, u prvih pola godine gubitak bolnica smanjen je s prošlogodišnjih 627 milijuna kuna na 153 milijuna, od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju, a bolnice su prihode povećale u prosjeku za oko 19 posto.

>> Varga traži da rade više: Neka operiraju i navečer

Komentara 7

CA
Cafa
10:09 31.08.2015.

Da se razumijemo, u svim ovim "pozitivnim" slučajevima se radi o nekome tko se financira isključivo iz proračunskog novca. Tu kao prvo nije teško biti na pozitivnoj nuli (jer ništa ne proizvodiš nego samo primaš novce), a kao drugo od jedne bolnice se ne očekuje da posluje s dobitkom. Kakvim dobitkom? Nije to tvornica. Od bolnice se očekuje da potroši sav proračunski novac koji dobije, da ga troši efikasno, i da ga potroši najkorisnije moguće. A ne da bude u "plusu"...pa smiješni ste.

TH
than
11:22 31.08.2015.

Ostvarila visak od milijun kuna u srpnju, a ima ove godine akumuliran gubitak od 153 milijuna ?!?! K tome cisto sumnjam da nema nekih dugova. I bolnice treba prestati sanirati novcima poreznih obveznika, vec novcem od HZZO-a. Pa tko hoce cakum pakum uslugu neka plati. Ovako je to vreca bez dna. Liste cekanja, losa oprema. Pa neka i bude manje bolnica, ali ce biti modernije i poslovati pozitivno. Kako privatne bolnice mogu ?!?!

Avatar mirica19
mirica19
19:57 31.08.2015.

I kao Varga je zaslužan za to?! Kako da ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije