Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odcjepljenje HZZO-a iz riznice

Seljenje 22 milijarde kuna bilo bi bingo za svaku banku

21.12.2012., Zagreb - Zeljko Lovrincevic, ekonomski analiticar.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
22.10.2014.
u 17:00

Popustila oba ministra, Vlada kaže da ne seli račun iz HNB-a

HZZO će sa svojim novcem izaći iz državne riznice, ali njegov račun neće biti u nekoj od poslovnih banaka kao što je bio početni plan Ministarstva zdravlja nego u Hrvatskoj narodnoj banci, potvrdili su nam jučer u Vladi. U središnjoj banci kažu da ministri još nisu definirali svoje "želje" pa tek treba utvrditi hoće li HZZO dobiti podračun unutar državne riznice ili samostalan račun.

Manevarski prostor

Kompromisno rješenje zasad je zadovoljilo interese obaju ministara, Lalovca jer ne gubi kontrolu i mogućnost povremenih posudbi te Varge koji ovim pokazuje da "neće nikamo otploviti" s novcem, a opet dobiva veći manevarski prostor. Financijsko odcjepljenje HZZO-a i dalje izaziva veliku pažnju i nailazi na različite reakcije. Tako ekonomist Željko Lovrinčević kaže da je izdvajanje loše jer nam je trebalo puno vremena da se uspostavi sustav državne riznice i u njega uključi što više javnog sektora. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da nije za izdvajanje jer se gubi kontrola nad sredstvima, nema uštede, a otvara se i prostor za manipulacije. No, HDZ-ov ministar zdravlja u sjeni dr. Ćorušić na strani je Siniše Varge.

– Vraćamo se na loše rješenje jer je poznato da su mnogi ministri imali praksu izvlačenja pojedinih institucija iz proračuna kako bi se dobila ljepša slika deficita i javnog duga. Europska unija opekla se na Grčkoj i to više ne tolerira, a naši novi podaci o javnom dugu i deficitu pokazuju da i dalje imamo previše institucija izvan proračuna – kaže Lovrinčević koji na izlazak iz riznice gleda kao na povratak lošem rješenju.

– Bio je to potpun nered i krvavo smo se namučili da uspostavimo riznicu. Ovo je samo pokušaj da se dio financijske moći u zemlji prebaci s ministra financija na ministra zdravlja, ali nema sadržaja i reforme koja će iz te priče proizaći – ističe Lovrinčević. Ne realizira li se izvlačenje preko HNB-a, taj ekonomist smatra da se poslovna banka koja bi vodila račun HZZO-a mora birati na javnom natječaju, a ne dogovorom u četiri oka, jer su 22 milijarde kuna "bingo" za svaku banku kojoj se povjeri taj novac.

– Sve osim javnog natječaja bilo bi kriminal i pogodovanje. Poznajući naš ambijent i praksu, strogo sam protiv izdvajanja bilo koga – kaže Lovrinčević i predlaže da se problem lošeg planiranja rješava ostavkama ministara, čak i za jednu lipu
prekoračenja.

Poludobra vijest

Za laburista Dragutina Lesara izlazak je "poludobra" vijest zbog problema koji postoji već 15 godina, a to je da država ne uplaćuje HZZO-u osam vrsta doprinosa koje bi trebala: doprinos za nezaposlene, osuđene, djecu, učenike, umirovljenike... što godišnje stoji dvije milijarde kuna.

– Taj novac koji nije platila za doprinose država je u biti ukrala, okrivila županije za gubitke pa se kao dobra majka javila da spasi zdravstvo – kaže Lesar.

Za Udrugu pacijenata izdvajanje HZZO-a iz riznice jedini je način da se stane na kraj "nenamjenskom trošenju sredstava"'. Inače, godišnje se od zdravstvenih doprinosa prikupi oko 16 milijardi kuna, 2 milijarde kuna su od participacije i dopunskog osiguranja, a razliku do 23 milijarde, koliki je ovogodišnji budžet zdravstva, pokrila je riznica.

Komentara 3

PB
pero.baruncic.9
17:06 22.10.2014.

Ima nesto trulao u drzavi Danskoj. Ovaj ( ili ovi aktualni) u zadnje vrijeme, strasno zaudaraju. Pun je komunistickih fraza i besmislica, a zapravo nije nista ni ucinio za korist RH: Nekoliko ljudi, bi javno optuzio za sadasnju, tesku situaciju, u zemlji: 1. Stjepan Mesic, zao covjek koji je volio i voli svakoga vise od Hravata i koji je tako jadno vrijedao ( rijecima i djelima BH Hrvate), znao je i morao znati za lopovluk, u zemlji, i nije nista ucinio i drzio se sa bjelosvjetskim kriminalcima, 2. Ivo Sanader, neumjereno bolestan covjek, koji je u stanju prodati zemlju za solde, kakav nizak duh, gadljiv, on je upropasio HDZ i hrvatsko gospodarstvo, dno dna u svakom pogledu, hebes i njega i njegove svecenike, sve sami smrad, bas krajnje odvratno, 3.Ivo Josipovic, gadljivac po stilu i djelu, on zaista ne voli RH i cini sve da je podredi nekim silama, rekao bih kratko: "covjek bez jaja", takakv covjek ne moze voditi drzavu, a pogotovo ne katolicku RH, ... 4. Zoran Milanovic, smutljivac, zaista nije ucinio nista korisno, procardo je mandat baveci se sobom i svojima, tamo je doveo nekakve pudlice prosrpskog nacina kevcanja i stitio neki ludacki pro Srbski strukturalni misinistarski sastav, zaista treba obuci ludacku kosulju da se vidi, kud hoda, iza rata tako podcjeniti svoju naciju i majke poginulih, to je u najmanju ruku uvreda svim onima koji su stvorili i koji vole Hrvatsku... VLAST, JE SLUZENJE NARODU ili ZASTRANJENJE, ...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:23 22.10.2014.

...ostanak u riznici... i još veća konotrola u MIZ, HZZO i ustanovama... dvostruki potpis na svaku trasakciju... tako da se više ne mogu dogoditi sobe od 1.200.000 kn, PR agencije i agenti, tečajevi jezika... pokroviteljstva, sponzorstva... samopromcija o javnom trošku u dnevnoj štampi i na kiwi... vanjski odvjetnici... oblaci...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:29 22.10.2014.

..nije država neprijatelj zdravstvenog sustava i neće država pronevjeriti novce od doprinosa za zdravstveno osiguranje... ionako namiruje sredstva koja nedostaju... odnosno radi sanacije zdravstvenog sustava već godinama... a navedene sanacije ne bi bile potrebne kada bi se mudrije rasopolagalo postojećim sredstvima... osim toga kako navedena sredstva dati na raspolaganje raznoraznim menadžerima dok nije definirana budućnost sustava i točan način rasplolaganja istima.... te dok ne postoji strogi nadzor raspolaganja navedenim sredstvima....i sada bi zdravstveni sustav mogao puno bolje funkcionirati kada bi postojala bolja kontrola trošenja sredstava i u HZZO-u i kod ugovornih subjekata.... stoga je potrebno napraviti dugoročnu strategiju razvoja zdravstvenog sustava.... te definirati gdje smo sada i gdje želimo biti 2030. godine ili 2050. godine... sve ostalo je borba za dio od 23.000.000.000 kn.... te nastojanje da se navedena sredstva preusmjere u privatne džepove... privatnim pružateljima zdravstvenih usluga... isto kao i outsourceing, dati nekome siguran posao, sa sigurnom naplatom... i to posebice one profitabline djelatnosti.... a neprofitabilne ostaviti javnima pa bi za iste držvava opet namirivala sredstva koja nedostaju... znači uvijek prikriveni privatni interesi... nauštrb javnih interesa i dobrobiti cijele zajednice... a ako se dozvoli kupusanje navedenih sredstava prije donošenja dugoročne strategije razvoja zdravstvenog sustava... onda se to više neće moći popraviti... onda ćemo svi sve plaćati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije